Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
6. 11. 2017,
7.27

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

3

Natisni članek

obvezna zimska oprema promet promet zimske gume

Ponedeljek, 6. 11. 2017, 7.27

6 let, 5 mesecev

Zimska oprema v tujini: ustrezne gume pogosto določa vreme in ne le datum

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

3

Ob prvi napovedih snežnih padavin je ne glede na datum na vozilih priporočeno že imeti ustrezne zimske gume, v nekaterih sosednjih državah pa zimsko opremo zahtevajo že danes.

V Avstriji bo danes na cestah na nadmorski višini okrog tisoč metrov že snežilo. | Foto: Reuters V Avstriji bo danes na cestah na nadmorski višini okrog tisoč metrov že snežilo. Foto: Reuters

To so najboljše zimske gume 2017/2018

To je razlika med letno in zimsko gumo #video


Zimska oprema je odvisna od vremena in ne le od datuma

Še dober teden dni nas v Sloveniji loči od zakonsko določenega datuma, ko je na vozilih obvezna zimska oprema. Ta pomeni ustrezno označene gume (oznaka M+S, oznaka snežinke) in vsaj tri milimetre globine profila. Zimska oprema pa je seveda ne glede na datum obvezna tudi ob sneženju oziroma oprijemanju snega s cestiščem, torej v zimskih voznih razmerah.

Kdor se bo z avtomobilom v teh dneh odpravil v naše sosednje države, ne glede na vozne razmere že danes potrebuje zimsko opremo. Tako velja na nekaterih avtocestah v Italiji, prav tako tudi v Avstriji. Tam je na cestah na okrog tisoč metrov nadmorske višine že danes napovedano sneženje. S pomočjo slovenske AMZS in avtomobilskih klubov smo vam pripravili nekaj poudarkov pravil uporabe zimske opreme v naših bližnjih državah.

Zemljevid cest na Hrvaškem, kjer je že obvezna zimska oprema. | Foto: Zemljevid cest na Hrvaškem, kjer je že obvezna zimska oprema. Avstrija

V Avstriji je zimska oprema za osebna in tovorna vozila obvezna že od 1. novembra. Zimske gume morajo imeti oznako M+S in vsaj štiri milimetre profila. Enako velja tudi v primeru kombinacije letnih gum s snežnimi verigami, te pa je dovoljeno uporabljati le v primeru neprekinjene snežne ali ledene podlage, ne pa ob zgolj snežni brozgi. Avstrijci priporočajo, da zimske gume niso starejše od štirih let. Globa ob neuporabi zimske opreme in povzročitvi zastoja lahko doseže tudi pet tisoč evrov.

Italija

Datumske pogoje za uporabo zimske opreme v Italiji določa vsaka regija sama. V pokrajinah Furlanija-Julijska krajina, torej na avtocestah od Trsta do Benetk in od Palmanove prek Udin do Trbiža, je ne glede na vozne razmere zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. aprila. Podobno je tudi na večini regionalnih cest v tej regiji.

Na območju Benečije (Veneto), na primer tudi na avtocesti od Benetk do Brescie, je zimska oprema obvezna že od 1. novembra in vse do konca marca. Enako velja tudi za avtocesto od Milana proti Rimu in v okolici Bologne. V regiji Trentino-Južna Tirolska je zimska oprema obvezna od 15. novembra. Pozor, kdor potuje po dolini Aoste (proti predoroma Mont Blanc in St. Bernard), mora imeti obvezno zimsko opremo od 15. oktobra do 15. aprila.

Kdor zimske opreme nima, mu na avtocesti in na cestah zunaj naselij grozi globa 80 evrov, na cestah znotraj naselij pa 39 evrov. Med ustrezno zimsko opremo štejejo tudi letne gume z ustreznimi verigami v prtljažniku vozila.

Hrvaška

Na Hrvaškem je ne glede na vozne razmere zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. aprila. To na primer velja za avtocesto med Karlovcem, Bosiljevim in Masleničkim mostom pri Zadru. Celoten spisek teh cest si lahko ogledate tukaj. Na preostalih cestah je zimska oprema obvezna ob zimskih voznih razmerah.

Vozila do 3,5 tone morajo imeti zimske gume z vsaj štirimi milimetri profila. Med ustrezno zimsko opremo štejejo tudi letne gume z ustreznimi verigami v prtljažniku vozila.

Madžarska

Na Madžarskem je ustrezna zimska oprema obvezna le v primeru zimskih voznih razmer. Med ustrezno zimsko opremo štejejo tudi letne gume z ustreznimi verigami v prtljažniku vozila. Ob močnejšem sneženju je lahko obvezna tudi uporaba snežnih verig.

Nemčija

V Nemčiji so pravila za uporabo zimske opreme dokaj ohlapna. Datumsko uporaba take opreme ni določena, obvezna pa je ob zimskih voznih razmerah. Zakonsko dovoljen je profil vsega 1,5 milimetra, priporočena globina pa je vsaj štiri milimetre. V času zimskih voznih razmer ni dovoljena uporaba kombinacije letnih gum s snežnimi verigami.

 

Ne spreglejte