Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
27. 1. 2017,
5.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Nissan Urbani Atomoto

Petek, 27. 1. 2017, 5.38

6 let, 7 mesecev

Dubrovnik, Hrvaška: prva vožnja nove generacije modela:

Nissan micra – majhen avtomobil z veliko vsebine in potencialom uspešnice

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Nissan micra prva vožnja | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Za volanom nove Nissanove micre hitro postane jasno, da gre res za pravo revolucijo za mnoge celo že odpisanega modela. Micra bo zaradi zelo drznega športno-trendovskega videza in bogate vsebine s podčrtano vozniško zabavo zagotovo dvignila tempo in prah med uveljavljenimi imeni razreda majhnih avtomobilov. Da, hitro zbudi pozabljene vrednote majhnega in dinamičnega avta ter je drznejša kot clio, prodajni prvak naših cest. Slovensko premiero bo doživela na salonu v Ljubljani.

Poudarki:

Nissan micra prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Revolucija modela z drastičnimi spremembami na vseh ključnih področjih: dizajn, prostor, vozne lastnosti in varnost.

Občuten, 17-centimetrski prirastek v primerjavi s predhodnico: najdaljša (milimeter manj od štirih metrov), najširša in najnižja micra do zdaj. Prostornejša kabina in 300-litrski prtljažnik.

Odlična vodljivost in lega ter zelo dobro uravnoteženo podvozje in čvrstejša karoserija. Funkciji aktivnega nadzora vožnje in podvozja.

Zelo dinamična podoba, podprta z desetimi barvami in možnostjo osebnega pečata z izborom karoserijskih nalepk in dvobarvnih kombinacij v notranjosti. Prepričljiva akustična zatesnitev potniškega prostora.  

Del serijske opreme je notranjost v dveh odtenkih, na voljo pa so tri različice – ena za opremo visia, druga za paketa acenta in N-connecta ter tretja za stopnjo opreme tekna. Pri tekni si je mogoče izbrati usnjeno zaščitno oblogo. | Foto: Jure Gregorčič Del serijske opreme je notranjost v dveh odtenkih, na voljo pa so tri različice – ena za opremo visia, druga za paketa acenta in N-connecta ter tretja za stopnjo opreme tekna. Pri tekni si je mogoče izbrati usnjeno zaščitno oblogo. Foto: Jure Gregorčič Kakovostni materiali in izdelava: razvita po meri evropskega kupca, izdelujejo jo v Renaultovi tovarni Flins na vzhodu Pariza.

Štirje osnovni paketi opreme: visia, acenta, N-connecta in tekna.

Inovativni avdiosistem (šest zvočnikov in aktivni, pametni digitalni ojačevalnik), prilagojen majhnemu avtomobilu: ozvočenje BOSE Personal z zvočniki v vzglavniku voznikovega sedeža. Vozniki v zanimivem objemu tonov z možnostjo osebne prostorske nastavitve zvoka.

Trije motorji: dva bencinska trivaljnika (atmosferski 1,0 54 kW in turbo 0,9 66 kW) in 1,5-litrski dizel dCi (66 kW).

Slovenska premiera na avtomobilskem salonu v Ljubljani. Začetek prodaje v Sloveniji: maja. Cene še niso znane, Nissan pa napoveduje cenovni razpon v okviru sredinskega povprečja (med 12 in 16 tisočaki) trga majhnih avtomobilov.

Vaše mnenje

 Prirastek je očiten

Sedenje na sprednjih sedežih micre ni prav nič utesnjeno. Zadaj pa je zgodba drugačna. Pri 1,8 metra visokemu človeku se glava že skoraj dotika stropa, pred koleni pa tudi relativno hitro zmanjka prostora, če sta spredaj povprečno visoka voznik in sovoznik.  | Foto: Nissan Sedenje na sprednjih sedežih micre ni prav nič utesnjeno. Zadaj pa je zgodba drugačna. Pri 1,8 metra visokemu človeku se glava že skoraj dotika stropa, pred koleni pa tudi relativno hitro zmanjka prostora, če sta spredaj povprečno visoka voznik in sovoznik. Foto: Nissan

Vrednote majhnega avtomobila so žive!

Pet generacij Nissanove micre. Roko na srce, najbolj izstopa prav zadnja. Z njo ima Nissan velike načrte in v dveh dneh druženja lahko zapišemo, da so s tem avtomobilom lahko upravičeno samozavestni, saj ima potencial uspešnice.  | Foto: Jure Gregorčič Pet generacij Nissanove micre. Roko na srce, najbolj izstopa prav zadnja. Z njo ima Nissan velike načrte in v dveh dneh druženja lahko zapišemo, da so s tem avtomobilom lahko upravičeno samozavestni, saj ima potencial uspešnice. Foto: Jure Gregorčič V poplavi cvetoče avtomobilske genetike, kjer oblikovalci in inženirji križajo karoserije in tehniko na vse mogoče načine, da bi naredili kar najbolj univerzalni avtomobil, je Nissan znova naredil pravi majhen avtomobil. Da, po letih iskanja identitete in kupcev je micra, ki je v četrti generaciji, roko na srce, praktično povsem izgubila svoj jaz, zdaj na ceste zapeljala samozavestno kot še nikoli poprej. Nissan je potegnil črto in po načelu manj je več spet naredil pravi majhen avtomobil. V njem živijo klasične vrednote tega razreda: simpatičnost, agilnost, iskrive vozne lastnosti in čustva po načelu želim si ga in moj bo.

K vsemu skupaj so dodali še precej zanimivo tehnično vsebino s podčrtano varnostjo in micra je dobila velik potencial uspešnice. Tudi zgodba z delitvijo spolov je končana. Micra bo njemu všeč zaradi športne podobe, prisekanega volana in suverenosti med ovinki. Ona pa si bo po meri uskladila barve zunaj in znotraj, jo odela v modne dodatke in si naredila svoj avtomobilski unikat, da bodo vsi vedeli, da je njen. Oba bosta uživala. Micra je znova avto za oba.

Micra je na cestah 34 let, od leta 1983. Najuspešnejša do zdaj je bila druga generacija, ko je v desetih letih, med letoma 1992 in 2002, na evropske ceste zapeljalo 1,35 milijona avtomobilov. Med konkurenti se je tako rekoč izgubila četrta generacija (2010–2016) s 404 tisoč narejenimi avtomobili. Z velikimi ambicijami je zdaj na ceste zapeljala peta generacija, s katero se namerava Nissan vrniti med deset najbolj zaželenih majhnih avtomobilov evropskih cest. Z novim oblikovnim pristopom in voznimi lastnostmi ter zanimivo tehnično vsebino ima potencial tudi za napad na slovenskega prodajnega prvaka clia. | Foto: Jure Gregorčič Micra je na cestah 34 let, od leta 1983. Najuspešnejša do zdaj je bila druga generacija, ko je v desetih letih, med letoma 1992 in 2002, na evropske ceste zapeljalo 1,35 milijona avtomobilov. Med konkurenti se je tako rekoč izgubila četrta generacija (2010–2016) s 404 tisoč narejenimi avtomobili. Z velikimi ambicijami je zdaj na ceste zapeljala peta generacija, s katero se namerava Nissan vrniti med deset najbolj zaželenih majhnih avtomobilov evropskih cest. Z novim oblikovnim pristopom in voznimi lastnostmi ter zanimivo tehnično vsebino ima potencial tudi za napad na slovenskega prodajnega prvaka clia. Foto: Jure Gregorčič

Revolucija prinesla razliko, veliko kot med dnevom in nočjo

Vsaka micra ima v serijski opremi šest varnostnih blazin, opozorilne lučke varnostnih pasov in dnevne LED-luči. Sidrišča za otroške sedeže Isofix so tudi na sovoznikovem sedežu. Serijski elektronski varnostni sistemi vključujejo nadzor stabilnosti vozila, ABS in pomoč pri speljevanju v klanec. Vsaka micra ima še omejevalnik hitrosti, samodejni senzor za žaromete, samodejne opozorilne luči in sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah. | Foto: Jure Gregorčič Vsaka micra ima v serijski opremi šest varnostnih blazin, opozorilne lučke varnostnih pasov in dnevne LED-luči. Sidrišča za otroške sedeže Isofix so tudi na sovoznikovem sedežu. Serijski elektronski varnostni sistemi vključujejo nadzor stabilnosti vozila, ABS in pomoč pri speljevanju v klanec. Vsaka micra ima še omejevalnik hitrosti, samodejni senzor za žaromete, samodejne opozorilne luči in sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah. Foto: Jure Gregorčič Pri Nissanu poudarjajo, da je avtomobil prvenstveno namenjen evropskemu okusu in zato ga bodo za evropske kupce tudi izdelovali v Evropi. Pri tem velja povedati, da nova micra ni preoblečen clio, čeprav nastaja v Renaultovi tovarni na vzhodu Pariza. S cliom si deli le motorje in obe zunanji vzvratni ogledali.

Na novo so jo zgradili na obstoječi Nissanovi V-platformi, na kateri stoji tudi note. So pa za micro precej izboljšali to osnovo. Zaradi precej bolj čvrste in toge karoserije ter tehnično bolj dodelanih obes je micra veliko bolj stabilna in se manj, precej manj nagne v zavojih.

Treba se je zavedati, da se micra pelje bolj dinamično kot običajni clio, da so v notranjosti tudi v osnovni opremi na otip bolj kakovostni materiali in tudi prostor na sprednjih sedežih se nam je zdel bolj bogato odmerjen. Je pa res, da je Nissanova lepotička kljub konkretnemu prirastku za dobrih šest centimetrov krajša od clia. Res pa je tudi, da je podoba stvar okusa posameznika in za naš okus je micra veliko drznejša od svojega koncernskega bratranca clia.  

Dinamična podoba z nižjo strešno linijo micro postavlja tudi na vrh aerodinamične učinkovitosti med tekmeci. Zrak reže s količnikom upora 0,29, kar pomembno vpliva tudi na manjšo porabo goriva. | Foto: Nissan Dinamična podoba z nižjo strešno linijo micro postavlja tudi na vrh aerodinamične učinkovitosti med tekmeci. Zrak reže s količnikom upora 0,29, kar pomembno vpliva tudi na manjšo porabo goriva. Foto: Nissan Pri Nissanu niso želeli razkriti, kje vse poleg tovarne v Flinsu bodo izdelovali micro, če bo naročil toliko, da bo treba zagnati še eno linijo. V Novem mestu so jih lani recimo naredili 133.693, kapaciteta tovarne pa je precej večja kot za 245 tisoč avtomobilov. Vrača se clio, bo prostor tudi za micro, če bo treba? Odgovora nismo dobili, pri Nissanu so skrivnostni, lepo pa bi bilo, če bi tudi micra bila "Made in Slovenia".

Dejstvo pa je, da je razlika med novo micro in drugimi micrami brez pretiravanja velika, kot je razlika med dnevom in nočjo. Avto je napredoval v vseh pogledih, po uvodnih kilometrih pa je poleg podobe najbolj navdušil z vzorno vozno dinamiko v smislu lege in vodljivosti, okretnostjo, zvočno zatesnjenostjo potniškega prostora, položajem za volanom in zanimivo tehnično vsebino.

Zadaj je v osnovi 300 litrov. Zadnja klop se deli v razmerju 60 : 40. Ob položeni klopi prostornina naraste na 1.004 litre. | Foto: Nissan Zadaj je v osnovi 300 litrov. Zadnja klop se deli v razmerju 60 : 40. Ob položeni klopi prostornina naraste na 1.004 litre. Foto: Nissan Ob vsem naštetem brez slabe vesti zapišemo, da ima micra velik potencial, da med majhnimi avtomobili postane zvezdnica. Ne nazadnje se je v hudi konkurenci že uvrstila tudi med letošnje finaliste izbora Evropski avto leta.

Njen uspeh bo na slovenskem trgu v veliki meri odvisen od cene in financiranja. Nissan se z njo v Evropi spet želi prebiti med deset najbolj prodajanih avtomobilov segmenta B. Pri nas se bo morala za vrh udariti s cliom, polom, corso, fabio … S podobo in vsebino je zelo konkurenčna vsem, edina neznanka ostaja cena.

Na cesti se poznata nižje postavljeno težišče in precej bolj čvrsta karoserija. Micra se pelje zelo dobro in v razred majhnih avtomobilov vrača živahnost in agilnost. Sedi se nižje, da bolj športno in zaradi tega dejstva je tudi več vozniške komunikacije za avtomobilom. | Foto: Nissan Na cesti se poznata nižje postavljeno težišče in precej bolj čvrsta karoserija. Micra se pelje zelo dobro in v razred majhnih avtomobilov vrača živahnost in agilnost. Sedi se nižje, da bolj športno in zaradi tega dejstva je tudi več vozniške komunikacije za avtomobilom. Foto: Nissan

Kaj se je lani (2016) dogajalo na slovenskem trgu majhnih avtomobilov: deset najbolj prodajanih

mesto: znamka in model št. prodanih tržni delež (%)
1. renault clio 3854 6,05
2. volkswagen polo 2037 3,20
3. škoda fabia 1416 2,22
4. opel corsa 968 1,52
5. fiat 500 911 1,43
6. peugeot 208 890 1,40
7. škoda rapid 870 1,37
8. dacia sandero 861 1,35
9. hyundai i20 809 1,27
10. fiat panda 618 0,97

Pri Nissanu so spet naredili tisti pravi majhni avtomobil, kjer v ospredje stopita vozniška igrivost in vodljivost. Super in palec gor, da micra ni podlegla trendu visokega sedenja. Ne želi biti križanec, pač pa živahen majhen avtomobil, kot so ti nekoč bili. Super. | Foto: Nissan Pri Nissanu so spet naredili tisti pravi majhni avtomobil, kjer v ospredje stopita vozniška igrivost in vodljivost. Super in palec gor, da micra ni podlegla trendu visokega sedenja. Ne želi biti križanec, pač pa živahen majhen avtomobil, kot so ti nekoč bili. Super. Foto: Nissan

Nasmeh na cesti

Nissan micra - prva vožnja | Foto: Nissan Foto: Nissan Ne zgodi se prav pogosto, da človek takoj, ko se usede v avtomobil, dobi občutek, kot da bi se usedel v svoj avtomobil. To dovolj pove o vozniškem počutju in zmožnosti nastavitev voznikovega položaja v micri. V roke lepo sede še v spodnjem delu športno prisekan volan.

Najbolj pozitivno pa ta avtomobilček preseneti z vožnjo. Na željo voznika se z vnemo lovskega psa, ki najde vročo sled, zapodi proti vrhu ovinka in pri tem prav po "moško" načelno vztraja v začrtani smeri. Pri precej dinamičnem tempu micra ni niti nakazala, da bi zdrsnila prek nosa oziroma izgubila oprijem spredaj. Suvereno stabilnost ponuja tudi na zadnjem kolesnem paru. Prav nasmehnili smo se, ko smo vijugali ob zalivih dubrovniške riviere.

Pri Nissanu ne skrivajo, da je micra prvenstveno namenjena mlajšim, zaljubljenim parom brez otrok ter samskim dekletom in fantom, ki znajo uživati življenje. Spredaj si bo majhen ali pa velik, pa tudi suh in malo bolj okrogel voznik brez težav nastavil pravi položaj, zadnja klop pa je rezervirana za občasne goste. Iskreno in pošteno glede na to, koga micra nagovarja. | Foto: Nissan Pri Nissanu ne skrivajo, da je micra prvenstveno namenjena mlajšim, zaljubljenim parom brez otrok ter samskim dekletom in fantom, ki znajo uživati življenje. Spredaj si bo majhen ali pa velik, pa tudi suh in malo bolj okrogel voznik brez težav nastavil pravi položaj, zadnja klop pa je rezervirana za občasne goste. Iskreno in pošteno glede na to, koga micra nagovarja. Foto: Nissan Vozniku pri vožnji pomaga z dvema elektronskima sistemoma, ki aktivno in učinkovito posegata v cestno fiziko. Gre za aktivni nadzor vožnje in podvozja. Na zaslonu med merilniki se v postavki nadzor karoserije grafično pokaže, kdaj sistema posegata v vožnjo.

V zavojih gre za podoben ukrep kot pri elektronski zapori diferenciala, ko ABS z zaviranjem posameznega kolesa (na notranji strani) pomaga obdržati smer in oprijem. Pohvaliti velja tudi zelo uglajeno in prav nič panično delovanje sistema nadzora stabilnosti.

Motorna paleta ne dohaja podvozja

Nissan micra prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Pri Nissanu pravijo, da bo veliki večini dovolj 90 turbo "konjev" bencinske in dizelske linije. 0,9-litrski trivaljnik se sicer živahno vrti, a vozniškim atletom ne bo zmogel ponuditi tistega, kar zmore prenesti odlično podvozje in volan. Ob dvigu tempa hitro postane tudi preveč žejen, tja proti osmim litrom se dvignejo energijske zahteve. Preizkušeni 1,5-litrski dCi je dober kompromis med porabo in zmogljivostmi, škoda pa, ker ni na voljo tudi v močnejši različici.

Je pa micra z njim lahko tudi zelo varčna, kar pomeni, da se porabo brez težav spusti tudi pod pet litrov. Nissanovi inženirji so nam povedali, da bodo razširili ponudbo pogonov v smeri večje moči in tudi podpore samodejnega menjalnika. Ročni menjalnik ima, žal, samo pet prestav. Za vse ljubitelje strupenih športnikov še nimamo zagotovila, da bo prišla micra nismo. Je pa nasmeh inženirja povedal veliko.

Video: Aktivni nadzor vožnje

Ta tehnologija izboljša udobje vožnje tako, da s pomočjo motorja in zavor umiri karoserijsko nihanje naprej ali nazaj, ki se pogosto čuti, ko avtomobil vozi prek večjih grbin na cesti (kot so denimo ležeči policisti oziroma elementi vozne površine za umirjanje prometa). Pri tej umiritvi pomagajo tudi amortizerji, ki zadušijo navpično in nihajoče gibanje vozila.

Video: Aktivni nadzor podvozja

Pri vožnji skozi zavoje sistem samodejno aktivira in prilagodi zavore na notranji strani koles ter kolesa na zunanji strani tako, da micra lažje in učinkoviteje ohranja smer ter preprečuje težnjo po prekrmiljenju in podkrmiljenju.

Z vso pomembno varnostno in komunikacijsko opremo

Pri Nissanih smo vajeni 360-stopinjske slike v živo s kamer, kar ponuja tudi micra.  | Foto: Jure Gregorčič Pri Nissanih smo vajeni 360-stopinjske slike v živo s kamer, kar ponuja tudi micra. Foto: Jure Gregorčič Sodoben avtomobil mora ne glede na velikost in zmogljivosti ponuditi napredne komunikacijske poti. Micra ni izjema. Vrh ponudbe predstavlja znani vmesnik NissanConnect (serijsko pri opremah tekna in N-connecta) s sedempalčnim barvnim zaslonom na dotik, digitalnim radiom DAB, integrirano satelitsko navigacijo in aplikacijo Apple CarPlay. Pri Nissanih smo vajeni 360-stopinjske slike v živo s kamer, kar ponuja tudi micra.

Med vozniškimi asistenti varnostne obrambe Safety Plus, ki je del serijske opreme pri stopnji tekna, je radarski sistem proti naletu s funkcijo samodejnega zaviranja in kamero, ki zaznava tudi pešce. Micra zna tako še nadzirati smer znotraj voznega pasu, bere prometne zanke, nadzira mrtve kote in samodejno krmili svetlobni snop žarometov.  

Kot bi stal na odru

Nissan micra - prva vožnja | Foto: Nissan Foto: Nissan Med tehničnimi sladkorčki tega avtomobila je še posebej za majhne avtomobile razvit avdiosistem, ki so ga pripravili mojstri podjetja Bose. Sistem Bose personal ima šest zvočnikov, dva pa sta vgrajena v voznikovo naslonjalo za glavo. Vse skupaj krmili lahek digitalni ojačevalnik, skrit pod voznikovim sedežem. Ta ustvari zvok, ki preplavi celotni prostor in hkrati nadomesti tudi potrebe po klasičnem nizkotoncu. Voznik lahko z nastavitvijo na osrednjem zaslonu ločeno prilagodi zvok okoli sebe, kar mu omogočata zvočnika tik ob glavi. Sistem ponuja zanimivo zvočno izkušnjo. Na voznikovem sedežu je občutek, kot da stojiš na odru, saj te zvok, če želiš, povsem objame. Drugačna izkušnja kot denimo pri uporabi slušalk.

Motorji:

Različica: Motor: Moč in navor: Menjalnik: Pospeški in hitrost: Kombinirana poraba in izpusti:
1,0 3-valjni atmosferski bencinski, 998 cm3 54 kW pri 6300 vrt/min in 95 Nm pri 3500 vrt/min 5-stopenjski ročni ni podatka ni podatka, Euro 6
IG-T 90 3-valjni turbo bencinski, 898 cm3 66 kW pri 5500 vrt/min in 140 Nm pri 2250 vrt/min 5-stopenjski ročni 175 km/h in 12,1 s od 4,4 do 5,1 l/100 km; od 99 do 115 g/km CO2
dCi 90 4-valjni turbo dizelski, 1461 cm3 66 kW pri 4000 vrt/min in 220 Nm pri 2000 vrt/min 5-stopenjski ročni 179 km/h in 11,9 s od 3,2 do 3,8 l/100 km; od 85 do 101 g/km CO2
Mere in mase: dolžina: 3999 mm, širina: 1743 mm, višina: 1455 mm, medosna razdalja: 2525 mm, teža: od 1001 do 1146 kg, prtljažnik: 300 litrov, rezervoar: 41 litrov, obračalni krog: 10 m, dimenzije gum: 185/65 R15 ali 195/55 R16 ali 205/45 R17

Kaj vam je pri novi Nissanovi micri najbolj všeč?

  • Zunanja podoba: športna oblika, barvne kombinacije, silhueta ...
    67,91 %
    127 glasov
  • Notranjost: podoba in prostor
    8,56 %
    16 glasov
  • Možnost modnih karoserijskih dodatkov
    1,07 %
    2 glasov
  • Tehnična vsebina v službi varnosti in udobja
    3,21 %
    6 glasov
  • Dinamične vozne lastnosti
    2,14 %
    4 glasov
  • Zanimiv in inovativen avdio sistem BOSE
    6,42 %
    12 glasov
  • Nič od naštetega, avto ne izstopa
    10,70 %
    20 glasov
Oddanih 187 glasov

 

Ne spreglejte