Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2017,
6.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Mitsubishi eclipse cross

Četrtek, 23. 11. 2017, 6.00

6 let, 5 mesecev

Mitsubishi eclipse cross: preprost SUV, ki sledi tradiciji znamke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Mitsubishi Eclipse Cross | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Eclipse cross je prvi Mitsubishijev model, ki je zapeljal na ceste po ustanovitvi novega zavezništva Renault-Nissan-Mitsubishi. Podprt s preverjeno tehniko, atraktivnim zunanjim videzom in do družin prijazno potniško kabino bo svoj pohod v najhitreje rastočem segmentu začel v Evropi ter se poskusil zoperstaviti številnim konkurentom.

Poudarki

Mitubishi eclipse cross je prvi model, ki je nastal po združitvi Mitsubishija z Renault-Nissanom.

Sprva bo na voljo le z novim 1,5-litrskim prisilno polnjenim bencinskim štirivaljnikom s 120 kilovati, neskončnostopenjskim samodejnim menjalnikom CVT in štirikolesnim pogonom.

Na začetku leta prihajata še dvokolesno gnana različica in ročni menjalnik, proti koncu prihodnjega leta še 2,2-litrski dizelski agregat.

Zadnja klop je pomična za 20 centimetrov in ima devet različnih nastavitev naklona.

Prtljažni prostor ima 341 litrov in se lahko poveča na 448 litrov.

Večopravilna enota je brez navigacijskega sistema, uporabnik jo lahko na zaslon preslika prek pametnega mobilnika s povezavo AndroidAuto ali Apple CarPlay.

Serijsko ima nameščenih sedem zračnih blazin in celotno paleto varnostno-asistenčnih sistemov.

Za zdaj cene za Slovenijo niso znane, na sončno stran Alp pa bo eclipse cross zapeljal v prvih tednih januarja.

Tehnični podatki 

Video mitsubishi eclipse cross: V okolici Barcelone smo zbirali prve vtise.

Eclipse cross bo polariziral s svojim zunanjim videzom. Na sprednjem delu je nabit in mladostniški, zadaj pa nekoliko kupejevski in drugačen. | Foto: Gašper Pirman Eclipse cross bo polariziral s svojim zunanjim videzom. Na sprednjem delu je nabit in mladostniški, zadaj pa nekoliko kupejevski in drugačen. Foto: Gašper Pirman

Poševnooki japonec, ki stavi na tradicijo in bogato poreklo

Japonci, po svetu znani kot preudarni in umirjeni poslovneži, spoštujejo tradicijo ter pot gradijo na uspešnih spoznanjih iz preteklosti, ki jih uspešno križajo s futurističnim pogledom na stvari. Enako velja tudi za Mitsubishi, ki kljub velikim spremembam ostaja zvest svoji tradiciji in sledi zakoreninjenemu bistvu znamke. Od 28. oktobra so del ogromne korporacije, v letošnjem letu lahko z zavezništvom pristanejo celo na prvem mestu kot proizvajalec z največ prodanimi avtomobili v letu 2017. In ravno z vstopom v novo združenje so Japonci pridobili veliko – nove arhitekture, znanje in pogonske sklope.

Nova znanja in po letu 1970 tudi prve začrtane globalne strategije so v podjetje prinesle velike spremembe. Netipično za japonsko znamko so ''ukradli'' glavnega oblikovalca pri Nissanu in mu naložili pomembno nalogo. Oblikovati moderen SUV, ki bo sledil oblikovnim zapovedim znamke, a bo obenem v njihovo družino prinesel svež veter. Eclipse cross je to nedvomno storil. Oblikovno svežemu križancu bi na prvo žogo lahko očitali kar nekaj podobnosti s tekmeci, toda kot celota tretji član Mitsubishijeve terenske družine deluje odraslo, brez nepotrebnega blišča, vendar z običajnimi proporci in futurističnim videzom dovolj samozavestno, da lahko odigra pomembno vlogo v izredno natrpanem segmentu.

Tsunehiro Kunimoto, trenutni vodja zunanjega oblikovanja pri Mitsubishiju, se je rodil leta 1950 in že pri 25 letih diplomiral na oblikovni univerzi v Musashinu. Istega leta se je zaposlil pri Nissanu in se v 33-letni karieri pri njih povzpel do visokega položaja. Človek, odgovoren za zunanji videz modelov juke, infiniti FX in R32 skyline, je leta 2014, ko je bil vodja oblikovanja pri prestižni znamki Infiniti, za Japonce naredil nekaj povsem nenavadnega. Namesto da bi še nekaj let v miru deloval in počakal upokojitev, je prestopil h konkurenčni znamki. Sprejel je izziv Mitsubishija in vnesel nekaj nujno potrebne oblikovalske svežine v znamko. Še preden je izdelal oziroma narisal eclipse cross, je potoval po svetu, spoznaval želje in navade kupcev, iskal jedro znamke in preizkušal meje lojalnosti do znamke.

Pionirji štirikolesnega pogona in športnih terencev

Mitsubishi se je lotil izdelave novega športnega terenca, ki spreminja podobo znamke. Kar nekoliko poetično je za Mitsubishi eclipse cross začetnik nove dobe. Pionirji razvoja športnih terencev in štirikolesnega pogona imajo za seboj bogato zapuščino, ki je tlakovala pot vsem novodobnim SUV, na to zapuščino znanja in tehnične dovršeno pa se opira tudi eclipse cross.

Oblikovni posebnež torej ne sledi le povečanim prodajnim številkam, temveč si želi predvsem slediti tradiciji, zato je ob lansiranju na voljo le ena pogonska kombinacija – 1,5-litrski prisilno polnjeni bencinski štirivaljnik, neskončnostopenjski samodejni menjalnik CVT s prednastavljenimi hitrostnimi območji simulira delovanje osmih prestav in pametni stalni štirikolesni pogon S-AWC (Super-All Wheel Control).

Na okoliških avtocestah in regionalnih cestah smo zato dodobra preizkusili Mitsubishijevega novodobnega glasnika. Poševnooki nas je presenetil s svojo držo. Spredaj izjemno prepričljiv, oster in mladostniški, zadaj pa za naš okus nekoliko preveč drugačen. A kot so pojasnili, ima tudi zadek svojo zgodbo, predvsem gre za poklon aerodinamiki. Eclipse cross želi biti do neke mere križanec s kupejevsko prirezano streho, a ker je morala oblikovalska ekipa ohraniti uporabnost in prostornost zadnje klopi, so nekoliko prirezali zadnje steklo. S tem so ubili dve muhi na en mah, povečali so preglednost nazaj, znatno izboljšali aerodinamiko in navsezadnje dolgočasen zadek po videzu ločili od številnih konkurentov.

S skoraj 19 centimetri oddaljenosti od tal in stalnim štirikolesnim pogonom bo navdušil marsikatero aktivno družino, ki se ne boji blatnih kolovozov in neurejenih poti. | Foto: Gašper Pirman S skoraj 19 centimetri oddaljenosti od tal in stalnim štirikolesnim pogonom bo navdušil marsikatero aktivno družino, ki se ne boji blatnih kolovozov in neurejenih poti. Foto: Gašper Pirman

Zadnja klop se lahko pomika naprej in nazaj za 20 centimetrov, ima devet nastavitev naklona in je deljiva v razmerju 60:40. | Foto: Gašper Pirman Zadnja klop se lahko pomika naprej in nazaj za 20 centimetrov, ima devet nastavitev naklona in je deljiva v razmerju 60:40. Foto: Gašper Pirman

Outlanderjeva osnova, a bistveno manjše dimenzije

Eclipse cross si kar nekoliko presenetljivo zdaj že precej zastarelo arhitekturo deli z večjim outlanderjem, a je od njega krajši za slabih trideset centimetrov. Zaradi svojih genov vsekakor ni športnik, kar je dokazal na zavitih cestah v okolici Barcelone, vendar nam je vrnil z udobjem, uglajenostjo in tihim delovanjem novega bencinarja. Če ignoriramo zaganjanje neskončnostopenjskega menjalnika pri nekoliko hitrejšem pospeševanju, se je novi prostorninsko manjši agregat resnično izkazal s svojo mirnostjo. 120 kilovatov je povsem dovolj za vsakodnevne potrebe, a nekoliko zahtevnejših voznikov vsekakor ne bo navdušil. Nos bi lahko zavihali tudi vozniki, ki jim vsak privarčevan liter polepša dan. Na približno 150 kilometrih smo kar nekoliko presenetljivo pogledovali števec za povprečno porabo goriva, saj se je ta v običajnih razmerah gibala med osmimi in devetimi litri.

Elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon ima na voljo tri programe Auto, Snow in Gravel. V osnovni, avtomatski postavitvi na zadnji kolesi prek sklopke in odprtega diferenciala vseskozi prenaša vsaj 20 odstotkov navora. V ekstremnih razmerah ga lahko prenese do 45 odstotkov, v načinu sneg je sistem na zadnji kolesni par zmožen prenesti do 55 odstotkov navora, v načinu pesek pa do 60 odstotkov. Za razmeroma nevtralne vozne lastnosti poskrbita še zadnje večtočkovno vpetje preme in sprednje Macphersonovo vpetje.

Večopravilna enota pozna AndroidAuto in Apple CarPlay

Pri Mitusbishiju so se odločili za zanimiv premik naprej. Večopravilna enota, ki se zna sporazumevati s sistemoma AndroidAuto in Apple CarPlay, nima nameščene navigacijske naprave. Ker po podatkih proizvajalca v Evropi kar 60 odstotkov ljudi že ima pametni telefon, si lahko navigacijske funkcije projicirajo na 17,8-centimetrski zaslon na armaturni plošči. Drzna poteza, ki lahko predvsem pri starejših naleti na odpor.

Šele proti koncu leta prihaja dizel

Za zdaj je motorna paleta precej osnovna, saj jo sestavlja le 1,5-litrski bencinski agregat. Kmalu po novem letu bosta na voljo še različica s pogonom na sprednji kolesni par in ročni šeststopenjski menjalnik. Proti koncu leta 2018 bo na voljo še 2,2-litrski dizelski agregat, ki je trenutno še v razvoju in bo edini opremljen izključno z osemstopenjskim klasičnim samodejnim menjalnikom.

Preprosta zasnova potniške kabine bo navdušila predvsem tradicionalne kupce, ki cenijo ergonomijo in preprosto uporabo. Večopravilna enota ne pozna navigacije, voznik jo mora preslikati na zaslon prek pametnega mobilnika. | Foto: Gašper Pirman Preprosta zasnova potniške kabine bo navdušila predvsem tradicionalne kupce, ki cenijo ergonomijo in preprosto uporabo. Večopravilna enota ne pozna navigacije, voznik jo mora preslikati na zaslon prek pametnega mobilnika. Foto: Gašper Pirman

Zadnja klop bo z 20-centimetrskim pomikom osrečila predvsem družine

Prvi vtis, ko sedeš za volan, prinaša mešane občutke. Veliko je trde plastike, ki jo popestrijo nekateri dobrodošli dodatki. Precejšnje število stikal sporoča, da gre za dobro opremljen avtomobil s konservativno in umirjeno zasnovo, ki bo všeč predvsem družinam in nezahtevnim kupcem. Spet lahko potrdimo, da armaturna plošča in vse pritikline sledijo tradiciji znamke. Spodnji del je namenjen upravljanju, zgornji nadzoru, hvalimo pa dobro ergonomijo.

Za sodbo kontrolerju, občutljivemu na dotik, na osrednjem grebenu moramo prevoziti kakšen kilometer več, a prvi vtisi so mešani. Rešitev je spodbudna, a uporaba vsaj v nekaj poskusih prepočasna. Veliko bolj navdušita prostornost na zadnji klopi in za 20 centimetrov pomična zadnja klop, ki ima nastavljiv naklon med 16 in 32 stopinjami ter devet različnih položajev. Ko je bil voznikov sedež nastavljen po nas, je bilo zadaj predsedniško veliko prostora. Skoraj ležali smo lahko, v naslednjem trenutku pa klop potisnili do konca naprej in kar naenkrat bi zadaj lahko sedeli le otroci. Ob tem se v prtljažniku kljub do konca naprej potisnjeni klopi ustvari razmeroma skromen prostor. V osnovni postavitvi klopi meri le 341 litrov, poveča pa se lahko na 448 litrov.

Eclipse cross je na testu Euro NCAP osvojil pet zvezdic. | Foto: Gašper Pirman Eclipse cross je na testu Euro NCAP osvojil pet zvezdic. Foto: Gašper Pirman

Drzna ploščica, občutljiva na dotik, je novost, ki pa na prvo žogo ni prepričala. | Foto: Gašper Pirman Drzna ploščica, občutljiva na dotik, je novost, ki pa na prvo žogo ni prepričala. Foto: Gašper Pirman

Elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon ima tri načine vožnje - Auto, Snow in Gravel. | Foto: Gašper Pirman Elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon ima tri načine vožnje - Auto, Snow in Gravel. Foto: Gašper Pirman

 

1.5

1.5

2.2 DiD

 

2WD M/T

4WD CVT

4WD A/T

       

Dolžina

4.405 mm

4.405 mm

4.405 mm

Širina

1.805 mm

1.805 mm

1.805 mm

Višina

1.685 mm

1.685 mm

1.685 mm

Medosna razdalja

2.670 mm

2.670 mm

2.670 mm

Širina spredaj/zadaj

1.545 mm/1.545 mm

1.545 mm/1.545 mm

1.545 mm/1.545 mm

Oddaljenost od tal

183 mm

183 mm

183 mm

Vstopni kot

18.8°

18.8°

18.8°

Prevojni kot

18.0°

18.0°

18.0°

Izstopni kot

29.6°

29.6°

29.6°

Vlečna kapaciteta

1.600 kg

1.600 kg

2.000 kg

Masa

1.425–1.455 kg

1.520–1.550 kg

1.660–1.690 kg

Prostornina prtljažnika

341-448 l

341-448 l

341-448 l

Rajdni krog

10,60 m

10,60 m

10,60 m

Pnevmatike

215/70R16

215/70R16

215/70R16

 

225/55R18

225/55R18

225/55R18

Prostornina motorja

1.499

1.499

2.268

Kompresija

10.0

10.0

14.9

Moč

120 kW pri 5.500

120 kW pri 5.500

Ni podatka

 

250 Nm pri 1.800–4.500

250 Nm pri 1.800–4.500

400 Nm pri 2.000–2.250

Povprečna poraba goriva

6.6 l/100 km

7.0 l/100 km

Ni podatka

Emisije CO2

151 g

159 g

Ni podatka

Maksimalna hitrost

205 km/h

200 km/h

Ni podatka

0 – 100 km/h

10,3 s

9,8 s

Ni podatka

60 – 80 km/h

4,5 s

4,0 s

Ni podatka

Ne spreglejte