SiolNET. Avtomoto Promet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po uveljavitvi nove prometne zakonodaje za petino manj prekrškov

1

termometer

Prvi konec tedna po uveljavitvi nove prometne zakonodaje so slovenski policisti po zaenkrat še neuradnih ocenah zabeležili za okrog 20 odstotkov manj prometnih prekrškov.

Uradni podatki sicer še niso znani, saj je minilo premalo časa za oceno vpliva zakona na voznike, so sporočili s slovenske policije. Letos so slovenske ceste vzele že 73 življenj V tednu pred uveljavitvijo nove prometne zakonodaje sta se po podatkih policije na slovenskih cestah zgodili dve prometni nesreči s smrtnim izidom, v prvih dneh po uveljavitvi pa nobena. Slovenske ceste so letos torej terjale 73 smrtnih žrtev, v enakem obdobju preteklega leta pa 62 smrtnih žrtev, so zapisali na spletnih straneh policije. Višje kazni za prekrške Zakon, ki je začel veljati v petek, 1. julija, je namreč med drugim povišal kazni za prehitro vožnjo in vožnjo pod vplivom alkohola ali drog ter odklonitev preizkusa alkoholiziranosti. Možnost zasega motornega vozila pa je zakon razširil tako, da je zaseg možen že ob prvem hujšem prekršku, za katerega so predvidene najhujše kazni.

"Za uradno oceno je minilo še premalo časa" Po besedah višjega prometnega inšpektorja iz generalne policijske uprave Boštjana Smoleja je za natančno oceno vpliva novega zakona še prezgodaj, glede na posnetek stanja oziroma grobo primerjavo statistike pa so po neuradnih podatkih zabeležili okrog 20 odstotkov manj prekrškov kot lani ob podobnem koncu tedna. Za uradno oceno, kako zakon učinkuje na voznike, je minilo še premalo časa, so dodatno pojasnili na policiji.

Zaseg motornega vozila odmeva v javnosti V javnosti sicer odmeva tudi možnost policijskega zasega motornega vozila ob prvem hujšem prekršku ter posledično njegovega odvzema in uničenja. Kot so sporočili z ministrstva za pravosodje, je namen odvzema, da se storilcu, ki ne spoštuje cestnoprometnih predpisov, prepreči nadaljnje ogrožanje drugih udeležencev v prometu. V praksi to pomeni, da se lahko zgodi, da storilec ostane tako tudi brez "vrednejšega" osebnega avtomobila, so še pojasnili.

Motorno vozilo se vzame glede na naravo in okoliščine samega prekrška, upošteva pa se tudi, ali gre za večkratnega storilca in druge okoliščine. V praksi se z odvzetimi predmeti sicer ravna tako, da se uničijo stara motorna vozila, pri katerih bi sama hramba in prodaja povzročili večje stroške kot je vrednost vozila. Druga motorna vozila pa pristojni davčni organi prodajo po zakonu, ki ureja prisilno izterjavo davkov, so še dodali na ministrstvu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin