Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
27. 11. 2013,
12.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

afera

Sreda, 27. 11. 2013, 12.43

8 let

Združenje avtošol: seznama "črnih" avtošol nimamo, čas je za očiščenje

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Združenje avtošol pri GZS poudarja, da predpise o delovanju avtošol vedno sprejemajo isti uradniki in ne konkretno pristojni ministri. Na nepravilnosti opozarjajo že 13 let.

Afera o avtošolah je očitno vrh ledene gore

Afera o nepravilnosti delovanja avtošol je podobna ledeni gori, saj je problematika široka in kompleksna, kršitve pa zagotovo niso nastale šele v zadnjem času. Združenje avtošol Slovenije, ki deluje pri gospodarski zbornici Slovenije, je predstavilo svoje aktivnosti glede opozarjanje pristojnih organov na različne nepravilnosti v delovanju avtošol.

Združenje avtošol samoočiščenja ne bo začelo samo

"V različne organe smo naslavljali zahteve o ureditvi, kar pa se ni zgodilo. Naš zakon o voznikih je primerljiv z evropskimi državami. Toda če je zakon le črka na papirju, ta ne velja ničesar. To še posebej velja za izpite začetnikov ali tečaje za ponovno pridobitev vozniškega dovoljenja. V zadnjih trinajstih letih je bilo dela z naše strani veliko, rezultati pa so bili pogosto borni," pravi Brane Lotrič, ki je združenje avtošol vodil med leti 1999 in 2012.

Združenje avtošol v danem položaju pričakuje samoočiščenje svojega področja. A čeprav bi lahko združenje to očiščenje z objavo seznama avtošol, ki so vključene v preiskavo nečednih poslov, začelo samo, tega ne moremo pričakovati.

"Ne morem s prstom pokazati na nikogar. Med avtošolami je dejansko malo kršitev, največ jih je pri organizacijah za dodatne programe. V našem združenju je tudi le 70 avtošol, ki predstavljajo 70 odstotkov vseh kandidatov. Toda preostalih 30 odstotkov voznikov na ceste pospremijo avtošole, ki niso v našem združenju," razlaga Martin Miklavc, današnji predsednik združenja.

Lotrič in Miklavc poudarjata, da se je treba začeti pogovarjati o imenih in ne navajati le ministrstev. Za zdaj tudi sami nimajo seznama avtošol iz lastnega združenja, ki so v preiskovalnem postopku.

Lotrič: Ministri se menjajo, odločilni uradniki so vedno iste

Lotrič izpostavlja, da združenje avtošol ni pristojno za prijavljanje oseb ali organizacij inšpekcijam, temveč morajo pristojnim ministrstvom posredovati predloge za sistemsko ureditev problematike.

"Že leta 2000 nelojalna konkurenca med avtošolami. Zato se je pojavlo delo na črno, ki očitno obstaja še danes," nadaljuje Lotrič.

Nekdanji predsednik združenja izpostavlja, da so pod vsemi odgovori in tolmačenji pristojnih ministerstev, podpisani eni in isti uradniki.

"Obljubljajo upoštevanje pri spremembi zakona. So ti uradniki sploh strokovnjaki? Nikdar še niso delali na terenu. Tudi če odstopi minister ali en uradnik, to ne bo odpravilo vseh težav," pravi Lotrič.

Pri združenju avtošol v vlogo žrtve afere postavljajo bodočega voznika.

"Več kot 99 odstotkov je poštenih. Imamo pa tudi starše, ki vprašajo, ali je mogoče dobiti izpit kaj ceneje. Prepričani so, da njihov otrok že dobro vozi," pojasnuje Lotrič.

Kuzmič: Veliko voznikov začetnikov se v avtošoli ne nauči niti osnov

Pri združenju avtošol opozarjajo na dejstvo, da imajo le redke avtošole v Sloveniji lastne neprometne površine. Te so zakonsko predpisane že od leta 1998. Zato inštruktorji varne vožnje opozarjajo, da vozniki začetniki na tečaje usposabljanja prihajajo nepripravljeni.

"Dve tretjini voznikov začetnikov ne zna držati volana. V večini avtošol učijo takoimenovani položaj deset do dveh. To je veljalo pred nekaj deset leti, ko avtomobili še niso imeli servo volana. A danes je v avtomobilih drugačna tehnologija, zato tak pristop nikakor ni več pravi," razlaga Brane Kuzmič, eden prvih inštruktorjev varne vožnje v Sloveniji.

Kuzmič opozarja, da veliko inštruktorjev na tečaju usposabljanja zna premalo in da so do začetnikov preveč pokroviteljski.

"Inštruktor mora vozniku začetniku pokazati, da zna premalo. S tem izgubi nekaj samozavesti in v prometu vozi počasneje. Če mu damo indic, da zna že vse, potem bo tak voznik na cesti zelo samozavesten in prehiter," dodaja Kuzmič.

Ne spreglejte