Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
6. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

4

Natisni članek

nasvet promet promet Ljubljana

Sobota, 6. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Dilema v Ljubljani: eno križišče, dve poti v desno - katero izbrati?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,80

4

Bralko je zanimalo, zakaj je na križišču v središču Ljubljane zdaj mogoče zavijati desno na dva načina in katerega naj izbere.

Označeni beli prometni znak razporeja tipe vozil, ki zavijajo desno. To je mogoče storiti tudi z desnega pasu Dunajske ceste neposredno v križišču, kjer je bil promet prej rezerviran za mestne avtobuse.  | Foto: Gregor Pavšič Označeni beli prometni znak razporeja tipe vozil, ki zavijajo desno. To je mogoče storiti tudi z desnega pasu Dunajske ceste neposredno v križišču, kjer je bil promet prej rezerviran za mestne avtobuse. Foto: Gregor Pavšič

Prejeli smo pismo bralke, ki jo je zanimala nova prometna ureditev v središču Ljubljane na Bavarskem dvoru. Kdor se tja pripelje po Dunajski cesti in želi zaviti desno proti Tivolski cesti, lahko to zdaj stori na dva različna načina, in sicer prek skrajno desnega prometnega pasu ali po novem tudi s pasu, ki načeloma pelje naravnost proti Slovenski cesti in zdaj dovoljuje tudi zavijanje v desno.

Bralko je zanimalo, po katerem pasu mora kot voznica osebnega avtomobila peljati in ali je izbira enega od obeh načinov "bolj pravilna".

Tako je bil promet urejen pred prenovo, zavijanje desno je bilo mogoče le s skrajno desnega pasu

Zavijanje v desno označuje tudi semafor. Kdor stoji v koloni z vozili, ki želijo nadaljevati naravnost proti Slovenski cesti, bo moral počakati. | Foto: Gregor Pavšič Zavijanje v desno označuje tudi semafor. Kdor stoji v koloni z vozili, ki želijo nadaljevati naravnost proti Slovenski cesti, bo moral počakati. Foto: Gregor Pavšič Prometni znak določa tipe vozil, ki lahko uporabljajo posamezni pas

Križišče zdaj ponuja dve možnosti za zavijanje v desno na Tivolsko cesto. Prometni znak med skrajnima desnima pasovoma označuje tipe vozil, ki lahko vozijo po obeh pasovih oziroma jim določa razvrščanje pred zavijanjem. Motoristi in vozniki avtomobilov lahko za zavijanje uporabijo oba pasova, avtobusi in tovornjaki pa le skrajno desnega. Ta se na Tivolsko cesto vključi pod večjim kotom.

Le redki se odločijo za čakanje pred semaforjem in poznejše zavijanje

Velika večina prometa poteka po desnem pasu, česar so vozniki tudi bolj navajeni. Tam tudi ni semaforja, zato je pretočnost načeloma hitrejša. Vseeno smo opazili tudi voznike, ki so desno zavijali šele v samem križišču in torej morali počakati pred semaforjem.

V času prometne konice je smiselno, da se vozniki s prižganim desnim smernikom porazdelijo na oba pasova in tako omogočijo hitrejši pretok prometa. Koloni vozil se na Tivolski cesti razporedita na ločena pasova in se torej ne križata.

Ne spreglejte