Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
8. 10. 2015,
8.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hyundai Športni Avtomoto

Četrtek, 8. 10. 2015, 8.09

8 let

Kako se nekoč podcenjeni Hyundai spreminja v zaželeno znamko Evropejcev

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hyundai želi izboljšati javno podobo svojih vozil in jim poskuša komponento dinamičnosti dodati tudi s športnimi projekti. Gre za neposredni prenos emocij dirkalnika na prihodnja serijska vozila.

Danes le še bled spomin na hyundaia pony

Najbrž se le redki spomnite, kako je pred 38 leti Hyundai prvič prišel v Evropo. Leta 1977 so v Grčijo izvozili prvih 300 avtomobilov. Hyundai je bil takrat star komaj 30 let, avtomobilska divizija družbe pa komaj deset let.

Svoj prvi avtomobil so izdelali komaj dve leti pred tem. Izvozili so prvo generacijo ponyja, ki ga je pomagal oblikovati italijanski ItalDesing Giorgia Giugiara, motorje pa je zagotovil Mitsubishi.

To so bili skromni začetki in tudi desetletje in pol pozneje, ko so hyundaii začeli osvajati slovenski avtomobilski trg, jih je javnost povezovala predvsem s cenenostjo in preprostostjo ter jih zato največkrat podcenjevala.

Hyundai v Evropi letno proda več kot 300 tisoč vozil, globalno pa skupaj s Kio več kot pet milijonov

Danes Hyundai s skoraj vsakim novim modelom to nekdanje podcenjevanje učinkoviteje ovrže. Čeprav je korporacija Hyundai Motor, del katere je tudi sestrska Kia, četrti največji proizvajalec avtomobilov na svetu in se lahko pohvali z globalno raznovrstno ponudbo vozil, ji prav Evropa daje značilen ton. V Russelsheimu v Nemčiji so zgradili enega svojih ključnih razvojno-raziskovalnih centrov, testni center so si postavili tudi znotraj dirkališča Nurburgring in njihovi novi modeli – naj omenimo le i20, i30 in prihajajočega crossoverja tucsona – imajo izrazito evropsko noto.

Po podatkih združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev ACEA je Hyundai v prvih osmih mesecih letošnjega leta v Evropi prodal 305 tisoč avtomobilov, kar je skoraj devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Leta 2014 je Hyundai po svetu prodal skoraj pet milijonov avtomobilov, zaposluje pa skoraj sto tisoč ljudi.

Od leta 2005 Hyundai v Evropi največ avtomobilov izvozi v Nemčijo, kjer so, kot rečeno, centralizirali številne svoje razvojne in oblikovalske aktivnosti. Hyundai ima v Nemčiji 3,3-odstotni delež in je z letno sto tisoč prodanimi vozili tretja najpomembnejša tuja znamka na največjem evropskem trgu. Hyundai v Nemčiji zaposluje tisoč ljudi in je med tujimi avtomobilski znamkami največji.

S tekmovalnim moštvom WRC v neposredni boj s Volkswagnom, Citroënom, Fordom in kmalu tudi Toyoto

Hyundai pa si je na podlagi optimističnih prodajnih rezultatov in ambicij, ki so segale tudi proti glavnim tradicionalnim tekmecem in boju za prestižni naziv najboljše azijske znamke v Evropi, upal še nekaj več. Odločili so se za tovarniško moštvo v svetovnem prvenstvu v reliju, zgradili center v mestu Alzenau v Nemčiji ter se podali v tekmovalni boj z neposrednima tekmecema Volkswagnom in Citroënom, posredno pa tudi Fordom in kmalu še s Toyoto. Reli program so sicer izvajali že pred 15 leti, a takrat na podlagi zunanjega izvajalca večinoma neuspešno.

Hyundai se je v svetovno prvenstvo v reliju vrnil lani z dirkalnikom i20 WRC. Tega poganja 1,6-litrski motor s turbinskim polnilnikom, ki zmore 300 "konjev" in 400 njutonmetrov navora. Moč se na vsa štiri kolesa prenaša prek šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika, oba diferenciala morata biti mehanska, masa dirkalnika brez voznika in sovoznika znaša 1.200 kilogramov.

Natanko 460 dni po prvem testiranju so na reliju v Nemčiji po zaslugi Thierryja Neuvilla osvojili svojo prvo in za zdaj tudi edino zmago v svetovnem prvenstvu.

Dirkalni hyundai za večji ugled znamke in bolj dinamično osebnost avtomobilov

"Projekt WRC so podprli najvišji krogi pri Hyundaiu. Hoteli so izboljšati oziroma spremeniti javno podobo hyundaiev. Želimo jim dodati bolj emocionalno komponento, da bi si jih ljudje bolj želeli. Obenem gre tudi za doseganje statusa, dokaz lastne tehnologije in znanja. Svetovno prvenstvo v reliju je idealna platforma za preobrazbo Hyundaieve javne podobe," je za Planet Siol.net povedal Michel Nandan, prvi mož njihove tovarniške ekipe v svetovnem prvenstvu v reliju.

Nandan je v kraju Alzenau zbral pisano mednarodno zasedbo ljudi, ki skrbi za stalni pogon treh ali občasno celo štirih tovarniških dirkalnikov. Vseh članov zasedbe je 123, zaposleni pa prihajajo iz 23 različnih držav. Lani je bil del tovarniške ekipe tudi slovenski mehanik Jure Menard. Hyundai ima v Alzenauu moderne prostore s površino 8.200 kvadratnih metrov.

"Volkswagen? Zagotovo želimo zmagovati in ne le sodelovati …"

"Seveda nikakor ni lahko izpolniti pričakovanj in naših konkretnih ciljev," je Nandan nadaljeval, ko smo ga povprašali, kako težko se je v reliju meriti s trikratnimi svetovnimi prvaki iz ekipe Volkswagna.

Nemci so v reli vstopili zelo resno, priskrbeli odlično zasedbo ekipe in naslovu svetovnega prvaka primeren proračun. Pred prvim uradnim nastopom so dirkalnik testirali 18 mesecev, Hyundai si je privoščil le nekaj mesecev konkretnega razvoja in testiranj. Zdaj, ko Volkswagen že testira dirkalnik za novo generacijo WRC v letu 2017, Hyundai šele končuje svoj dirkalni avtomobil za prihodnjo sezono. Zdajšnji je namreč narejen še na osnovi prejšnje generacije i20.

"Vsekakor naš cilj ni le sodelovati, temveč tudi zmagati. Trenutno imamo veliko dela z aktualno sezono, razvojem novega dirkalnika, misliti je treba že na naslednjo generacijo WRC. Vsekakor po proračunu nismo konkurenčni Volkswagnu, zato pa poskušamo zaostanek nadoknaditi drugje. Vsekakor nam motivacije za delo ne manjka. Tudi prihoda Toyote v svetovno prvenstvo se veselimo, saj je to še en naš neposredni tekmec. Ne štejejo pa le rezultati in posamezne dirke, saj je treba ob tem izvajati še druge aktivnosti za razvoj naše športne podznamke v prihodnosti," je dodal Nandan.

Ne spreglejte