Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

7

Natisni članek

Lexus UX Lexus

Sobota, 2. 3. 2019, 4.00

4 leta, 11 mesecev

Prva vožnja: lexus UX 250h

Povsem nov japonski SUV za 90 Slovencev letno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

7

UX je najmanjši in najpomembnejši model v lexusovi modelni paleti, ki stavi predvsem na svoj hibridni pogon s 132 kilovati. Vizualno poseben crossover se najbolje počuti v mestnem vrvežu, a je kljub temu na voljo tudi s štirikolesnim pogonom. Pri nas je na voljo od trideset tisočakov dalje, jeseni pa bo dobil še električno različico.

Ne, UX ni navaden kompaktni križanec. Po robu se bo postavil zdaj že pisani konkurenci (BMW X1 in X2, volvo XC40, audi Q2 in Q3, range rover evoque, mercedes-benz GLA), a bodo tako, kot to pri Lexusu znajo najbolje, storili po svoje. | Foto: Gašper Pirman Ne, UX ni navaden kompaktni križanec. Po robu se bo postavil zdaj že pisani konkurenci (BMW X1 in X2, volvo XC40, audi Q2 in Q3, range rover evoque, mercedes-benz GLA), a bodo tako, kot to pri Lexusu znajo najbolje, storili po svoje. Foto: Gašper Pirman

Lexus vstopa v svet kompaktnih crossoverjev skozi velika vrata in stavi na emocionalen dizajn, popolnost rokodelstva in učinkovitost pogonskega sklopa. Na krilih novega hibridnega pogona bo v letošnjem letu prepričal devetdeset kupcev, ki cenijo drugačnost in čustveno inženirstvo. Najmanjši UX se je že predstavil slovenskim kupcem s ceno od 30 tisočakov dalje (za dvolitrskega bencinarja) oziroma od 34 tisočakov dalje (za dvolitrski hibridni pogon).

Uživati življenje na poseben način

L'Art de Vivre oziroma umetnost življenja je uživanje življenja na poseben, drugačen način. Po poti je treba stopati počasi, korak za korakom in uživati v majhnih podrobnostih, ki jih drugače lahko hitro spregledamo. Pri Lexusu so se odločili slediti temu načelu, čeprav z močnim japonskim pridihom. Pri razvoju svojega najmanjšega crossoverja so se osredotočili na malenkosti. Te majhne stvari nas v življenju spomnijo na najlepše pretekle izkušnje, lepoto življenja in nas prisilijo, da se osredotočimo na ta trenutek in življenje zaužijemo s polno žlico.

Ne, UX ni navaden kompaktni križanec. Po robu se bo postavil zdaj že pisani konkurenci (BMW X1 in X2, volvo XC40, audi Q2 in Q3, range rover evoque, mercedes-benz GLA), a bodo tako, kot to pri Lexusu znajo najbolje, storili po svoje. Z veliko občutka in predvsem z veliko znanja.

Avtomoto Zakaj je Lexusov dragulj v Sloveniji spregledan? #foto
Jeseni bo na ceste zapeljal električni UX

Jeseni bo na ceste zapeljal tudi prvi povsem električni avtomobil za Lexus in posledično tudi za Toyoto. Inženirji so v model UX vgradili baterijo s 53 kilovatnimi urami. Elektromotor z 204 ''konji'' bo zmožen tega električnega crossoverja do stotice pognati v 7,6 sekunde in dosegati maksimalno hitrost 160 kilometrov na uro. Po merilnem ciklu NEDC bo imel 350 kilometrov dosega, v realnem prometu približno 250 kilometrov.

Združitev japonskega rokodelstva in francoske miselnosti

Že ob prvem stiku z novim UX ti hitro postane jasno, da ni ničesar prepuščenega naključju. Najsi bo oblika 18-palčnih platišč, V zadnji svetlobni liniji, ki povezuje oba žarometa je 110 svetilnih ledic. | Foto: Gašper Pirman V zadnji svetlobni liniji, ki povezuje oba žarometa je 110 svetilnih ledic. Foto: Gašper Pirman ki omogoči, da platišča aktivno hladijo zavore in izboljšujejo aerodinamiko avtomobilov, ali majhna plavut na skrajnem robu zadnjega žarometa, ki ne le izboljša pretok zraka čez avto, temveč skrbi za boljšo bočno stabilnost v zavoju. Kvadratne plastične obrobe blatnikov, ki so nam bile resnično všeč, imajo tudi aerodinamično funkcijo. UX je popoln primer, kako ima lahko pameten dizajn tudi aktivno funkcijo.

Združitev francoskega odnosa do življenja in japonskega koncepta popolne predanosti prinaša v UX toplino doma, ''engawa'' pa zamegli meje med notranjim in zunanjim delom doma. K temu lahko dodamo še rokodelsko natančnost mojstrov takumi, ki so odgovorni za izdelavo prav vsakega detajla avtomobila, in inženirsko miselnost kansei. Slednja čustvene odzive ljudi prenese v sam izdelek in intimno ter čustveno poveže človeka in končan izdelek. Privlačna zunanjost s številnimi odrezanimi linijami, samurajskimi potezami in celo nekoliko kombilimuzinsko podobnostjo zna biti komu malenkost preveč, a vsak element je tam z razlogom in pri Lexusu so pri izdelavi UX premislili vsak milimeter.

Nekoliko ožja maska in široko postavljena žarometa vizualno razširita avtomobil. | Foto: Gašper Pirman Nekoliko ožja maska in široko postavljena žarometa vizualno razširita avtomobil. Foto: Gašper Pirman

Paket F sport prinaša nekoliko športnejši videz, zadnji stabilizator in obvolanske ročice na volanskem obroču. | Foto: Gašper Pirman Paket F sport prinaša nekoliko športnejši videz, zadnji stabilizator in obvolanske ročice na volanskem obroču. Foto: Gašper Pirman

Uravnotežen in ravno prav oster

Nič ni prepuščeno naključju. Tudi oglate zaščite blatnikov imajo aerodinamično funkcijo. | Foto: Gašper Pirman Nič ni prepuščeno naključju. Tudi oglate zaščite blatnikov imajo aerodinamično funkcijo. Foto: Gašper Pirman Tako kot recimo daljna sorodnica, toyota corolla, je UX največ pridobil z novo prilagodljivo arhitekturo GA-C. UX želi biti sodoben crossover za mestna središča, a ima v sebi skritih nekaj adutov kombilimuzin. Z nizkim centrom gravitacije (594 milimetrov), ki je blizu bokov voznika, dviguje vozniško izkušnjo.

Vsi smo se strinjali, da je na cestah okoli Barcelone UX odlično uravnotežen avtomobil. Tipičnega neudobja križancev takšnega tipa ni nikjer na vidiku. Zaradi zadnjega večtočkovnega vpetja, togosti karoserije, drugačnih strukturnih lepil, laserskega varjenja stikov in prilagodljivega vzmetenja je bočnega nagiba manj. Blažilniki desettisočkrat na sekundo skenirajo dogajanje med vožnjo in prilagajajo delovanje, vrata, blatniki in pokrov motorja iz aluminija ter dodaten sprednji stabilizator v motornem prostoru pa le pripomorejo k njegovi suverenosti. Želeli bi si nekoliko neposrednejši volanski obroč in predvsem z več povratnimi informacijami.

Avtomoto Toyota želi v Sloveniji preroditi znamko Lexus, kakšen je njen potencial?

Matematično izračunani vzorci na usnjenih sedežih

Oblazinjenje na armaturni plošči ima površinsko strukturo in takšno grafiko, ki spominja na ročno izdelan japonski papir washi.  | Foto: Gašper Pirman Oblazinjenje na armaturni plošči ima površinsko strukturo in takšno grafiko, ki spominja na ročno izdelan japonski papir washi. Foto: Gašper Pirman Kako se torej kaže prostorsko odprta tradicionalna japonska arhitektura engawa? Zaradi razmeroma pokončnega vetrobranskega stekla in dolgega, vendar položnejšega pokrova je v notranjosti ustvarjen občutek povezanosti. Pokrov motorja in armaturna plošča sta navidezno neprekinjeno združena.

Ker je majhnih podrobnosti ogromno, bomo omenili le tiste, ki so nas resnično očarale. Prvi občutek za volanom je sila pozitiven. Oblazinjenje na armaturni plošči ima površinsko strukturo in takšno grafiko, ki spominja na ročno izdelan japonski papir washi. Za vse ljubitelje podrobnosti so tukaj še usnjeni sedeži. Na njih je mogoče opaziti tradicionalen japonski vzorec sashiko, ki ga šivilje uporabljajo pri šivanju kimona za judo. Mojstri takumi ročno všijejo šive na armaturni plošči.

Pri Lexusu so se bolj kot prostornosti raje posvetili udobju domače sobe. Tudi zato spredaj prostora ni na pretek. Serijski 8- in opcijski 10,3-palčni zaslon se še vedno upravljata prek nerodne ploščice, občutljive na dotik, delno digitalizirani merilniki so pregledni in stikala so razporejena razumljivo.

Ob optimalno nastavljenem voznikovem sedežu je za naša kolena ostalo še približno deset centimetrov. Kljub nekoliko kombilimuzinski zasnovi karoserije je bilo prostora za glavo povsem dovolj.

Avtomoto Lahko Lexusov najmanjši SUV prestraši evropske tekmece?

Prtljažnik je žrtev dinamičnega oblikovanja

Kar nekoliko presenečeni smo bili ob pogledu na prtljažni prostor. Je zelo plitek in ima pri dvokolesno gnani različici 371 litrov in 327 litrov pri različici z elektronskim štirikolesnim pogonom. Ko smo vanj postavili dva letalska kovčka, prostora razen za kakšne manjše stvari preprosto ni bilo več.

Pogovor z Mitsuterujem Emotom, namestnikom glavnega inženirja za model UX

Baterije v hibridu so nameščene pod zadnjo klopjo. Zakaj je prtljažni prostor manjši?

Res je, baterijski sklop je pri hibridnem pogonu nameščen pod zadnjo klopjo. Ker v dvokolesno gnani izvedenki ni zadnjega Lexus UX | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman induktivnega motorja, smo lahko izkoristili dvojno dno, toda na koncu smo se odločili, da ima zunanji videz prednost pred nekoliko večjim prtljažnikom.

Zaradi zakonskih omejitev in povečanja varnosti pri naletu smo pod zadnji odbijač namestili debelo oviro, ki oblaži udarec. Registrsko tablico smo sprva namestili na pokrov prtljažnika, a so bila potem zadnja vrata preprosto prevelika. Preselili smo jo niže, zmanjšali velikost prtljažnih vrat in s tem na prvo mesto postavili zunanji videz. Ker je UX vizualno privlačen avtomobil, nam je bilo to pomembneje kot nekoliko večji prtljažni prostor.

Boste zato prostor pod prtljažnim prostorom izkoristili za vgradnjo baterij pri električni različici?

Povsem električna različica UX prihaja jeseni, vendar bo baterija nameščena na dno avtomobila. S tem bo ostala potniška kabina povsem nespremenjena.

Ali zadnji elektromotor pri štirikolesnem pogonu pomaga k dvigu sistemske moči?

Enota, ki je nameščena zadaj, zaradi majhne moči (5 kW) ne služi kot dodaten elektromotor, ki bi povečeval skupno sistemsko moč. Induktivni motor služi le kot pomoč pri izgubi oprijema pri nižjih vrtljajih in ni mehansko povezan s sprednjimi kolesi. Gre za štirikolesni pogon, ki bo prišel prav kupcem na področjih, kjer imajo več snega, ali ljudem, ki živijo na više ležečih predelih.

Gre za enak štirikolesni pogon, kot je vgrajen v prenovljenem priusu?

Tako je. Gre za enak pogon.

Kakšna je dodatna masa tega motorja?

Med štirideset in petdeset kilogrami.

Na drsno ploščico se je potrebno privaditi. Še vedno bi si želeli drugačnega upravljanja večopravilne enote. | Foto: Gašper Pirman Na drsno ploščico se je potrebno privaditi. Še vedno bi si želeli drugačnega upravljanja večopravilne enote. Foto: Gašper Pirman

10,3-palčni zaslon je pregleden in v soncu dobro viden. | Foto: Gašper Pirman 10,3-palčni zaslon je pregleden in v soncu dobro viden. Foto: Gašper Pirman

90 odstotkov ljudi bo izbralo hibrida

Pri nas bosta na voljo dva različna pogona. Le nekaj kupcev se bo odločilo za dvolitrski prisilno polnjeni bencinski štirivaljnik s 125 kilovati. Kar 90 odstotkov jih bo izbralo 250h.

Hibridni pogon deluje v kombinaciji z dvolitrskim atmosferskim štirivaljnikom, nikelj-metalno baterijo in 80-kilovatnim elektromotorjem. Tempo sprednjim kolesom daje neskončnostopenjski (CVT) menjalnik s planetarnim gonilom, skupna sistemska moč pa se ustavi pri 132 kilovatih.

Manj kot šest litrov

Na prvem delu poti nam je potovalni računalnik pokazal 5,5 litra. Na tem delu smo več časa prebili na zaprtih ovinkastih cestah, kjer smo lahko preizkusili tudi dinamično plat tega japonskega posebneža. Drugi del poti je bil sestavljen iz mestne vožnje, avtoceste in nekaj čudovitih vozniških odsekov. Tam smo pot zaključili s 5,8 litra. V tovarni sicer obljubljajo porabo za štirikolesno gnano izvedenko med 4,5 in 4,8 litra oziroma 4,1 do 4,3 litra pri sprednjem pogonu. Za lažjo orientacijo - vozili smo štirikolesno gnanega UX.

Uporabljeni materiali so na res visokem nivoju. Vsaka malenkost ima svoj namen. | Foto: Gašper Pirman Uporabljeni materiali so na res visokem nivoju. Vsaka malenkost ima svoj namen. Foto: Gašper Pirman

Delno digitalni merilniki so pregledni, na njih pa lahko opazujemo vrsto različnih podatkov. | Foto: Gašper Pirman Delno digitalni merilniki so pregledni, na njih pa lahko opazujemo vrsto različnih podatkov. Foto: Gašper Pirman

Plavut na strani zadnjega žarometa ima aerodinamičen učinek in hkrati skrbi za boljšo bočno stabilnost avta v zavojih. | Foto: Gašper Pirman Plavut na strani zadnjega žarometa ima aerodinamičen učinek in hkrati skrbi za boljšo bočno stabilnost avta v zavojih. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte