Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
24. 3. 2015,
5.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Porsche Audi BMW Mercedes-Benz

Torek, 24. 3. 2015, 5.58

6 let, 7 mesecev

Kako v Sloveniji do testne vožnje dragih avtomobilov in koliko stane, če jih razbijete?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski trgovci imajo za testne vožnje namenjene tudi avtomobile, ki so vredni več kot sto tisoč evrov. V primeru poškodbe vozila odgovarjate v višini enega odstotka njegove cene.

Ko so vozniki na testni vožnji preveč pogumni ali pa le skrajno neprevidni …

V zadnjih dveh tednih smo že dvakrat poročali o nesrečnih pripetljajih med testnimi vožnjami v Nemčiji. Najprej se je navdušenec nad športnimi avtomobili usedel za volan audija R8, precenil svoje znanje in ga razbil že v enem izmed prvih ovinkov. Z vožnjo ni imel težav Nemec, ki je v Hamburgu testiral novega audija Q5, nato pa pozabil zategniti ročno zavoro in pretakniti v ustrezno prestavo. Avtomobil je zdrsnil v reko. Oba avtomobila sta bila po nesrečah seveda uničena oziroma primerna le še za odpis.

Na testno vožnjo čaka mercedes razreda E, bolj eksotični modeli niso na voljo

Kaj pa Slovenija? Tudi po naših cestah se vozi veliko dragih in športnih avtomobilov. Čeprav tako imenovani luksuzni davek marsikaterega premožneža prisili, da avtomobil registrira v tujini, je potencialnih kupcev vozil s ceno nad sto tisoč evri precej. Lani so trgovci pri nas prodali več deset vozil, ki so bila dražja od te cene.

Pri Mercedes-Benzu pravijo, da so vsi testni avtomobili polno kasko zavarovani, do testne vožnje pa niso upravičeni mladi vozniki. Flota testnih vozil se razlikuje med posameznimi saloni in tudi časovno. Lani je bil na voljo za test tudi novi razred S, trenutno je najboljši testni avtomobil mercedes-benz razreda E. Bolj eksotični modeli, kot sta razred S coupe ali SL, za test v Sloveniji niso na voljo.

"Pri avtomobilih višjega cenovnega razreda (E, CLS, S) imamo že vnaprej določene omejitve. Stranka se mora za testno vožnjo dogovoriti s prodajalcem. Običajno so prodajalci na takšnih vožnjah prisotni na sami testni vožnji. Pri testnih vožnjah vozil v kompaktnem razredu (A, B, CLA, GLA) in razredu C prodajalci niso prisotni na testnih vožnjah. Stranki vozilo pred prevzemom predstavijo in razložijo funkcije, stranka pa gre nato na vožnjo sama. Testne vožnje običajno trajajo do dve uri in so omejene na Slovenijo," so nam povedali pri slovenskem uvozniku Mercedes-Benza.

BMW: Testna vožnja navadno ni prvi korak nakupa avtomobila

Kdor ni le radoveden, ampak si testni avtomobil ogleduje z resnim namenom, da bi ga kupil, si že pred prihodom v prodajni salon o njem pridobi veliko informacij. V salonu mu lahko avtomobil prodajalci še podrobneje predstavijo, in če obstaja nakupni interes za določen model, stranki uslužbenci ponudijo testno vožnjo, pravijo pri slovenskem uvozniku znamke BMW. V večini primerov so prodajalci na testni vožnji prisotni v avtomobilu.

"Vozila, ki jih uporabljamo za poskusne vožnje, so seveda zavarovana. Pred samo testno vožnjo pa prijazno prodajno osebje stranke seznani z vsemi pogoji testiranja. Testna vožnja se izvede, če stranka sprejme pogoje testiranja in podpiše pooblastilo. Od strank pričakujemo upoštevanje cestnoprometnih predpisov in odgovorno ravnanje s testnim vozilom," so nam še sporočili iz slovenskega BMW.

S porscheji se po ljubljanski obvoznici ne boste vozili sami

Pri slovenskem Audiju na drugi strani razlagajo, da so trgovci samostojni podjetniki oziroma družbe in tako sami odločajo, komu in pod kakšnimi pogoji bodo svoja vozila dali v preizkus.

Pri Porscheju imajo vedno na voljo vsaj tri registrirana vozila različnih modelov, testna vožnja pa je namenjena potencialnim strankam in po predhodni napovedi. Testna vožnja se vedno opravi v spremstvu pooblaščene osebe, največkrat prodajnega svetovalca.

"Za običajno testno vožnjo imamo določeno relacijo, ki je dolga okrog 26 kilometrov. Ta vsebuje vožnjo tako po mestu, podeželju kot tudi avtocesti. Po potrebi se stranki tudi prilagodimo in opravimo testno vožnjo na daljši relaciji," so nam sporočili iz predstavništva slovenskega uvoznika znamke Porsche.

Ne spreglejte