Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 6. 2018,
7.02

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81

1

Natisni članek

Priključni hibrid Outlander Mitsubishi

Petek, 15. 6. 2018, 7.02

5 let, 10 mesecev

Prva vožnja: mitsubishi outlander PHEV

Velik avto, smešno nizka poraba: Skuhal bo celo kavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81

1

Mitsubishi outlander je izredno prostoren in dimenzijsko velik SUV, ki pa je kljub temu zmožen do 45 kilometrov prevoziti povsem na elektriko. Oblikovno precej podoben predhodniku, vendar izrazito pogonsko posodobljen želi ostati najbolje prodajani priključni hibrid v Evropi. V njem si je mogoče z avtomatom skuhati tudi čisto pravo kavo. Na slovenska tla bo zapeljal proti koncu leta.

Poudarki:

Nov pogonski sklop je glavna novost novega outlanderja PHEV.

Bencinski motor je sedaj 2,4-litrski in ima 10 kilovatov več.

Vgradili so zmogljivejšo baterijo, ki ima zmogljivost 13,8 kWh. Hkrati je za 10 kilovatov večja moč zadnjega elektromotorja.

Doseg v načinu EV je 45 kilometrov.

Povečali so maksimalno hitrost v načinu EV s 125 na 135 kilometrov na uro.

Električni štirikolesni pogon lahko prenaša med osema do 100 odstotkov navora, ki ga lahko v celoti razporedi tudi na posamezno kolo.

5 ravni regeneracije zavorne energije.

Na voljo sta dve vtičnici 220 V.

V Slovenijo bo zapeljal proti koncu letošnjega leta. Cene za zdaj niso znane.

Vizualno je zelo podoben predhodniku, pomembne novosti so skrite očem. | Foto: Gašper Pirman Vizualno je zelo podoben predhodniku, pomembne novosti so skrite očem. Foto: Gašper Pirman

Ko davčne olajšave niso pogoj za nakup

Outlander PHEV ima precej adutov v svojem rokavu, a če so terenska zmogljivost, elektrificirani pogon in prostornost v potniški kabini do zdaj že nekako povsem običajni spremljevalec tega avtomobila, pa je marsikdo še vedno presenečen nad podatkom, da je ta srednje veliki SUV najbolje prodajani priključni hibrid v Evropi. Tako je, premagal je hibridno zelo usmerjeno Toyoto, vso nemško falango priključnih hibridov in tudi švedske SUV-odličnjake.

Od leta 2012 se je na stari celini za nakup mitsibushijevega priključnega hibrida odločilo kar 105.813 ljudi. To je dvakrat več kot v ZDA, domači Japonski, Avstraliji in na preostalih globalnih trgih skupaj. Še več, v lanskem letu je vsestranski japonski multipraktik na skandinavskih tleh premagal domačina, v Nemčiji zaostal le za audijevim modelom A3 e-tron in BMW 225Xe, na največjem evropskem trgu Veliki Britaniji pa si je pokoril vso konkurenco. Najbolj priljubljen je bil tudi v elektrificiranim vozilom zelo naklonjeni Norveški ter bil najbolje prodajan še v Španiji.

SUV, ki skuha kavo in hišo oskrbuje z elektriko

Torej, outlander PHEV ni le avtomobil, ki ima po podatkih tovarne z novim merilnim ciklom WLTP dvolitrsko porabo goriva na sto prevoženih kilometrov in v načinu EV lahko prevozi do 45 kilometrov izključno na elektriko, ampak ima znotraj avtomobila dve vtičnici 220V.

Na obe lahko priključimo skoraj katerikoli električni pripomoček z napetostjo do 1.500 W. Z novinarskim kolegom sva si med potjo v prtljažnem prostoru skuhala kavico, neka družina na Japonskem pa je po obilnem sneženju, ko so bili odrezani od civilizacije in brez elektrike  kar štiri dni elektriko črpala iz svojega outlanderja PHEV. S polno baterijo in polnim rezervoarjem goriva naj bi bil zmožen kar deset dni z elektriko oskrbovati manjšo hišo.
Mitsubishi Eclipse Cross
Avtomoto Mitsubishi eclipse cross: preprost SUV, ki sledi tradiciji znamke

Kaj nastane, ko združiš bogato tradicijo z inovativnim razmišljanjem

Pri Mitsubishiju pravijo, da outlander PHEV združuje tri Mitsubishijeve elemente: tehniko električnega pogona kot dediščino električno gnanega modela i-MiEV, štirikolesni pogon kot dediščino legendarnega športnega modela lancer EVO in izkušnje s športnimi terenci (SUV) kot dediščino tudi že legendarnega terenca pajera.

A ker imajo vse stvari rok trajanja se kljub dolgotrajni tradiciji stvari premikajo naprej tudi pri Mitsubishiju. Pajero, do zdaj paradni konj znamke, se zaradi vse bolj ostrih emisijskih zahtev umika iz Evropske unije, legendarna športna klasika lancer EVO je z dvema kolesama že v pokoju, električni i-MiEV pa čaka na prihod nove generacije električnih športnih terencev.

Galerija: prva vožnja mitsubishi outlander PHEV

Fotogalerija
1 / 21

Planeti so se poravnali, to je treba izkoristiti

Zakaj prenoviti nekaj, kar je očitno povsem v vrhu prodaje, služi svojemu namenu in je v primerjavi s tekmeci na enaki ravni, smo se spraševali že v Ženevi, ko so premierno razkrili novo modelno leto outlanderja PHEV. Če smo nekoliko teatralni – planeti so se poravnali. V prevedenem smislu to pomeni, da so se vse stvari združile in čas za nadgradnjo modela ni mogel biti boljši. Odhajajoči pajero je potreboval novo zamenjavo na vrhu znamke, javnost je z vsakim dnem bolj nezaupljiva do dizelsko gnanih avtomobilov, prodaja elektrificiranih vozil je v strmem porastu, še hitreje raste povpraševanje po športnih terencih in vse več ljudi želi zamenjati starega dizla z novim tehnološko naprednim modelom. Torej, vsi namigi govorijo v prid električnemu mišičnjaku.

Prvi 4x4 leta 1936, prvi EV leta 1971

Pravzaprav ni naključje, da nas je Daniel Nacass, glavni direktor odnosov z javnostjo v Evropi, kar nekajkrat opozoril na bogato zgodovino znamke. Kot je poudaril, niso znamka, ki je svoj prvi SUV predstavila pred petimi leti, in zdaj jadrajo le na velikem povpraševanju, temveč so svojo zgodovino in znanje oblikovali okoli športnih terencev. Njihov prvi štirikolesno gnani SUV je na ceste zapeljal že pred 82 leti. Od leta 1966 razvijajo elektrificirane pogone, zato je na ceste leta 1971 zapeljal njihov prvi električno model minica van, leta 1994 so predstavili prvi prototip priključnega hibrida in na koncu je plod trdega dela leta 2012 kronal outlander PHEV.

Menjalna ročica je v avtomobil nameščena le zaradi navade ljudi. Pod njo je preprosto električno stikalo, ki upravlja pogonski sklop. | Foto: Gašper Pirman Menjalna ročica je v avtomobil nameščena le zaradi navade ljudi. Pod njo je preprosto električno stikalo, ki upravlja pogonski sklop. Foto: Gašper Pirman

Z obvolanskima ročicama iz aluminija nadzorujemo delovanje regeneracije. Sistem ima pet stopenj, ki   odvisno od izbranega profil z različno močjo zavirajo avtomobil. | Foto: Gašper Pirman Z obvolanskima ročicama iz aluminija nadzorujemo delovanje regeneracije. Sistem ima pet stopenj, ki odvisno od izbranega profil z različno močjo zavirajo avtomobil. Foto: Gašper Pirman

Zgodba je eno, šteje le to, kar pravi cesta

Prve kilometre smo z novim outlanderjem PHEV prevozili na cestah južne Francije. Idilične vasice, zavite hribovite ceste objete z neskončnimi linijami trt, ki jih na nekaj kilometrov prekinejo nasadi češenj se na prvi pogled zdijo boljša izbira za test kakšnega legendarnega Mitsubishijevega dirkalnika. Toda nasprotno, razgiban relief je praktični prikaz kaj zmore ta elektrificirani orjak. Dimenzijsko je sicer ostal enak predhodniku, tudi vizualno je skoraj enak kot prej, zato so k sreči največje novosti skrite očem.

Gre za enako osnovo kot prej, le, da so inženirji prenovili skoraj vsak sestavni del pogona. Še vedno ga sestavljata dva sklopa. Zadaj je nameščena ena izmed dveh vtičnic 220 V, zato smo si kar v prtljažnem prostoru skuhali kavico. | Foto: Gašper Pirman Zadaj je nameščena ena izmed dveh vtičnic 220 V, zato smo si kar v prtljažnem prostoru skuhali kavico. Foto: Gašper Pirman Spredaj sta bencinski motor z 99 kilovati, ki sedaj deluje v atkinsonovem ciklu (le na skrajnem koncu pomika valja deluje v ottovem ciklu) in elektromotor (60 kW). Bencinski motor je prostorninsko večji (2,4-litrski štirivaljnik) in ima posledično 10 kilovatov in 21 njutnmetrov navora več. Zadaj je nameščen še en elektromotor s 70 kilovati (prej 60 kW), nadzorna elektronika pa skrbi, da sistem deluje, kolikor je le mogoče, le na električen pogon. Tako v primeru, ko je posodobljena baterija zmogljivosti 13,8 kilovatne ure dovolj polna, avtomobil ženeta oba elektromotorja.

Ko se baterija preveč izprazni, se zažene bencinski motor, ki deluje nekoliko nad vrtljaji prostega teka in le polni baterijo. Takrat torej deluje kot zaporedni hibrid. Če pa voznik zahteva več zmogljivosti od pogona in pohodi plin, začne tudi bencinski motor poganjati (seveda le sprednji kolesi, a tudi generator, ki polni baterijo, da lahko poganjata tudi elektromotorja), kar pomeni, da se vede kot vzporedni hibrid.

Elektrificiran pogon ni bil izboljšan le s posodobljeno litij-ionsko baterijo z 88 celicami in boljšo gostoto, temveč so za 10 odstotkov povečali izhodno moč generatorja. Dodali so sistem za gretje baterije, ki poskrbi, da je baterija vedno v optimalnem temperaturnem območju. Seznam posodobitev dopolnjuje še izpopolnjena funkcija za balansiranje napetosti v celicah, med polnjenjem uporaba pomožnih funkcij energijo črpa neposredno s polnilnice in ne prazni po nepotrebnem baterije, na novo so spisali operacijski sistem električnega računalnika in dodali možnost hitrega polnjenja, ki baterijo do 80 odstotkov napolni v 25 minutah.

Vizualne razlike med predhodnikom in novincem so resnično majhne. | Foto: Gašper Pirman Vizualne razlike med predhodnikom in novincem so resnično majhne. Foto: Gašper Pirman

Dva elektromotorja poganja baterija z večjo kapaciteto, v pomoč pa priskoči nov 2,4-litrski bencinski agregat. | Foto: Gašper Pirman Dva elektromotorja poganja baterija z večjo kapaciteto, v pomoč pa priskoči nov 2,4-litrski bencinski agregat. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte