SiolNET. Avtomoto Promet
1,83

termometer

 • Messenger
 • Messenger

S sekcijskim merjenjem hitrosti pri Trojanah ujeli več kot 7.600 kršiteljev

1,83

termometer

Trojane
Foto: DARS

V času sekcijskega merjenja hitrosti v trojanskih predorih od 31. januarja do 13. oktobra je policija obravnavala 7664 kršitev in zanje izdala plačilne naloge. Izvedba tega pilotnega projekta je po navedbah vlade opravičila namen - povprečna hitrost se je znižala za sedem kilometrov na uro, za več kot polovico je manj tudi prometnih nesreč.

Vlada je v odgovoru na poslansko vprašanje Tomaža Lisca (SDS) o sekcijskem merjenju hitrosti na štajerski avtocesti, ki ga je sprejela na današnji seji, zapisala tudi, da je bila oprema, ki se je pri tem uporabljala, odstranjena.

Učinki projekta so bili po ocenah vlade pozitivni tako pri zmanjšanju povprečne hitrosti kot tudi pri številu prometnih nesreč.

Manjše posledice nesreč

V zadnjih mesecih so se zmanjšale tudi najvišje prekoračitve hitrosti, tako da ob koncu delovanja sistema ni bilo prekoračitev hitrosti nad 40 kilometrov na uro, so zapisali na vladi. Število prometnih nesreč pa se je v primerjavi z enakimi obdobji zadnjih štirih let po njihovih navedbah zmanjšalo za več kot 50 odstotkov.

Zmanjšale so se tudi posledice prometnih nesreč. V času delovanja sistema je bilo pet nesreč, v katerih se je ena oseba lahko telesno poškodovala. V preteklih letih pa je bilo med 11 in 14 nesreč, v katerih sta se poškodovali po dve osebi, leta 2014 sta v eni nesreči dve osebi izgubili življenje, je še navedeno v vladnem odgovoru na poslansko vprašanje.

Po okvari ene od kamer sistema merjenja povprečne hitrosti vožnje na odseku štajerske avtoceste čez Trojane, je Dars pripravil razpisno dokumentacijo za novo tovrstno opremo, ki jo bodo predvidoma namestili do poletja, so sporočili iz družbe. Pilotni sistem se je do sedaj namreč izkazal za dobrega pri umirjanju prometa in povečanju varnosti.

Oktobra so po okvari ene od kamer sistem odstranili in ga ne bodo vnovič namestili. Tako Dars objavo javnega razpisa načrtuje predvidoma do konca tega meseca. 

Nov sistem bo predvidoma nameščen do začetka poletja 2018 in bo zaobjel vse štiri predore na odseku med Vranskim in Blagovico ter obe smerni vozišči avtoceste, proti Ljubljani in proti Mariboru. Dosedanji sistem je bil namreč omejen le na smerno vozišče avtoceste proti Ljubljani, v predorih Trojane in Podmilj.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Doc / 07.12.2017. ob 17:56 +1 0

  Dovolj nakladanja - 7664 krat 100 € = 766400 €; pa polovica naj bo....383200 € direktno v kaso. Floskule o varnosti ostajajo za nevedne, neumne in za, torej, to dvoje skupaj - politike.

  +1 0
 • Buča / 07.12.2017. ob 18:43 +1 0

  Dvesto pet in petdeset dni(255), to pomeni trideset na dan, kaj je delal samo eno uro na dan šli kaj? Vozim se dnevno na tej relaciji, pa vozim po predpisih, pa sem vedno zadnji. Zdaj pa ne vem, ali radar ne dela, ali pa je tako redek, da ne rabimo avtoceste.

  +1 0
delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin