Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Priključni hibrid BMW

Ponedeljek, 28. 10. 2019, 4.00

4 leta, 5 mesecev

Prva vožnja: BMW 330e in serija 3 touring

Športnost in varčnost: Tako BMW išče magično formulo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Tokrat smo ubili kar dve muhi na en mah, saj smo sedli za volan nove, težko pričakovane BMW serije 3, ki jo je povrhu vsega poganjala četrta generacija priključnega hibrida. Čeprav ima kar 185 kilovatov sistemske moči (ob vklopu funkcije Xtraboost moč naraste na 215 kW) ter stavi na znamkine športne gene, je možno v realnih pogojih na izključno električno energijo prevoziti petdeset kilometrov. Ekološko usmerjeni kupci bodo pri nas za limuzinsko 330e odšteli vsaj 50 tisoč evrov (brez upoštevane subvencije), ljubitelji karavanov pa bodo morali na pogon priključnega hibrida počakati do prihodnjega leta.

BMW 330e | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Odmik od norih oblik elektrificiranih avtomobilov?

BMW i3, i8, navsezadnje tudi koncepta i4 in i5 z norim, povsem nevsakdanjim videzom napovedujejo električno sedanjost in prihodnost. Pri novemu priključnemu hibridu serije 3 so stvari povsem drugačne. V primerjavi z različicami z motorji na notranje zgorevanje je razlika vidna le v dodatnih sprednjih polnilnih vratcih in oznaki na desni strani zadka. Če se je prej 330e od recimo bencinskega 320i razlikoval še po dodatnih oznakah e-drive na bokih, bodo zdaj razliko videli le najpozornejši.

Iz dizelskega karavana v hibridno limuzino. Kaj smo opazili?

V notranjosti je sicer v primerjavi z limuzino večina stvari nespremenjenih. BMW je nekoliko izboljšal udobje sedežev in s tem poskrbel za več udobja na daljših poteh. Spredaj je nekoliko več prostora v širini ramen, zadaj je več prostora za glave in kolena potnikov ter nekoliko lažja sta vstopanje in izstopanje iz vozila. Vsekakor gre v tem primeru bolj za teorijo, saj občutnih razlik med presedanjem iz avtomobila v avtomobil nismo opazili.

Očitnejše so spremembe merilnikov, ki so v 330e prilagojene elektrificiranemu pogonu in prikazujejo nekatere dodatne informacije. Tudi ob prestavni ročici so spremenjena le stikala ter omogočajo učinkovitejše upravljanje in čim boljši izkoristek električnega pogona. Je pa občutek za volanom v obeh še vedno absolutno športno naravnan in položaj za volanom odličen.

BMW 330e | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Za volanom serije 1

BMW je s korenitimi spremembami povsem prevetril serijo 1. Družinska kombilimuzina prvič v svojem obstoju prenaša BMW serija 1 | Foto: BMW Foto: BMW navor prek sprednjih koles, med glavne poudarke pa spadata še občutna vizualna sprememba in prostorski napredek v potniški kabini.

Bavarci so kar nekoliko presenetljivo novo serijo 1 pomanjšali. Od predhodnika je manjša za 5 milimetrov (4.319 milimetrov), povečali sta se širina (za 34 milimetrov na 1.799 milimetrov) in višina (za 13 milimetrov na 1.434 milimetrov). Kljub izboljšani prostornosti se je medosna razdalja presenetljivo zmanjšala za 20 milimetrov na 2.670 milimetrov.

Kaj pa na cesti? Razlike med zadnjim in sprednjim pogonom vozniki v večini primerov ne bodo občutili. Serija je še vedno vozniško naravnana kombilimuzina, bolj športno neudobna kot udobna in po zasnovi potniške kabine podobna večjim bratom.

Baterije tokrat pod zadnjimi sedeži

BMW 330e | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman Kaj pravijo tehnični podatki? Osnova novega priključnega hibrida je dvolitrski turbobencinski štirivaljnik s 135 kW (184 KM) in 300 Nm navora. V prilagojeni osemstopenjski samodejni menjalnik so inženirji vgradili še elektromotor z močjo 83 kW. Sistemska moč se sicer ustavi pri 185 kW (252 KM), ima pa hibrid še dodatno funkcijo ''XtraBoost'', kjer se ob dvakratnem pritisku na tipko sport za 10 sekund moč poveča na 215 kW (292 KM).

Če pogledamo k prejšnji generaciji, vidimo, da se je baterija iz dna prtljažnika preselila pod zadnjo klop. Tokrat je vgrajena litij-ionska baterija z zmogljivostjo 12 kilovatnih ur, vendar ostaja uporabnost potniške kabine nedotaknjena. Nekoliko manjši rezervoar za gorivo se je preselil zdaj pod prtljažno dno, zato je prtljažnik manjši za 105 litrov in ima 375 litrov prostornine. Zaradi dodatnih komponent je od 320i priključni hibrid težji za 280 kilogramov (od tega največji del – več kot 100 kilogramov – prevzame baterija).

Žal je bil sistem voženj prilagojen večji skupini, zato smo 330e prejeli v roke s precej izpraznjeno baterijo in nismo zmogli opraviti celovite oziroma natančno beležiti učinkovitosti sistema. V hibridnem načinu je sistem zmožen pametno in predvidljivo uporabljati bencinski in elektromotor ter zmanjšati povprečno porabo. V elektronačinu smo dosegli obljubljenih 140 kilometrov na uro, prav tako nas je navdušilo pametno upravljanje rekuperacije.

BMW 330e | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Kako deluje samodejno prilagajanje rekuperacije?

Asistent za predvidevanje poti je funkcija v načinu eco pro, ki omogoča posebej učinkovit slog vožnje. V kombinaciji z BMW 330e | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman navigacijskim sistemom professional sistem samodejno prepozna omejitve hitrosti, začetke krajev, ovinke, krožni promet, zavoje in izvoze z avtoceste ter samodejno poveča moč rekuperacije zavorne energije. To v praksi pomeni, da se ob običajni vožnji moč rekuperacije zavorne energije prilagaja načinu vožnje in prometu.

Žal storitev popolne avtomatizacije v kombinaciji z navigacijo, tudi preračunavanja izkoristka električne energije do konca poti, pri nas ne deluje v celoti. Trenutno bodo kupci sistem izkoriščali le v kombinaciji s pomočjo kamere in senzorjev, na delovanje v sožitju z navigacijsko napravo pa bo treba počakati še nekaj časa.
Ne spreglejte