Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
22. 3. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

7

Natisni članek

promet promet Ljubljana nasvet

Sreda, 22. 3. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Ena cesta in dva prometna znaka: Sta dve različni tudi omejitvi hitrosti?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

7

Cesta je lahko uradno kategorizirana drugače, kot jo označuje prometna signalizacija, novi prometni znaki pa prinašajo nove uradne oznake cest in z njimi povezane omejitve hitrosti. Dovoljena hitrost je lahko odvisna od tega, iz katere smeri se voznik na cesto pripelje. Bi morale biti hitrostne omejitve za manjšo obremenjenost voznika bolj pregledne?

To je primer prometnega znaka iz novega pravilnika o prometni signalizaciji. Ta znak označuje začetek "hitre ceste", kjer je hitrost omejena na 110 kilometrov na uro. Njegov predhodnik je označeval začetek "ceste, rezervirane za motorna vozila", kjer je bila hitrost omejena na 100 kilometrov na uro. Kjer starega znaka še niso zamenjali z novim, velja uradno zdaj omejitev 90 kilometrov na uro. | Foto: Gregor Pavšič To je primer prometnega znaka iz novega pravilnika o prometni signalizaciji. Ta znak označuje začetek "hitre ceste", kjer je hitrost omejena na 110 kilometrov na uro. Njegov predhodnik je označeval začetek "ceste, rezervirane za motorna vozila", kjer je bila hitrost omejena na 100 kilometrov na uro. Kjer starega znaka še niso zamenjali z novim, velja uradno zdaj omejitev 90 kilometrov na uro. Foto: Gregor Pavšič

Uradno je to glavna cesta, večina prometnih znakov zapoveduje "hitro cesto"

Prometna signalizacija je v Sloveniji pogosto zapletena, na razdalji nekaj kilometrov se večkrat menja in tako postavlja voznika v nezavidljiv položaj. Namesto da bi se osredotočil na vožnjo in dogajanje v prometu, mora med vožnjo razmišljati o pomenu prometnih znakov, njihovi kombinaciji in medsebojni vzročnosti.

To je primer štiripasovne ceste v Ljubljani, ki pelje iz krožišča Tomačevo proti Črnučam in Trzinu. Cesta je uradno še vedno kategorizirana kot glavna cesta G2 in z vidika te kategorizacije to torej uradno ni tako imenovana hitra cesta oziroma pred spremembo zakona cesta rezervirana za motorna vozila.

Ko voznik zapelje z obvoznice proti krožišču Tomačevo, se s tablo za začetek naselja začne tudi omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro. | Foto: Gregor Pavšič Ko voznik zapelje z obvoznice proti krožišču Tomačevo, se s tablo za začetek naselja začne tudi omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro. Foto: Gregor Pavšič

Stari prometni znak (levo) in novi. Desni začenja hitro cesto, levi uradno ne.  | Foto: Stari prometni znak (levo) in novi. Desni začenja hitro cesto, levi uradno ne. Hitra cesta ali cesta, določena za motorna vozila?

Novi pravilnik o prometni signalizaciji uveljavlja nov prometni znak, kjer je na modri podlagi narisana bela cesta. Ta predstavlja začetek "hitre ceste" in omejitve hitrosti 110 kilometrov na uro.

Stari prometni znak za začetek "ceste, rezervirane za motorna vozila" –  to je bil bel avtomobil na modri podlagi – zdaj označuje začetek "ceste, določene za motorna vozila". Novi zakon o pravilih cestnega prometa tako cesto vključuje med "druge ceste" in hitrost je tam omejena le na 90 kilometrov na uro.  

Nekateri lahko vozijo s 110 kilometri na uro, drugi le z 90

Ko voznik zavije iz krožišča Tomačevo, pripelje do table za označitev konec naselja. Je od tam glede na kategorizacijo ceste hitrost omejena na 90 kilometrov na uro ali hitrost določajo prometni znaki? Odvisno od tega, iz katere smeri se je voznik pripeljal v krožišče Tomačevo, je proti Črnučam uradno v veljavi režim "hitre ceste" ali pa stari režim "ceste za motorna vozila".

Če je torej voznik v krožišče Tomačevo pripeljal mimo novega prometnega znaka, ima teoretično tudi proti Črnučam omejitev hitrosti 110 kilometrov na uro, kdor pa se na primer pripelje v krožišče iz smeri Žal mimo starega prometnega znaka, bi moral proti Črnučam nadaljevati s hitrostjo 90 kilometrov na uro. Povsod na obrobju ljubljanske obvoznice še niso zamenjali starih prometnih znakov za začetek "ceste za motorna vozila" z znakom za začetek "hitre ceste".  

V nasprotni smeri dvoma o hitrosti ni

Tik pred Črnučami oziroma semaforiziranim križiščem z Brnčičevo cesto stoji tabla za konec "hitre ceste" (ta tabla je že v skladu z novim pravilnikom o prometni signalizaciji), ki torej obenem preklicuje tudi omejitev hitrosti 110 kilometrov na uro.

Kdor se pelje iz Črnuč proti Tomačevemu, pelje mimo enake table za začetek "hitre ceste". Čeprav je cesta kategorizirana kot glavna, ne kot hitra, je hitrost do krožišča oziroma table za začetek naselja 110 kilometrov na uro.

Kdor se v krožišče Tomačevo pripelje iz smeri Žal, zaradi starega znaka zapelje uradno na cesto, namenjeno motornim vozilom in na njej je hitrost omejena na 90 kilometrov na uro:

Voznik bo proti Črnučam uradno zapeljal na cesto, ki je kategorizirana kot "glavna cesta", a smer je obarvana modro, temu primerna pa je tudi uradna omejitev hitrosti. | Foto: Gregor Pavšič Voznik bo proti Črnučam uradno zapeljal na cesto, ki je kategorizirana kot "glavna cesta", a smer je obarvana modro, temu primerna pa je tudi uradna omejitev hitrosti. Foto: Gregor Pavšič

Kjer se konča naselje, se začne omejitev hitrosti 110 kilometrov na uro. Ta velja kljub dejstvu, da je ta cesta uradno kategorizirana kot glavna cesta G2. | Foto: Gregor Pavšič Kjer se konča naselje, se začne omejitev hitrosti 110 kilometrov na uro. Ta velja kljub dejstvu, da je ta cesta uradno kategorizirana kot glavna cesta G2. Foto: Gregor Pavšič

Nekoč se je tu končala "cesta, rezervirana za motorna vozila", zdaj se tu konča "hitra cesta" in s tem tudi omejitev hitrosti 110 kilometrov na uro. | Foto: Gregor Pavšič Nekoč se je tu končala "cesta, rezervirana za motorna vozila", zdaj se tu konča "hitra cesta" in s tem tudi omejitev hitrosti 110 kilometrov na uro. Foto: Gregor Pavšič

V križišču z Brnčičevo cesto spet začetek naselja in omejitev 50 kilometrov na uro.  | Foto: Gregor Pavšič V križišču z Brnčičevo cesto spet začetek naselja in omejitev 50 kilometrov na uro. Foto: Gregor Pavšič

Prometna oznaka prej in potem:

Iz smeri Črnuč proti Ljubljani: začetek "hitre ceste" z omejitvijo 110 kilometrov na uro | Foto: Gregor Pavšič Iz smeri Črnuč proti Ljubljani: začetek "hitre ceste" z omejitvijo 110 kilometrov na uro Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte