Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2018,
16.54

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

ZPS Volkswagen

Ponedeljek, 8. 1. 2018, 16.54

6 let, 3 mesece

ZPS zbral 6.200 prijav Slovencev za tožbo Volkswagna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Volkswagen logo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v kampanji PreVWara, v kateri je od zdajšnjih in nekdanjih lastnikov vozil, za katere je Volkswagen prirejal podatke o izpustih, dobivala prijave za sodelovanje v kolektivni tožbi zoper Volkswagen, zbrala 6.200 prijav. Zdaj se bo začela faza preverjanja dokumentacije za vložitev tožbe.

"V naslednjih tednih bodo prijave preverili pravniki, prijavljeni potrošniki pa bodo prejeli elektronsko sporočilo, v katerem jih bodo prosili za dopolnitev ali dodatne informacije, če bo to potrebno," so povedali v ZPS.

ZPS je kampanjo začel sredi septembra in prijave zbiral do te nedelje. Lastniki avtomobilov so morali prijavi predložiti dokumentacijo, ki dokazuje, da so ali pa so bili lastniki avtomobilov z dizelskimi motorji z vgrajeno programsko opremo za zavajanje na testih izpustov v obdobju do 18. septembra 2015, ko je izbruhnila afera.

Vložitev tožbe predvidoma marca

Na skupinsko tožbo se v ZPS pripravljajo v okviru kampanje prek Evropske potrošniške organizacije BEUC v povezavi z nemško podružnico ameriške odvetniške pisarne Hausfeld. Vložitev tožbe na nemško sodišče načrtujejo konec marca.

Medtem ko je Volkswagen po aferi v ZDA izplačal 15 milijard dolarjev odškodnin, v Evropi takšne prakse ni. So se pa v Evropi v okviru organizacije BEUC začele združevati potrošnike organizacije v Italiji, Belgiji, Španiji, na Portugalskem in Slovaškem, v Švici, Litvi in Sloveniji.

Konec lanskega leta so iz ZPS v zvezi s temi postopki sporočili, da je belgijsko sodišče odločilo, da je skupinska tožba, ki jo je proti Volkswagnu in belgijskemu distributerju D'Ieteren vložila belgijska potrošniška organizacija Test Achats, dopustna. Ta bo sicer poskušala izvesti pogajanja s Volkswagnom, če pa dogovora ne bo, bo o odškodninskem zahtevku odločalo sodišče.

ZPS: Sodelovanje ne prinaša tveganj

V Sloveniji je po podatkih ZPS oškodovancev iz Volkswagnove afere približno 45 tisoč. Kot poudarjajo v ZPS, potrošnikom sodelovanje v kampanji ne prinaša tveganja. Kampanjo bo namreč financiral sklad Burford German Funding. Če bo postopek uspešen, bo oškodovanec prispeval k pokrivanju stroškov v obliki prispevka v vrednosti največ 35 odstotkov dosojene odškodnine. Če ne bo uspešen, pa oškodovanci ne bodo imeli nobenih obveznosti.

Ne spreglejte