SiolNET. Avtomoto Promet
0,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policija danes začenja poostren nadzor nad kolesarji

0,57

termometer

kolesarstvo, splošna
Foto: Vid Ponikvar

Od danes do konca maja bo potekala akcija za večjo varnost kolesarjev v prometu. V tem času bodo policisti poostreno nadzirali tako kolesarje kot tudi druge udeležence v prometu. Kot so zapisali na strani Generalne policijske uprave (GPU), je glavni cilj akcije omogočiti varno kolesarjenje na javnih cestnih površinah v Sloveniji ter povečati uporabo čelade. 

hyundai kona electric policija Avtomoto Kdaj si bodo tak avto privoščili policisti v Sloveniji?

Policisti bodo ves mesec nadzirali, ali kolesarji spoštujejo cestnoprometne predpise. Kot navajajo na GPU, bodo pozorni predvsem na pravo stran vožnje kolesarjev, vožnjo v rdečo luč in tudi upoštevanje drugih pravil vožnje oziroma vožnje po površinah, ki niso namenjene kolesarjem. 

Nadzirali bodo tudi druge udeležence v prometu

Ravno tako bodo policisti nadzorovali uporabo zaščitnih čelad in izsiljevanje prednosti, hkrati pa bodo pozorni na uporabo mobitela, ki je lahko med vožnjo zelo nevarna, dodajajo na GPU. 

Pod nadzorom pa ne bodo samo kolesarji, temveč tudi drugi udeleženci v prometu. Kot navajajo na spletni strani, bodo možje v modrem pozorni tudi na odnos drugih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in prehitevanjem preblizu kolesarjev ogrožajo njihovo varnost. 

Skoraj tri četrtine kolesarjev kršijo prometna pravila

Opazovanje kolesarjev, ki so ga pred dvema letoma izvedli na Agenciji za varnost prometa, je namreč pokazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev kršijo prometna pravila, resnejše prekrške pa napravi približno 25 odstotkov kolesarjev, so sporočili iz Javne agencije za varnost prometa.

kolesarji poli maraton perutnina ptuj

Analiza varnosti in udeležbe kolesarjev v prometnih nesrečah za leto 2018 pa je pokazala, da se velika večina prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev zgodi znotraj naselij (86 odstotkov). Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev je neupoštevanje pravil o prednosti (27 odstotkov), neprilagojena hitrost (22 odstotkov) in nepravilna stran oziroma smer vožnje (15 odstotkov).

Pri lažje oziroma težje poškodovanih so večinoma kolesarji sami povzročitelji prometnih nesreč, v primeru smrtnega izida pa so kolesarji odgovorni v polovici primerov. V letu 2018 je bil delež kolesarjev med vsemi udeleženimi v prometnih nesrečah 6,6 odstotka, med smrtnimi žrtvami pa je bilo kolesarjev 8,8 odstotka, kar je najmanj v zadnjih 27 letih, so zapisali na agenciji.

V preteklem letu je bilo na slovenskih cestah zabeleženih skupno 1.210 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega je življenje izgubilo osem kolesarjev, 189 je bilo huje poškodovanih, 880 pa lažje. Med otroki ni bilo nobene smrtne žrtve.

Najmanj nesreč na kolesarskih stezah

Na Policijski upravi Kranj so opozorili, da so za kolesarje najbolj izpostavljene in nevarne ceste zaradi križanj prometnih površin in gostega prometa mestna središča, zaradi večjih hitrosti pa ceste zunaj naselij. Določeno tveganje predstavljajo tudi makadamske ceste, kjer je kolo bistveno manj stabilno kot na asfaltni površini. Najmanj nesreč pa je tam, kjer so kolesarske steze.

kolesarji Foto: Gregor Pavšič

Kolesarji najpogosteje povzročijo prometne nesreče zaradi vožnje preblizu roba vozišča ali po nasprotni polovici ceste, zaradi neupoštevanja pravil o prednosti ter zaradi hitrosti, ki je ne prilagodijo stanju in lastnostim ceste, še posebej na posameznih odsekih z večjim naklonom.

V nevarnost se kolesarji sami spravljajo tudi z vožnjo po dva ali celo po trije vzporedno ali v daljši koloni brez presledka. Padci kolesarjev pa so lahko tudi posledica nerodnosti, naloženih koles z raznimi vrečami in vrtnim orodjem, vožnje brez rok, izvajanja trikov, skakanja čez robnike in podobno, pojasnjuje predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos.

Kolesarji kot povzročitelji v približno polovici nesreč

Za kolesarje veljajo enaka pravila kot za druge udeležence, na primer pravila o prednosti in o strani ter smeri vožnje in prepoved uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšuje njihovo slušno ali vidno zaznavanje oziroma zmožnost obvladovanja vozila, kot je na primer uporaba telefona.

Kolesarji se kot povzročitelji pojavljajo v približno polovici nesreč. Pogosto pa so žrtve drugih udeležencev v prometu. Največkrat se zgodi, da jih vozniki spregledajo ali pa jim odvzamejo prednost. Nevarna so tudi tesna prehitevanja ter nepravilno ustavljena in parkirana vozila.

Električno skiro MikMik Foto: arhiv podjetja

Vedno bolj se uporabljajo tudi električna kolesa, ki zahtevajo nekoliko drugačen stil vožnje. Takšno kolo je namreč težje in se ustavi pozneje. Zato je pred začetkom vožnje treba dodatno preveriti delovanje zavor, električna kolesa pa terjajo tudi redno servisiranje.

V času nadzora nad kolesarji bodo policisti pozorni še na uporabo skirojev in električnih dvokoles ter podobnih prevoznih sredstev, ki se lahko uporabljajo na pločnikih, poteh za pešce, kolesarskih poteh in območjih umirjenega prometa, vendar ne smejo iti hitreje, kot se gibljejo pešci, torej približno pet kilometrov na uro.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • izbrisani / 06.05.2019. ob 10:23 0 - 2

    Zadnji čas. Kolesarji so že nekaj časa največja nadloga na ulicah poleg mopedistov, ki se jih (obeh) praktično ne sankcionira. Voznike osebnih vozil se pa lovi na vsakem kilometru v radarje in preverja tako in drugače...Ampak tele Velovove akcije so bolj za njegovo osmišljevanje.

    0 - 2
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin