Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
17. 4. 2018,
10.36

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

3

Natisni članek

merjenje hitrosti policija Vozimo pametno Prometni radar

Torek, 17. 4. 2018, 10.36

6 let

To je 617 lokacij, na katerih vas bo z radarjem čakala policija #video #infografika

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

3

Zaradi neprilagojene hitrosti je bilo lani v Sloveniji več kot tri tisoč prometnih nesreč, ki so vzele 46 življenj. Število prometnih nesreč zaradi hitrosti je letos spet naraslo. Policija bo jutri z več kot 200 policisti izvajala celodnevni poostren nadzor spoštovanja hitrostnih omejitev na 617 različnih lokacijah.

Novinar: Uroš Maučec / Video: Planet TV


Enodnevni "maraton" ima daljši učinek

Policija je skupaj z Agencijo za varnost v prometu (AVP) včeraj začela preventivno akcijo ozaveščanja o nevarnostih prehitre vožnje. Akcija bo svoj vrhunec doživela jutri s tako imenovanim maratonskim merjenjem hitrosti, ko bodo policisti z radarji prisotni na 617 lokacijah po Sloveniji. Maraton nadzora hitrosti bo izvajalo okoli 200 policistov, v okviru svojega rednega dela pa se bodo v nadzor nad prehitrimi vozniki vključevali tudi drugi policisti. Policisti bodo hitrost merili od 6. do 18. ure.

policija radar | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

"Učinek take akcije je prav gotovo viden še daljše obdobje, takšne so naše izkušnje s podobnih akcij v zadnjih letih," je o tem vseevropskem nadzoru hitrosti povedal Robert Vehovec s sektorja prometne policije v Ljubljani.

 


Zakaj v Sloveniji še ne bo sekcijskega merjenja hitrosti 

Poleg neprimerne oziroma neprilagojene hitrosti sta bila v letu 2017 najpogostejša vzroka najhujših prometnih nesreč nepravilna stran ali smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti. Zaradi tega je izjemnega pomena, da se vsi deležniki, ki delujejo na področju prometne varnosti, zavedajo pomembnosti umirjanja hitrosti. | Foto: policija Poleg neprimerne oziroma neprilagojene hitrosti sta bila v letu 2017 najpogostejša vzroka najhujših prometnih nesreč nepravilna stran ali smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti. Zaradi tega je izjemnega pomena, da se vsi deležniki, ki delujejo na področju prometne varnosti, zavedajo pomembnosti umirjanja hitrosti. Foto: policija

Število prometnih nesreč zaradi hitrosti letos spet narašča

Na slovenskih cestah so lani umrli 104 ljudi, od tega zaradi neprimerne oziroma neprilagojene hitrosti 46 ljudi. Ob tem je bilo zaradi istega vzroka še 284 ljudi huje poškodovanih. Velika večina prometnih nesreč zaradi hitrosti se je zgodila v naselju (47 %) in na regionalnih cestah (20 %).

Čeprav se je prometna varnost lani izboljšala, so podatki za prve tri mesece letošnjega leta spet skrb vzbujajoči. Zaradi neprilagojene hitrosti se je do konca marca zgodilo 834 prometnih nesreč (lani v enakem obdobju 685). V njih je umrlo devet udeležencev (enako lani), 41 (lani 46) se jih je huje, 378 (lani 343) pa lažje poškodovalo.

Prometne nesreče zaradi neprilagojene hitrosti

  št. prometnih nesreč mrtvi huje poškodovani

2013

3495

49

245

2014

3250

34

271

2015

3139

49

328

2016

3371

42

299

2017

3041

46

284

primerjava 2013/2017

-13%

-6%

16%

primerjava 2016/2017

-10%

10%

-5%

 

Kaj zmanjšanje povprečne hitrosti pomeni v praksi

Policija in AVP poudarjata nujnost zniževanja povprečne hitrosti na slovenskih cestah. Pri tem izpostavljata, da bi zmanjšanje povprečne hitrosti v naseljih za samo en kilometer na uro pomenilo zmanjšanje prometnih nesreč za približno štiri odstotke. Znižanje povprečne hitrosti za en kilometer na uro zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno dva odstotka.

Verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 kilometrov na uro je kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 kilometrov na uro pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot deset odstotkov.

"Ob navedenem je ključno kvalitetno usposabljanje samih voznikov v okviru procesa pridobivanja vozniškega izpita z oblikovanjem ustreznega odnosa do varnosti in stališč do prehitre vožnje. Pri tem je pomembno, da se oblikuje jasno stališče, da je lahko znotraj naselij že manjša kršitev omejitev hitrosti pomembna za varnost ranljivejših udeležencev v prometu oz. da je kombinacija hitre vožnje ter majhne varnostne razdalje med vozili na avtocestah problematična," meni Igor Velov, direktor AVP.
Ne spreglejte