Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 9. 2021,
21.28

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

8

Natisni članek

Električni avtomobili Taycan porsche taycan Porsche

Sobota, 4. 9. 2021, 21.28

2 leti, 7 mesecev

Prva vožnja: porsche taycan

100 tisočakov cenejši, a nam je bil bolj všeč kot podivjani brat #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

8

Porsche taycan | Še posebej, če osnovnega taycana kupec opremi po svojih željah na cesti ni nič manj vpadljiv in se od močnejših bratov razlikuje le po napisih na zadku. | Foto Gašper Pirman

Še posebej, če osnovnega taycana kupec opremi po svojih željah na cesti ni nič manj vpadljiv in se od močnejših bratov razlikuje le po napisih na zadku.

Foto: Gašper Pirman

Porsche je s taycanom stopil iz cone udobja in se podal na novo pot. A Nemci so se prepričali, da bo ta pot uspešna in ustvarili vrhunskega športnika, prepričali praktično vsakega in k svoji znamki privabili številne nove kupce. Kar 40 odstotkov kupcev taycana je prvič kupilo avto znamke Porsche, z novo vstopno različico s ceno od 90 tisoč evrov pa so električne športne sanje dosegljive širšemu krogu kupcev. Kupec bo izgubil nekaj brutalnosti in štirikolesni pogon, a še vedno povsem dovolj moči in izjemno hitre pospeške, ki jih bo le stežka v celoti izkoristil na slovenskih (in tujih) cestah.

Zdaj je že jasno, Porsche je s taycanom zadel v polno. Kljub temu, da spredaj ali zadaj ne ropota glasni šestvaljnik so z oblikovno smerjo, kjer je mogoče videti kar nekaj kultnih podobnosti z legendarno 911 pridobili precej simpatij. Vse ni ostalo le pri simpatij, saj je v letu 2020 denarnico odprlo skoraj dvajset tisoč kupcev. Letošnje leto je še nagrada za dobro opravljeno delo še večja, v prvem polletju so namreč prodali že 19.822 taycanov kar je skoraj enako prodanemu številu devetstoenajstic (20.611). Na Češkem, kjer smo premierno sedli za volan osnovnega taycana, ki ima manjšo moč, pogon zadaj in posledično daljši domet z enako baterijo, nam niso znali (ali želeli) povedati kakšen delež letošnjih prodanih taycanov je bilo najcenejših. Razlika v nakupni ceni je precejšnja, v Sloveniji namreč vstopni taycan stane 90 tisoč evrov, nekoliko bolj zmogljiva različica 4S kar 21 tisočakov več in tista najbolj brutalna turbo S pa je več kot dvakrat dražja.

Avtomoto Ekskluzivno: po Sloveniji z najbolj revolucionarnim porschejem #video

Kaj prinaša taycan brez oznak 4, S in turbo?

Porsche je ob lansiranju taycana turbo in taycana turbo S želel osupniti svet s pospeški in surovo močjo, svoje ime so takoj postavili na zemljevid in svoj prvi novodobni električni avto uvrstili med najhitrejše avte na cestah. Taktika se je obrestovala, družabna omrežja pa so v zadnjem letu napolnili videoposnetki brutalnih pospeševanj, reakcij sovoznikov in osupljivih pogledov mimoidočih. Vse te zmogljivosti so bile možne zaradi dveh velikih elektromotorjev in štirikolesnega pogona, 2,3 tone težak avtomobil pa je kar naenkrat deloval nekaj sto kilogramov lažji. Seveda, vse to je prišlo s svojo ceno. Osnovni taycan se sedaj postavlja nižje po lestvici, predvsem cenovni. Še vedno dovolj zmogljiv, poseben in napreden, da pristane na spisku nakupnih želja marsikaterega posameznika. Predvsem bo osnovni taycan pristal na radarju kupcev, ki so pogledovali proti cenovno podobno naravnanemu Teslinemu modelu S plaid. Je pa na koncu tudi res, da se bo nekoliko bolje opremljeni osnovni taycan cenovno hitro podražil za nekaj tisočakov.

Brutalni pospešek se umika vsakodnevni uporabnosti

Brez skrbi, kljub temu, da gre za vstopni model je moči še vedno na pretek. Elektromotor je dimenzijsko enak tistemu iz različice turbo Tudi, če je najcenejša različica taycana, kupec dobi enako velika prtljažnika in lahko izbira med dvema baterijama. | Foto: Gašper Pirman Tudi, če je najcenejša različica taycana, kupec dobi enako velika prtljažnika in lahko izbira med dvema baterijama. Foto: Gašper Pirman S in proizvede 350 kilovatov v načinu overboost oziroma 280 kilovatov v običajnem režimu vožnje.

Pospešek je posledično počasnejši, a še vedno potrebuje do stotice vsega 5,4 sekunde. Tudi to je dovolj, da še vedno prav lepo sune in zvezno pospešuje do avtocestnih hitrosti in čez. Zaradi omejeno moči je vožnja prijetnejša, osnovni taycan pa deluje predvsem vsakodnevno uporaben. Prosim, ne me razumeti narobe. Še zmeraj se zlahka prestraši sopotnika s pospeškom in pospeševanjem, a vse skupaj je lažje obvladljivo, manj naporno za čute in telo.

Gre pa še vedno za pravega porscheja. Podvozje in vzmetenje je izpiljeno do najmanjše podrobnosti, taycan pa kljub oznaki ''vstopni model'' ostaja vozniško usmerjeni avtomobil. Še vedno se čuti, da se njegova masa ustavi pri 2,2 tone, a po drugi strani zaradi pogona le zadaj in hipnega navora zadek na željo voznika prav veselo zdrsi. Ceste okoli Prage so sicer ozke, zato veliko igre niso dopuščale, a užitek je bilo iskati mejo med oprijemom zadka in vodljivostjo.

  moč motorja v kW doseg po WLTP v km zmogljivost baterije v kWh pospešek od 0 do 100 km/h cena v eur
Porsche taycan 280/350 484 93,4 5,4 88.000
Tesla model S long range 398 652 100 3,2 99.990

Dve bateriji, večina se odloči za tisto večjo

Šibkejša z zmogljivostjo 79,2 kilovatne ure ponuja do 431 kilometrov dosega, baterija s 93,4 kilovatne ure (bruto) pa ima do 484 kilometrov dosega po merilnem ciklu WLTP. Ne le v zmogljivosti, razlika med baterijama je tudi pri polnjenju, manjša baterija se polni z največjo močjo 225 kilovatov, medtem ko se zmogljivejša baterija lahko polni z močjo do 270 kilovatov.

Čeprav gre za vstopno različico taycana z nižjo začetno ceno, ima kljub temu vgrajen dimenzijsko enak elektromotor kot močnejši 4S. Prav tako so enaki dvostopenjski menjalnik, šestbatne sprednje zavorne čeljusti in štiribatne zadnje čeljusti. Serijsko je taycan opremljen z žarometi LED, delno usnjeno notranjostjo in 19-palčnimi aerodinamičnimi platišči. Na seznam doplačilne dodatne opreme se je preselilo zračno vzmetenje, nekateri varnostni pripomočki pa so na voljo v obliki mesečne naročnine.

Ferdinand Porsche
Avtomoto 121 let pred taycanom: prvi poizkus Porscheja z elektriko

Ima več osebnosti

Taycan ima zelo solidno porabo energije (na nekaj deset dolgem testu okoli 20 kilovatnih ur) in zato tudi realen doseg od krepkih 300 do slabih 400 kilometrov. Bistvo takega avtomobila pa je na cesti in glede tega je to čistokrvni porsche. Je pravi cestni kameleon, ki v hipu spremeni svojo naravo.

Lahko je miren in uživaški potovalni avtomobil, postane lahko prava koncertna hala na štirih kolesih ali pa se nenadoma spremeni v komaj obvladljiv športni avtomobil. Je uživaški tehnični presežek, najbrž trenutno najbolj udoben in tudi vsestranski avtomobil znamke Porsche.

Manj podivjan, manj naporen in vsekakor bolj vsakodevno uporaben, a še vedno povsem dovolj zmogljiv za športne užitke. | Foto: Gašper Pirman Manj podivjan, manj naporen in vsekakor bolj vsakodevno uporaben, a še vedno povsem dovolj zmogljiv za športne užitke. Foto: Gašper Pirman

Taycana z začetka modelne ponudbe bo izdal predvsem napis zadaj, kjer ne bo dodatne oznake 4S, turbo ali turbo S. | Foto: Gašper Pirman Taycana z začetka modelne ponudbe bo izdal predvsem napis zadaj, kjer ne bo dodatne oznake 4S, turbo ali turbo S. Foto: Gašper Pirman

Porsche taycan | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte