SiolNET. Avtomoto Promet
5,85

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ustaviti ali zapeljati v križišče? Vprašanje zakona ali vozniške kulture? #nasvet

5,85

termometer

Promet križišče
Foto: Gregor Pavšič

Ste kdaj že obstali sredi križišča ali pa je na tak način drug avtomobil vam onemogočil zavijanje? Zakoni od voznika, ki mu zaradi gneče ne uspe zapeljati skozi križišče, zahteva ustavljanje na črti pred križiščem.  

Primer pravilnega ustavljanja pred križiščem. Primer pravilnega ustavljanja pred križiščem. Foto: Gregor Pavšič Primer iz klasičnega križišča v slovenskem mestu. Ob popoldanski prometni konici je bila pred semaforjem dolga kolona vozil, vozniki v njih pa so si želeli čim hitreje ujeti zeleno luč in se odpeljati naprej skozi križišče. Ko se je spet prižgala rdeča luč, je eno izmed vozil obstalo sredi križišča.

Avtomobil, ki je pripeljal v nasprotni smeri in je želel v tem križišču zaviti levo ter tako sekati nasprotni prometni pas, tja ni mogel zaviti. Posledično se je kolona vozil hitro začela nabirati še za njim in promet je za nekaj minut dobesedno obstal.

Kdor ne uspe zapeljati skozi križišče, mora ustaviti pred njim

Talne oznake so jasne, pravila zakona o varnosti v cestnem prometu pa prav tako. Voznik mora presoditi, ali mu bo uspelo zapeljati skozi križišče. V nasprotnem primeru mora ustaviti pred črto in tako omogočiti pretok prometa skozi križišče.

"Voznik ne sme zapeljati na križišče, če bi zaradi gostote prometa, ovire ali drugega vzroka obstal na križišču in oviral ali onemogočil promet vozil z leve ali desne," določa zakon, ki za tak prekršek predvideva tudi 80 evrov globe.

Zeleni avtomobil v križišču ne more zaviti levo. Zeleni avtomobil v križišču ne more zaviti levo. Foto: Gregor Pavšič

Visoke globe za "skakalce"

Na drugi strani isti zakon prepoveduje tudi izsiljevanje vozil, ko se poskušamo vključiti v promet na prednostno cesto. Tu znaša predvidena globa celo 250 evrov, ob tem pa dobite še tri kazenske točke.

"Voznik mora pri vključevanju v cestni promet ali v promet na prednostno cesto pustiti mimo vsa vozila, ki vozijo po prometnem pasu, na katerega se vključuje, pri prečkanju prometnega pasu pa vozila, katerih smer vožnje seka," veleva zakon.

Seveda je prometni tok nekaj povsem drugega kot členi v zakonu. Na cesti je v času prometnih konic nujna ustrezna prometna kultura. Tudi če vozimo po prednostni cesti, lahko rahlo upočasnimo in damo prednost vozilu z leve ali desne. Prav tako lahko z opazovanjem in predvidevanjem prometa preprečimo zgoraj omenjene zastoje v križiščih. Hupanje prav tako ne bo bistveno pomagalo.

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • začuden / 12.04.2017. ob 08:24 +5 0

  Imam čudežno rešitev: narisati v križiščih rumene mreže (kakor v UK) in kdor ostane na rumeni mreži plača 200 eur. Pa kamere seveda pokrijejo križišče. Drugega zdravila ni, tole bo pa čudežno delovalo. Tudi pod Kolinsko.

  +5 0
 • japajade / 12.04.2017. ob 06:46 +4 0

  Dober članek, toda ne bo pomagalo! Najhujša mora vseh voznikov je križišče Šmartinske, Vilharjeve in Topniške, kjer se občasno pojavi tudi policija! Ignoriranje voznikov le teh pove vse, saj načeloma še oni ne vdo, kdaj ustaviti voznike, da ne ostanejo v križišču, zato ponavadi kar obsedijo v avtomobilu in jim je vseeno!

  +4 0
 • mimi129 / 12.04.2017. ob 09:30 +2 - 1

  Zelo preprosta rešitev. Prometno policijo na ceste. Veliko se vozim, pa se ne spomnim, kdaj sem jih nazadnje videla. A prometna policija v Sloveniji še obstaja? Pa kamere v križišča- bo red na cesti in denar v državni blagajni.

  +2 - 1
delitve: 46
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin