SiolNET. Avtomoto Promet
1,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za vstop na Hrvaško so morali nekateri čakati več ur #video

1,53

termometer

Še en julijski vikend na vrhuncu turistične sezone so na mejnih prehodih z našimi južnimi sosedi zaznamovali kilometri pregrete pločevine. Sprostitve željni turisti so morali imeti veliko potrpljenja, za vstop na Hrvaško so morali čakati več ur. Kolone so se vile več kilometrov, težko pričakovan dopust pa se je za nekatere zamaknil tudi do štiri ure. Preverili smo kaj je krivo za takšne kolone in kje je bilo najhuje.

Sobotno jutro sredi julija za mnoge pomeni pot na dopust ali enodnevni izlet na obalo. Gneče sprva ni bilo, promet na primorski avtocesti je bila zgoščen, a tekoč. Prvi pravi vtis, da je čas dopustov, pusti parkirišče na Ravbarkomandi. Parkirišča so polna, potniki potrebujejo počitek, na tem delu poti mnogi še ne vedo kakšna gneča jih čaka.

Tekoča kolona se hitro upočasni, kmalu postane jasno, da bo potovalni čas krepko podaljšan.

Ob dvanajstih je kolona vozil segala vse do Dolnjega Zemna, ki je od mejnega prehoda Jelšane oddaljen približno sedem kilometrov. V normalnih razmerah bi tako do meje potrebovali le nekaj minut, danes pa so vozniki v tem času prevozili le nekaj metrov. Do meje so se vozili povprečno debeli dve uri.

"Promet se je začel zgoščevati že v zgodnjih jutranjih urah," pove komandir Postaje mejne policije Jelšane Aleksander Moran. Na zgoščenost prometa in dolge čakalne vrste vpliva predvsem preverjanje PCT pogoja, potniki za vstop na hrvaško in vstop v Slovenijo potrebujejo potrdilo o prebolelosti ali cepljenju. Zadostuje tudi hitri negativni test, ki ni starejši od 48 ur ali PCR test - ta ima veljavnost 72 ur.

V preteklem tednu, torej v prvem tednu ostrejših pogojev za vstop v Slovenijo se je brez potrdil vrnilo 1364 ljudi, vsem so odredili karanteno. Komandir policijske postaje pravi, da ob vstopu v državo potrdila dosledno preverjajo. "Tudi to nekoliko poveča čakalno dobo. Niso vsi pripravljeni, kar spet povečuje čas za prehod," pojasni Moran.

Da bi se izognili dolgim vrstam na mejnem prehodu Jelšane, so se mnogi odpravili na maloobmejni prehod Novokračine, vendar je bila tudi tukaj gneča. Iskanje bližnjice se za mnoge ni izšlo po pričakovanjih, ampak ravno nasprotno. Po podatkih prometno informacijskega centra je bila ob treh popoldne čakalna doba na maloobmejnem prehodu Novokračine tri ure, na prehodu Jelšane pa so potniki čakali dobro uro manj.

Gneča na gorenjski avtocesti

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je štirikilometrski zastoj nastal tudi na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke v smeri Avstrije. Pred predorom Karavanke iz Avstrije proti Sloveniji je bil zastoj dolg sedem kilometrov. Predor so občasno tudi zapirali.

Zastoj je nastal tudi na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški v dolžini dveh kilometrov in pol, na cesti Mojstrana - Hrušica in na cestah proti mejnim prehodom Sečovlje, Dragonja in Jelšane. Na štajerski avtocesti pa je zaradi del dvokilometrski zastoj zaradi del pred počivališčem Zima proti Mariboru.

Mejni prehodi:

Pretekli konec tedna ni na mejnih prehodih 1.364 ljudi predložilo dokazila o izpolnjevanju pogojev PCT za prehod meje. Policisti so jim izdali obrazce o seznanitvi z ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni in postopkom odreditve karantene. Obravnavali so tudi dva primera ponarejenih PCR-testov, so za STA pojasnili na policiji.

Stanje na cestah:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin