SiolNET. Avtomoto Promet
3,38

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Dars napoveduje nove nadzorne točke: kje bodo prežali na vas?

3,38

termometer

DARS
Foto: STA

Družba za avtoceste (Dars) napoveduje vzpostavitev novih nadzornih točk v avtocestnem omrežju. Kot so dejali, je prometna varnost na cestiščih močno odvisna od tehnične brezhibnosti vozil in psihofizičnega stanja voznikov, zato bodo v prihodnjih dneh opravljali dodaten nadzor vozil in voznikov. Voznike pozivajo, da ob preusmeritvah upoštevajo spremenljivo signalizacijo, v primeru zastojev pa vozijo strpno. 

Števec kilometrov Avtomoto Ima vaš avtomobil nazaj prevrtene kilometre?

V sklopu odstranjevanja cestninskih postaj so na Darsu že vzpostavili nadzorni točki na primorski (Log) in gorenjski avtocesti (Torovo). Napovedujejo vzpostavitev še štirih dodatnih nadzornih točk, ki so predvidene pri odstranjevanju in preureditvi območij cestninskih postaj Kompolje (štajerska avtocesta), Dob (dolenjska avtocesta), Pesnica (štajerska avtocesta) in Prepolje (podravska avtocesta).

Za večjo varnost prometa

Nadzorne točke so namenjene preusmerjanju in nadzoru vseh vrst vozil (tovorna vozila, avtobusi, osebna vozila, vozila, ki prevažajo nevarno blago, preostala vozila). Dars bo poleg rednega cestninskega nadzora skupaj s policijo, prometnim inšpektoratom, finančno in veterinarsko upravo izvajal tudi dodaten nadzor vozil, tovora in voznikov. 

Spremenljiva signalizacija na primorski avtocesti (Log) Spremenljiva signalizacija na primorski avtocesti (Log) Foto: DARS

Kot so dejali, je glavni namen nadzora z avtoceste izločiti preobremenjena vozila, utrujene voznike, vozila s prepovedjo vožnje in tehnično nepopolna vozila. Na ta način želijo vzpostaviti večjo prometno varnost, tako v smislu zmanjšanja števila prometnih nesreč kot števila poškodovanih v nesrečah.

Obeta se novost

Tehnična novost nadzornih točk bo avtomatsko izločanje posamezne vrste vozil s pomočjo spremenljive prometnoinformacijske signalizacije, kar pomeni, da bodo na Darsu lahko kadarkoli izločili določeno vrsto vozil na nadzorno točko brez fizičnega postavljanja zapore.

Nadzorna točka na gorenjski avtocesti (Torovo) Nadzorna točka na gorenjski avtocesti (Torovo) Foto: DARS

S takšnim sistemom se bodo lahko prilagajali prometnemu stanju na avtocestah s prekinitvijo izločanja, uporaben pa bo tudi pri preostalih dogodkih, ki se bodo zgodili na tem avtocestnem odseku.

Na kaj naj bodo pozorni vozniki? 

Na preusmeritev na nadzorno točko bo voznike opozarjala spremenljiva signalizacija, ki bo voznikom sporočala:

- katera vozila naj se preusmerijo,

- kateri pas naj uporabljajo,

- kje je lokacija nadzora (dolžina do mesta preusmeritve),

- kakšna je omejitev hitrosti.

Komentarji

8

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • renata1 / 21.05.2019. ob 13:38 +9 0

  Bravo ! Končno naj se lotijo romunskih in bolgarskih kombijev z prikolicami na katerih vlačijo vsemogoče. Predlagam tudi kontrolo vinjet, saj jih ima kar precej ponarejene.

  +9 0
 • Hondavfr800f / 21.05.2019. ob 21:39 +3 0

  Vprašaj na policijo, če tvoja teza drži.. Moje mnenje je da ne, kajti z obveščanjem o postavljenih radarjih preventivno delujejo na tiste, ki poslušajo radio in na teh odsekih vozijo počasneje, pa četudi ni več na tem odseku postavljenega radarja.

  +3 0
 • uporabnik51 / 21.05.2019. ob 15:06 +3 - 1

  Hvala za minus. Potem pa divjajte po cestah in si razbijajte butaste gobce, samo potem ni treba ob cestah prižigati sveč, da je videti kot na dan mrtvih.

  +3 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin