Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 5. 2016,
5.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Fiat Družinski Avtomoto

Ponedeljek, 9. 5. 2016, 5.29

6 let, 6 mesecev

Fiat tipo kot kombilimuzina in kombi – različici, ki ju je čakala Evropa, vključno s Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Fiat tipo - fotogalerija prve vožnje | Foto Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc

O kombilimuzini in kombiju novega tipa je zdaj znanega veliko, še vedno pa ne vse. Manjkajo podatki o največji prostornini prtljažnika in, seveda, o cenah na slovenskem trgu. Te bodo, kot je že običajno, znane ob začetku prodaje. Predvidoma konec tega leta. Obe karoserijski različici sta izpeljanki limuzine in sta zgledno zvočno zatesnjeni. Vozili smo ju v Torinu.

Poudarki:

Motorji: tehnični podatki in vaše mnenje

- obe karoserijski različici sta izpeljanki limuzine

- enaki motorji kot za limuzino, kmalu se pridruži še priljubljen 1,4-litrski T-Jet

- najboljše zvočno udobje med tekmeci

- poudarek na udobju in uporabnosti

- trije osnovni paketi opreme

Zadek: za obe novi karoseriji so luči drugačne kot pri limuzini. | Foto: Vinko Kernc Zadek: za obe novi karoseriji so luči drugačne kot pri limuzini. Foto: Vinko Kernc

Manj čustev, več (vsakodnevne) uporabnosti

Tipo SW (levo) in HB: peta vrata so podobna, a ne povsem enaka. | Foto: Vinko Kernc Tipo SW (levo) in HB: peta vrata so podobna, a ne povsem enaka. Foto: Vinko Kernc

Za italijanske izdelke v splošnem velja, da (morda?) vzbujajo več čustev kot drugi. V veliki meri velja tudi za avtomobile, a Fiat je pred kratkim v svoji modelski vrsti potegnil ločnico: na eni strani so "čustveni" avtomobili, ki jih vodi mali 500, na drugi strani uporabni modeli, ki se (velikostno) začno pri pandi. K tem spada tudi novi tipo in, jasno, tudi njegovi novi karoserijski različici.

O tipu je znanega že precej, a vendarle gre pri tem za klasično 4-vratno limuzino; tipo se je rodil kot globalen avtomobil in "v globalu" so limuzine bolj priljubljene. Evropejci, ki gledamo na avtomobilski svet malce drugače in predvsem bolj praktično, smo nestrpno čakali napovedani različici z uporabnim zadkom.

Fiat tipo - fotogalerija prve vožnje | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

Italijani jima rečejo preprosto (a ne uradno) 5porte in station wagon, Nemci 5-türer in kombi, slišali pa smo tudi HB in SW, hočem pa reči, da nimajo uradnega imena, ki bi jih med seboj ločeval.

Petvratni tipo prihaja kot nadomestilo za bravo (druge generacije), kombi pa kot nadomestilo za stilo multiwagon – še posebej ta je bil pogost na slovenskih cestah. Tega se komajda še spomnimo, saj so ga prenehali izdelovati daljnega 2007, a tudi brava ni že dve leti v ceniku.

Tehnična osnova je ista kot za 4-vratno limuzino

Bočni silhueti sta zato podobni vsem takšnim avtomobilom, celotna slika pa se zdi všečna. | Foto: Vinko Kernc Bočni silhueti sta zato podobni vsem takšnim avtomobilom, celotna slika pa se zdi všečna. Foto: Vinko Kernc

Odzivi kupcev (beri: bralcev) na prve zapise o tipu jasno kažejo, da bolj ali manj nestrpno čakajo na novi fiat spodnjega srednjega razreda, ki sodi med najbolj prodajno uspešne avtomobile na stari celini. O njegovi tehniki vemo že veliko: da gre za še svežo platformo, povzeto in prilagojeno iz modelov 500X ter renegade, da so mu namenili motorje v spodnjem in srednjem zmogljivostnem razredu ter da bo njegov glavni adut ugodno razmerje med tistim, kar kupec dobi, in ceno, ki jo bo moral poravnati.

Novi različici imata torej na praktično enakem medosju (razlike je za zgolj 2 milimetra) spremenjen zadek, ki ga v obeh primerih zaključujejo skoraj navpična vrata. Bočni silhueti sta zato podobni vsem takšnim avtomobilom, celotna slika pa se zdi všečna. Morda se bo kdo spotaknil ob pogledu na zadek, kjer so dominantne luči v obliki spodnjega dela hokejskih palic: med zbranimi evropskimi novinarji na mednarodni predstavitvi smo namreč zasledili nekaj manj navdušenja v primerjavi z limuzino.

Večji osrednji zaslon (velikost 7 palcev) štrli iz armaturne plošče, kar je edina razlika v primerjavi z limuzino. Kokpit je sicer oblikovno dinamičen, a dovolj preprost za upravljanje. | Foto: Vinko Kernc Večji osrednji zaslon (velikost 7 palcev) štrli iz armaturne plošče, kar je edina razlika v primerjavi z limuzino. Kokpit je sicer oblikovno dinamičen, a dovolj preprost za upravljanje. Foto: Vinko Kernc

Osnovna prtljažnika litrska rekorderja v svojem razredu

Osnovnega prtljažnika je v tipu SW 550 litrov, kar pomeni, da je med največjimi v razredu. | Foto: Vinko Kernc Osnovnega prtljažnika je v tipu SW 550 litrov, kar pomeni, da je med največjimi v razredu. Foto: Vinko Kernc

Seveda pa, izhajajoč iz poslanstva novega tipa, šteje vsebina: osnovnega prtljažnika je pri kombilimuzini za 440 litrov, medtem ko ga je denimo pri golfu 380 in pri novem méganu 385.

Pri, za 203 milimetre, daljšem kombiju je številka seveda ustrezno večja – 550 litrov, kar pa je manj kot pri golfu variantu, kjer prtljažnik v osnovi meri 605 litrov, a je tudi res, da je variant kar za 420 milimetrov daljši od osnovnega golfa.

Tudi pri tipu je v obeh karoserijskih primerih seveda prtljažnik povečljiv na račun zgibanja sedalnega dela in naslonjala zadnje klopi, a Fiat še ni objavil velikosti tako dobljenega prostora. Za zdaj bo morala morebitne kupce prepričati uporabnost prtljažnika; ta ima rolo s tremi položaji, kljukice za vrečke, 12-voltno vtičnico, predala na bokih, katerima je mogoče odstraniti plastično stranico, dve lučki za osvetlitev (na vsaki strani po eno), kljuke za pritrditev mreže na dnu in dvojno dno. Ta se pri dvigu za lažji dostop zatakne nekje pri 45 stopinjah, sicer pa ga je mogoče tudi preprosto položiti na skrajno dno.

Kokpit: večji osrednji zaslon, ki ni več v objemu armaturne plošče

Fiat tipo - fotogalerija prve vožnje | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

Notranjost novih različic je, ko gre za obliko, opremo in prostornost, v veliki meri enaka kot pri limuzini. Najbolj vidna razlika je v srednjem delu armaturne plošče, kjer je tu večji (7-palčni) osrednji zaslon štrleč, se pravi, da ga ne objema armaturna plošča kot pri limuzini. Večji zaslon je komunikacijski element za voznika za upravljanje s sistemom uconnect.

Evropi namenjena HB in SW bosta namreč v splošnem ponujala več opreme kot limuzina, nekaj serijsko, zvečine pa v dražjih paketih (v osnovi bodo na voljo trije) in v seznamu doplačil. Kot je že v navadi, bodo poleg običajnega Fiatovega seznama na voljo posebni dodatki iz kolekcije Mopar.

Pogonska tehnika je enaka kot pri limuzini, Fiat pa napoveduje še 1,4-litrski T-jet

Motorji bodo, kot rečeno, za zdaj enaki kot v limuzini: bencinska 1.4 95 HP in 1.6 110 HP (zadnji le s samodejnim menjalnikom) ter dizelska 1.3 multijet 95 HP in 1.6 multijet 120 HP (zadnji z ročnim ali z dvosklopčnim menjalnikom). Od predstavitve limuzine lani so manjšega od obeh dizlov že serijsko prilagodili na (prej doplačilen) varčnejši paket, kar pomeni ugodnejšo porabo goriva, podoben paket pa so zdaj (za doplačilo) namenili tudi večjemu turbodizlu – v tem primeru bo poraba manjša za 0,3 litra goriva na 100 kilometrov.

Po besedah slovenskega zastopnika pa lahko sklepamo, da bo vsaj pri nas pri novem tipu veliko zanimanja za motor, ki ga bo Fiat v kratkem dodal na seznam za tipo: 1.4-litrski bencinski T-Jet z 88 kilovati največje moči (120 "konjev").

Paleta pogonske mehanike, kot je že običajno, ne bo na voljo v celoti na vseh trgih. Pri nas najbrž ne bo 1,6-litrskega bencinskega stroja, kar bodo pogrešali predvsem tisti, ki iščejo avtomobil s (klasičnim) samodejnim menjalnikom, v njihovo tolažbo pa bo mogoče v poštev prišel dvosklopčni menjalnik v kombinaciji z močnejšim turbodizlom. | Foto: Vinko Kernc Paleta pogonske mehanike, kot je že običajno, ne bo na voljo v celoti na vseh trgih. Pri nas najbrž ne bo 1,6-litrskega bencinskega stroja, kar bodo pogrešali predvsem tisti, ki iščejo avtomobil s (klasičnim) samodejnim menjalnikom, v njihovo tolažbo pa bo mogoče v poštev prišel dvosklopčni menjalnik v kombinaciji z močnejšim turbodizlom. Foto: Vinko Kernc

Lahkotna vožnja, a bolj (športno) togo podvozje: po evropskem okusu

Sedeža: z nekaj bočne opore in prijaznih mer. | Foto: Vinko Kernc Sedeža: z nekaj bočne opore in prijaznih mer. Foto: Vinko Kernc

Kratka preskušnja v Torinu in bližnji okolici je pokazala, da se tipo (HB in SW) pelje prijetno in lahkotno, da pa je hitro zaznavno tudi tipičnemu evropskemu kupcu prijetnejše nekoliko bolj togo podvozje (kot pri predvsem drugim trgom namenjena limuzina), pri katerem prihaja še bolj do izraza natančen volan. V kombinaciji z živahnim, skoraj športnim turbodizlom 1.6 multijet in z natančnim menjalnikom (ročica!) je takšen tipo poskočen avtomobil, primeren za mestne, primestne, upoštevaje njegove zmogljivosti pa tudi za avtocestne vožnje.

Informacija, ki ta hip še ni na voljo, pa so cene za novi različici. V Italiji je HB (5 vrat) od limuzine dražji za 1.400 evrov, enak prirastek velja tudi za SW v primerjavi s HB. Razlika v ceni med karoserijskimi različicami bo na različnih trgih različna, načeloma pa bo med 1.000 in 1.500 evri. Koliko bo pri nas, bo znano šele ob prihodu na trg – to bo po načrtih že letos pozno jeseni ali pozimi.

V kombinaciji z živahnim, skoraj športnim turbodizlom 1.6 multijet in z natančnim menjalnikom (ročica!) je takšen tipo poskočen avtomobil, primeren za mestne, primestne, upoštevaje njegove zmogljivosti pa tudi za avtocestne vožnje. | Foto: Vinko Kernc V kombinaciji z živahnim, skoraj športnim turbodizlom 1.6 multijet in z natančnim menjalnikom (ročica!) je takšen tipo poskočen avtomobil, primeren za mestne, primestne, upoštevaje njegove zmogljivosti pa tudi za avtocestne vožnje. Foto: Vinko Kernc

Motorji: Fiat tipo

Motor: Moč, navor: Menjalniki: Hitrost, pospešek do 100km/h: Poraba, izpusti: Cene v Italiji:
1,4 95 HP 70 kW, 127 Nm  ročni (6) 185 km/h, 12,1 s 4,5 do 7,7 l/100 km, 132 g CO2 na km od 15.900 EUR
1,4 120 HP 88 kW, 215 Nm ročni (6) 200 km/h, 9,6 s 5,0 do 7,7 l/100 km, 139 g CO2 na km ni podatka
1,6 110 HP 81 kW, 152 Nm samodejni (6) 192 km/h, 11,5 s 4,6 do 9,2 l/100 km, 147 g CO2 na km ni podatka
1,3 multijet 95 HP 70 kW, 200 Nm ročni (5) 188 km/h, 12,0 s 3,3 do 4,5 l/100 km, 99 g CO2 na km od 18.900 EUR
1,6 multijet 120 HP 88 kW, 320 Nm ročni ali dvosklopčni (6) 200 km/h, 10,1 s 3,3 do 4,4 l/100 km, 98 g CO2 na km od 20.100 EUR

Jeseni oziroma pozimi bosta na trgu tudi kombilimuzina in kombi. Katero od karoserijskih različic bi kupili?

  • Pet vratno kombilimuzino
    26,36 %
    184 glasov
  • Kombi oziroma karavan
    60,32 %
    421 glasov
  • Štiri vratno limuzino
    2,87 %
    20 glasov
  • Fiat oziroma tipo ni po mojem okusu
    10,46 %
    73 glasov
Oddanih 698 glasov
Ne spreglejte