SiolNET. Avtomoto Promet
4,20

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ura v prometu: pet najnevarnejših kolesarskih napak v Ljubljani

4,20

termometer

Kolesarji so v prometu zelo izpostavljeni, a v Ljubljani le redki uporabljajo zaščitno čelado in po kolesarskih stezah pogosto vozijo v napačno smer. Pet najpogostejših napak smo poiskali z našo kamero.

[video: 63224 / ]

 

Pet najpogostejših napak kolesarjev:

- vožnja po kolesarski stezi v napačno smer
- vožnja brez uporabe zaščitne čelade
- neustrezna vožnja sopotnika ali otroka
- vožnja in prehitevanje po pločniku
- prehitevanje po cestišču

Kolesarji so v prometu ranljiva skupina, toda …

Kolesarji so ob pešcih najbolj ranljiva skupina udeležencev prometa, na katere še povsem v mestih preži veliko nevarnosti. To smo ugotovili tudi z našo kamero, s katero smo eno dopoldne spremljali kolesarski promet ob in na kolesarskih stezah v prestolnici. Kolesarji morajo pogosto vijugati med avtomobili, ki so parkirani preblizu kolesarskih stez ali celo na njih, ali pa ob zavijanju kolesarjem nenadoma zaprejo cesto.

Kolesarjenje. Kolo. Rekreacija. Foto: Thinkstock

Zelo redki kolesarji uporabljajo zaščitno čelado

Vseeno pa je skrb vzbujajoče dejstvo, da tudi kolesarji sami za lastno varnost pogosto ne storijo dovolj. Le peščica kolesarjev med vsakodnevno vožnjo s kolesom uporablja zaščitno čelado, ki lahko padcu po asfaltu in udarcu ob pločnik – glede na nepredvidljivost gibanja vozil in pešcev lahko do padca pride zelo hitro – pomeni razliko med življenjem, težjo poškodbo in v najhujšem primeru celo izgubo življenja.

Kolesar ima usodo v največji meri v svojih rokah

Naša kamera pa je ujela tudi druge prekrške. Najpogostejši je vsekakor napačna smer vožnje po kolesarski stezi. Tako kot za avtomobile, zapovedane smeri veljajo tudi za kolesarje. Marsikdo se s kolesom vozi v napačno smer ob cesti in s tem vozi po pločniku, ki je seveda prvenstveno namenjen pešcem. V takih primerih se lahko kaj hitro zgodi tudi težja nesreča.

Prav tako smo s kamero ujeli napačen in zagotovo nevaren prevoz otroka kar na zadnjem prtljažniku kolesa in ne v namenskem dodatnem sedežu. Kolesarji se očitno tudi bliskovito odločajo za spremembo smeri z vožnje po pločniku na kolesarsko stezo in nato hitro vožnjo prek križišča. Čeprav infrastrukturni pogoji zagotovo niso idealni, je kolesar še vedno tisti, ki sam v največji meri odloča o svoji usodi.

Kolesarji, kaj vas najbolj moti pri voznikih avtomobilov ali pešcih?

 • Parkiranje na kolesarski stezi. 47,83%
 • Hoja po kolesarski stezi, slušalke v ušesih. 27,11%
 • Avtomobili z zavijanjem zapirajo pot kolesarju. 25,06%

Vozniki avtomobilov in pešci, kaj vas najbolj moti pri kolesarjih?

 • Neuporaba zaščitne čelade. 2,89%
 • Vožnja po pločniku in v napačno smer po pločniku. 62,19%
 • Poslušanje glasbe med kolesarjenjem. 10,54%
 • Vožnja s kolesom po cestišču. 24,38%

 

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Mira / 08.06.2017. ob 09:17 +2 - 1

  Dodala bi še to - kolesarji se pogosto jezijo ali ne zmanjšajo hitrosti na postajališčih mestnega prometa. Potniki, ki izstopajo iz avtobusa, ne morejo čakati, da bodo kolesarji zapeljali mimo. Izstopati je treba hitro in tukaj bi morali kolesarji pač počakati.

  +2 - 1
 • JureP / 27.07.2017. ob 21:56 0 - 1

  Potniki, ki izstopajo iz avtobusa, prečkajo pot kolesarjem zato so dolžni paziti na prihajajoče kolesarje in počakati da zapeljejo mimo. Večina potnikov pa kot ovce izstopi iz avtobusa, brez opazovanja okolice in s pogledom usmerjenim v telefon.

  0 - 1
delitve: 38
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin