Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
2. 12. 2014,
20.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

avtocesta avtocesta zastoj zastoj

Torek, 2. 12. 2014, 20.44

8 let

Zastoji na avtocesti: najpogosteje stojijo Notranjci in Ljubljančani

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Največ možnosti za to, da boste pred službo danes na avtocesti obstali v prometnem zastoju, imate uporabniki primorske avtoceste. Tam je vsakih deset dni zastoj, ki je posledica prometne nesreče.

Slovenske avtoceste na meji svojih infrastrukturnih zmogljivosti

Povprečni promet na slovenskih avtocestah je na posameznih odsekih prometni tok že postavil na rob zmogljivosti, ki jih infrastruktura še dopušča. Čeprav so po raziskavi programa Sensor, ki ga je pri nas izvajal AMZS, slovenske avtoceste varne in imate med vsemi cestami prav tam najmanj možnosti za prometno nesrečo, se ob vsakodnevnih prometnih konicah večkrat zgodijo manjše prometne nesreče in zato nastanejo zastoji.

Že samo primorska dvopasovna avtocesta je danes na robu svoje omejitve. Dvopasovna avtocesta naj bi dnevno lahko sprejela največ 60 tisoč vozil, pri nas pa je toliko vozil na ljubljanski obvoznici vsak dan. Ob najbolj obremenjenih dnevih se to število še znatno poviša.

Zastoj zaradi prometne nesreče na Primorskem trikrat pogostejši kot na Gorenjskem in Dolenjskem

Sodeč po statistiki prometno-informacijskega centra (PIC), je bilo lani med vsemi deli slovenskega avtocestnega križa največ prometnih zastojev, ki so nastali neposredno zaradi prometne nesreče in so bili dolgi vsaj 500 metrov, na primorski avtocesti in na ljubljanski obvoznici.

Kdor se v službo v Ljubljani pelje s Primorskega, bo statistično vsakih deset dni lahko naletel na prometni zastoj, daljši od 500 metrov. Lani je bilo zastojev kot posledice prometnih nesreč tam 32, le trije manj so se pripetili na ljubljanski obvoznici.

Na drugi strani je na gorenjskem, dolenjskem in štajerskem delu slovenskega avtocestnega križa zastojev zaradi nesreč dvakrat ali celo trikrat manj.

V statistiki prometno-informacijskega centra so seveda všteti le zastoji, ki so se zgodili zaradi prometnih nesreč, ne tudi zaradi vzdrževalnih del, kot smo jih letos na Primorskem videli pri Uncu, ali pa vrhunca poletne turistične sezone. Spomnimo, letos najdaljši prometni zastoj v Sloveniji je bil dolg 17 kilometrov, nastal pa je v Kozarjah pri Ljubljani, kjer je stičišče gorenjske avtoceste, ljubljanske obvoznice in primorske avtoceste.

Ne spreglejte