SiolNET. Avtomoto Novice
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Slovenski avto leta 2023

Zmagoslavje nekaj pomeni tudi v Sloveniji: "To bomo izkoristili"

0,26

termometer

Slovenski avto leta 2023 | Adam Kavšek je prejel pokal za naziv slovenski avto leta 2023. | Foto: Uroš Modlic
Adam Kavšek je prejel pokal za naziv slovenski avto leta 2023. Foto: Uroš Modlic

Zmagovalec izbora Slovenski avto leta 2023 je postal peugeot 308, kar je tretji takšen naziv za znamko Peugeot. Leta 2002 je prvič ta laskavi naslov osvojil model 307, leta 2017 pa še športni terenec 3008. Kaj naziv slovenski avto leta pomeni za znamko in sam model, nam je povedal Adam Kavšek, direktor P Automobil Import, ki skrbi za uvoz avtomobilskih modelov Peugeot.

"Vsekakor nam ta nagrada zelo veliko pomeni. 308 je redefiniral segment C in je eno redkih vozil, ki bo ponujalo štiri pogonske možnosti - od bencinskega motorja, dizla, priključnega hibrida do prihajajoče povsem električne različice. To je dokaz, da vozila SUV niso edina izbira za slovenskega voznika. Marsikdo s kombilimuzino najde ustrezno vozilo, predvsem pa cenovno dostopnejše vozilo, ki pokriva vse potrebe človeka v današnjem času, tudi pri vožnji na daljše relacije," je tretjo zmago Peugeota na izboru Slovenski avto leta komentiral Adam Kavšek, direktor P Automobil Import.

Slovenski avto leta 2023 Avtomoto Slovenski avto leta 2023 - zmagovalec je peugeot 308

Cenejša možnost kot športni terenci

V prostorih novomeške Adrie Mobil je potekalo finalno glasovanje že 31. izvedbe izbora Slovenski avtomobil leta. Na koncu je za las Slovenski avto leta 2023 | Foto: Uroš Modlic Foto: Uroš Modlic zmagal peugeot 308, ki je prehitel opel astro. Oba glavna tekmeca v finalu cenovno spadata pod raven 30 tisoč evrov in sta tako prijaznejša do denarnice, v prodanih avtomobilih imata še vedno le klasičen bencinski trivaljni motor. 308 je član klasičnega segmenta, ki je pred leti nosil največje prodajno breme. Zdaj se je ta segment močno skrčil, toda tradicionalisti še vedno posegajo po klasičnih avtomobilskih oblikah. Te prinašajo več udobja, uporabnosti in so tudi bolj ekonomične.

"Prav gotovo je prejetje naziva slovenski avto leta 2023 potrditev glasovalcev in strokovne žirije, da je 308 primeren za naš trg in potencialne kupce. Tudi z marketinškega vidika to sporoča kupcem, da je primeren za naš trg, obenem pa kupcem ta nagrada, ki jo je 308 podelila strokovna žirija, da še piko na i. Prav gotovo nam ta naziv veliko pomeni in tudi pomaga," je razložil Kavšek in potrdil, da ima slavje na izboru Slovenski avto leta 2023 še vedno velik vpliv pri kupcih.

Še vedno močan magnet pri kupcih

Izbor Slovenski avto leta ima dolgo tradicijo. Letos je potekal že 31. in tudi tokrat so bili v finalu precej raznoliki avtomobilski modeli. Med njimi sta bila dva iz klasičnega segmenta, peugeot 308 pa je v segment z drzno zunanjo podobo prinesel precej svežine. Peugeot stavi na zelo dinamično oblikovanje tako zunanjosti kot notranjosti ter trka na čustva voznikov.

Rdeče niti avtomobilskega trga so v zadnjih letih tudi podražitve tako novih kot rabljenih osebnih avtomobilov, ki so posledica predvsem težav z dobavami. Ponudba avtomobilov je še naprej veliko manjša od povpraševanja, kar povečuje cene. "Naziv slovenski avto leta 2023 ima močno težo v našem prostoru in pri kupcih, zato bomo to seveda izkoristili tudi z marketinškega vidika," je sklenil Kavšek.

Prvi in edini naziv slovenski avto leta je BMW osvojil na prvem izboru, ki je potekal leta 1993. | Foto: WRC Croatia Prvi in edini naziv slovenski avto leta je BMW osvojil na prvem izboru, ki je potekal leta 1993. Foto: WRC Croatia

Vse se je začelo leta 1993

BMW serije 3 coupe je kot prvi model pred 31 leti osvojil naziv slovenski avto leta. Vse do danes je največkrat ta naziv osvojil volkswagen golf, volkswagen pa ima skupno kar devet naslovov slovenski avto leta. A prvi slovenski avto leta so izbrali poslušalci in bralci le treh medijev (Avto in šport, Motorevija in Val 202). Kasneje so se jim pridružili še drugi mediji, ki so pomagali pri izboru, a že od samega začetka je bil zraven France Kmetič, nekoč urednik Motorevije. "Ko smo snovali slovenski izbor, smo imeli dva cilja. Želeli smo privabiti več slovenskih medijev, da to ne bi bil izbor zgolj enega medija. Naloga novinarjev je oceniti avtomobile po strokovni plati. Kot drugo pa smo želeli izbor povezati z ljudstvom, torej ljudmi, ki bi glasovali za svoje avtomobile. Prišli smo do formule, da lahko ljudje s svojimi glasovi izberejo finaliste, avtomobilski novinarji pa dodamo glasove za avtomobile, ki so od ljudi dobili največ glasov," je povedal Kmetič.

Slovenski avto leta 2023 Avtomoto Fotozgodba - ozadje finala Slovenski avto leta 2023

Prvi in edini naziv

Za BMW je bil leta 1993 to prvi in edini naziv. Enako velja za drugega zmagovalca izbora Slovenski avto leta, mercedes-benz razred C. Tudi oni so naslov osvojili prvič in do danes samo enkrat, a o zmagi mercedesa je odločalo število glasov bralcev in poslušalcev. Mercedes razreda C je zbral enako število točk kot renault twingo, a je o zmagovalcu odločil glas ljudstva - mercedes je v finale prišel z večjim številom glasov kot twingo.

Volkswagen kot najbolj trofejna znamka je svoj prvi naziv slovenski avto leta osvojil s polom. Ta je naslov potem osvojil še dvakrat, a ga je prehitel golf. Zagotovo najbolj prepričljiva zmaga v izboru se je zgodila leta 2009, ko je naziv osvojil ravno golf. Na prvo mesto so ga postavili bralci in poslušalci, v finalu pa so ga suvereno na prvo mesto postavili še mediji. Slovenski avto leta 2023 | Foto: Uroš Modlic Foto: Uroš Modlic

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin