Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
27. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,58

11

Natisni članek

promet promet Vozimo pametno reševalni pas

Nedelja, 27. 8. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Pred nami eden zadnjih vročih dni na slovenskih avtocestah

Visoke petke in brez čelade: "motoristka" pokazala pomen lastne skrbi za varnost na cesti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,58

11

Primer motoristke, ki smo jo na cesti ujeli brez čelade in obuto v visoke petke, izpostavlja dejstvo, da smo za varnost na cesti pred represivnimi organimi odgovorni predvsem vozniki sami. Reševalce motijo tudi vozniki, ki nepremišljeno izkoriščajo tako imenovani reševalni pas. Statistiko in stanje prometne varnosti v letošnjem poletju, ko avtoceste spet pokajo po šivih, bodo pristojni predstavili naslednji teden.

Poletni konci tedna na slovenskih avtocestah: ljubljanska obvoznica komaj sprejme vsa vozila, vselej je aktualna tudi problematika pravočasnega formiranja reševalnega pasu in njegovega izkoriščanja.  | Foto: Poletni konci tedna na slovenskih avtocestah: ljubljanska obvoznica komaj sprejme vsa vozila, vselej je aktualna tudi problematika pravočasnega formiranja reševalnega pasu in njegovega izkoriščanja.

Novi načrti: širili bodo obvoznico okrog Ljubljane

Gasilec iz Logatca, ki je Slovence naučil razvrščanja na avtocesti #video


Zadnji teden je na slovenskih cestah potekal poostren nadzor policije nad hitrostjo, ki statistično ostaja eden glavnih vzrokov za težje prometne nesreče v Sloveniji. Medtem ko se zaključuje vroč avgust in s tem tudi prometno najbolj obremenjen del leta, pristojni pripravljajo analize dozdajšnjega leta in s tem povezanega stanja v prometni varnosti. Kot smo pisali že prejšnji teden, ko smo v našem studiu gostili Igorja Velova, direktorja javne agencije za varnost prometa (AVP), je varnost letos na približno enaki ravni kot v lanskem letu. AVP bo svojo analizo prometne varnosti letošnjega poletja predstavila v torek.

Motoristi vse resneje skrbijo za svojo usposobljenost, a izjeme obstajajo ...

Medtem ko pristojni organi pripravljajo preventivne akcije, policija pa vožnjo po avtocesti nadzira tudi z radarji za merjenje varnostne razdalje, je varna vožnja najpogosteje neposredno povezana z vsakim posameznikom. S koncem poletja se počasi zaključuje tudi glavnina motoristične sezone.

Letos smo lahko na preventivnih dogodkih videli zelo velik odziv motoristov, ki so v družbi inštruktorjev dobili delček ali "hitri tečaj" varne vožnje z motociklom. Vseeno pa na slovenske ceste zapeljejo tudi precej slabše pripravljeni uporabniki motociklov. Opazili smo na primer "motoristko", ki se je s skuterjem po regionalni cesti peljala brez čelade in v precej visokih petkah. Za nameček je vozila zelo počasi in po cesti nevarno vijugala.

Kako ocenjujete skrb voznikov za lastno varnost na cestah?

  • Velika večina voznikov vozi varno in premišljeno
    2,27 %
    8 glasov
  • Preveč je tistih, ki na cesti izzivajo in spravljajo v nevarnost še druge
    31,53 %
    111 glasov
  • Prevelike so razlike - eni vozijo prehitro, mnogi prepočasi
    66,19 %
    233 glasov
Oddanih 352 glasov

Video - Igor Velov, direktor AVP, o prometni varnosti v Sloveniji

Intervencijska vozila se predvsem ob poletnih koncih tedna še težje prebijajo proti mestu nesreče. | Foto: Gregor Pavšič Intervencijska vozila se predvsem ob poletnih koncih tedna še težje prebijajo proti mestu nesreče. Foto: Gregor Pavšič

Tudi danes na cesti veliko gneče in pričakovani zastoji

Tako kot včeraj tudi danes na slovenskih cestah pričakujemo močno povečan promet, tokrat predvsem popoldan iz smeri turističnih krajev proti Ljubljani in nato proti Avstriji. Ljubljanska obvoznica je bila že včeraj ozko grlo z neizogibnimi zastoji na odsekih, kot so razcep Kozarje, predor Šentvid ...

Kombi, ki izkorišča reševalni pas v svojo korist.  | Foto: Kombi, ki izkorišča reševalni pas v svojo korist. V zadnjih letih se je na slovenskih avtocestah izboljšalo stanje pri zagotavljanju reševalnega pasu za vožnjo intervencijskih vozil. Kot smo opazili včeraj, tak pas izkoriščajo tudi nepremišljeni vozniki za prehitevanje kolone.

"Ko se zgodi nesreča ali pa na primer požar, največkrat hitro nastane reševalni pas. Pogosto pa ga pogrešamo, ko nastane zastoj zaradi dejstva, da avtocesta več ne more 'požirati' vsega prometa. Prav ob poletnih koncih tedna se reševalci najtežje prebijamo naprej. Žal je veliko voznikov, ki reševalni pas izkoristijo v svoj prid. Peljejo za reševalci in mislijo, da bodo prej na cilju. Žal se ne zavedajo, da s svojim dejanjem ogrožajo vse voznike, prav tako pa tudi reševalce in ponesrečence, ki nas čakajo nekaj kilometrov naprej," opozarja gasilec in voznik reševalnega vozila Anže Albreht, ki je v Sloveniji pred leti začel zelo uspešno kampanjo ozaveščanja o pravilnem formiranju reševalnega pasu.

Dars namerava širiti ljubljansko obvoznico

Dars namerava jeseni izbrati izvajalca del za širitev vzhodne ljubljanske obvoznice med izvozom Bizovik in razcepom Malence. Večjo pretočnost in prometno varnost nameravajo zagotoviti s tremi voznimi pasovi, dela pa bodo, kot so pojasnili v Darsu, v celoti izvedena spomladi prihodnje leto.

Pri Darsu majo že izdelan projekt za posebni pas, ki bo vodil iz smeri predora Golovec na izvoz Ljubljana-jug. Prav tako so pripravljeni projekti za ureditev tretjega pasu skozi galerijo Strmec na vzhodni obvoznici.

Z razmeroma manjšimi gradbenimi posegi bodo odstavni pas od galerije Strmec in tudi skozi njo vse do predora Golovec preuredili v tretji pas, kar pomeni, da bodo voznikom od Bizovika do Malenc neprekinjeno namenjeni trije vozni pasovi.

Bolj kritičen je krak razcepa Malence, ki povezuje vzhodno in južno ljubljansko obvoznico. Na njem bi bila po novem dva pasova. Kot so pojasnili na Darsu, bi skrajno desni vozni pas služil izključno za vozila, ki so namenjena iz predora Golovec na izvoz Ljubljana jug, levi pas pa bi se nadaljeval v pas za prepletanje vozil iz vzhodne ljubljanske obvoznice in dolenjske avtoceste.

Na Darsu načrtujejo tudi ureditev drugega zelo obremenjenega razcepa Kozarje. Gre za ureditev spremembe prometnega režima in spremenljive prometne signalizacije iz smeri Brda na zahodni ljubljanski obvoznici proti izvozu Brezovica na primorski avtocesti.

Med ukrepi je med drugim predvideno podaljšanje obstoječega zaviralnega pasu na odseku Brdo-Kozarje do mostu čez Gradaščico, vzpostavitev dveh prometnih pasov na kraku priključka, ki iz zahodne obvoznice vodi na primorsko avtocesto, in v nadaljevanju podaljšanje obstoječega pospeševalnega pasu ter njegova združitev z obstoječim zaviralnim pasom priključka Brezovica.

 

prometna varnost julij 2017 | Foto:

Ne spreglejte