Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 1. 2016,
8.29

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča DARS

Natisni članek

advertorial promet promet veter megla dež sneg avtocesta avtocesta DARS

Četrtek, 7. 1. 2016, 8.29

2 meseca, 1 teden

Prilagodite vožnjo vremenskim razmeram (video)

Vsebino omogoča DARS

Zahtevnejše vremenske razmere od voznika terjajo več pozornosti, zato smo s pomočjo prometne strokovnjakinje pripravili nabor nasvetov za večjo varnost na cesti.

"Ob slabših vremenskih razmerah je treba vožnjo prilagoditi razmeram," je poudarila prometna strokovnjakinja z družbe DARS d.d. mag. Nataša Kovše. Sneg, megla ali dež precej otežujejo vožnjo, saj je takrat vidljivost slabša, lahko se nam tudi blešči, ob močnih sunkih vetra pa se moramo spopadati tudi z nestabilnim vozilom.

Ko vreme kroji našo vožnjo, kar je še posebej pogosto v zimskem času, se moramo dobro pripraviti na spremenljive vozne razmere in poskrbeti za tehnično brezhibnost svojega vozila.

Pozimi sta nujni dobra oprema in veliko strpnosti

Letošnja zima je za zdaj še prizanesljiva do voznikov. Vendar tudi ob močnem sneženju in vetru, ki gradi snežne zamete, od cestnih služb ne smemo pričakovati čudežev. Ustrezna zimska oprema, dobra informiranost o stanju na cestah, predvsem pa dobra mera strpnosti v zimskih razmerah lahko voznike obvarujejo pred neljubimi dogodki.

Nasveti za vožnjo v zimskih razmerah in pozimi:

- zavirajte rahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Na splošno pozimi vozite čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti.

- hitrost vozila zmanjšajte in jo prilagodite razmeram ter stanju vozišča,

- povečajte varnostno razdaljo.

- Ne spreminjajte smeri vožnje sunkovito, saj lahko vsako tako ravnanje povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje.

- Zelo pomembna je izbira ustreznega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje ali zdrs vozila.

- Bodite pozorni na izpostavljene dele cest, kjer se lahko pojavlja poledica.

- Potovanja so ponavadi daljša, zato se od doma odpravite prej kot običajno.

- Med vožnjo bodite zbrani, predvsem pa strpni; v zimskih razmerah so še posebej pomembne vozniška kultura, etika in solidarnost.

Megla močno zmanjšuje vidljivost

DARS je na avtocesti postavil prometno signalizacijo, ki vozniku pomaga določiti primerno hitrost glede na gostoto megle oziroma vidljivost, ki je še zagotovljena.

S pomočjo spremljanja pojava megle in podatkov cestno-vremenskih postaj ob avtocestnem križu so v DARS d.d. na odseku štajerske avtoceste A1 Domžale–Šentjakob decembra 2014 vzpostavili pilotni projekt signalizacije oziroma napotkov uporabnikom, kako ravnati med vožnjo v megli.

Signalizacija, ki napotuje voznika, kako naj v tem primeru prilagodi vožnjo, je sestavljena iz sklopa:

• treh vertikalno postavljenih znakov in • horizontalne signalizacije, to je ob desni robni črti zarisanih polkrogov.

Na navedenem odseku, in sicer tako v smeri Ljubljane kot v smeri Maribora, nas navedena signalizacija med avtocestnima priključkoma Domžale in Šentjakob opozarja, da je treba hitrost vožnje ob gosti megli prilagoditi naslednjima zahtevama:

• če sta vidna dva polkroga, je treba vožnjo nadaljevati s hitrostjo 70 km/uro, • če je viden en polkrog, je treba vožnjo nadaljevati s hitrostjo 50 km/uro.

Nasveti za vožnjo ob megli:

- Zmanjšajte hitrost. Pri vidljivosti do 50 metrov vozite največ 50 kilometrov na uro.

- Ohranjajte zadostno varnostno razdaljo.

- Ne uporabljajte dolgih luči. Premočna luč se v megli namreč odbija in lahko povzroči samozaslepitev.

- Prižgite zadnje meglenke. V gosti megli je pomembno, da vidite in da ste vidni. Zadnje meglenke služijo za boljšo orientacijo voznikov za vami. Če se vidljivost izboljša, ugasnite zadnje meglenke, da ne bi slepili vozil za sabo. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena v koloni vozil.

- Bodite še bolj previdni na območjih vzdrževalnih del. Zaradi megle so oznake in naprave za usmerjanje prometa pogosto težje razpoznavne.

Naj vas burja ne preseneti

Ob močnem vetru je vozilo nestabilno, ob močnih bočnih udarcih veter vozilo dobesedno prestavi in tako lahko zaide na sosednji vozni pas in povzroči prometno nesrečo.

Nasveti za vožnjo v vetrovnih razmerah (med burjo):

- Zmanjšajte hitrost vožnje in vozite še previdneje kot sicer, tudi če trenutna stopnja zapore ne omejuje vožnje z vašim motornim vozilom.

- V vetrovnih razmerah bodite posebej pozorni. Burja namreč nima konstantne smeri in moči, zato vas lahko preseneti z močnimi, nepričakovanimi sunki iz različnih smeri.

- Poskušajte se izogibati prehitevanju. Sunek burje namreč zaobjame tako prehitevajoče kot tudi prehitevano vozilo, sunki burje pa prazne prikolice tovornih vozil pogosto prestavijo na sosednji prometni pas.

- Priporočljiva je večja varnostna razdalja, saj vas lahko med vožnjo presenetijo različni predmeti, ki jih sunki burje prestavljajo po zraku, kot so pesek z brežine, odpadki, lažji tovori iz tovornih vozil.

Lažen občutek varnosti v lepem vremenu

Prepričanje nekaterih voznikov, da lahko v lepem vremenu vozijo hitreje, je zmotno. Če so bili pozimi in še spomladi bolj previdni in pozorni zaradi snega, poledice in megle, v lepem vremenu in na suhih cestah pridobijo lažen občutek varnosti, zato vozijo hitreje in agresivneje. Vsi udeleženci v cestnem prometu naj prilagodijo hitrost vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste.

Pozimi vreme velikokrat kroji naše potovanje, pa tudi obdobja mraka in teme so daljša. Zato se moramo pozimi še bolj osredotočiti na vožnjo in pozorno spremljati dogajanje okrog nas. Bodite strpni in zbrani ter vožnjo prilagodite razmeram!

Ne spreglejte