SiolNET. Avtomoto Novice
3,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi sankcij ne smejo v Rusijo: v Belgiji stoji osem tisoč prestižnih avtomobilov

3,03

termometer

Zeebrugge parkirišče avtomobili |  | Foto: Guliver Image
Foto: Guliver Image

Okoli osem tisoč avtomobilov je obstalo v belgijskem pristanišču Zeebrugge, potem ko so njihov prevoz do Rusije blokirali na carini. V Rusijo je namreč zaradi evropskih sankcij, sprejetih sredi marca, prepovedan prevoz avtomobilov prestižnih znamk z vrednostjo nad 50 tisoč evrov.

Prestižni avtomobili, ki so obstali v Belgiji, so bili po besedah Marca Adriansensa, generalnega direktorja mednarodnega avtomobilskega operaterja, kupljeni še pred uvedbo sankcij. Proizvajalci so jih zato pripeljali do pristanišča Zeebrugge, od tam pa od sredine marca ne morejo več.

vlak Rusija Avtomoto Čez Rusijo do Kitajske: vlaku mnogi že prižgali rdečo luč

V pristanišču prostora za 12 tisoč avtomobilov

"Trenutno je v pristanišču Zeebrugge obtičalo osem tisoč avtomobilov. Od tega jih je polovica prestižnih, ki jih ni mogoče dostaviti zaradi sankcij," je povedal Adriansens. V pristanišču za zdaj še lahko skrbijo za red, a ob stalnem prihodu že naročenih avtomobilov, ki bodo zaradi sankcij tam obstali, bi razmere lahko postale nevzdržne.

"Tukaj lahko zadržim do deset tisoč avtov, tako da imamo še nekaj prostora. A dolgo ne bomo zmogli polniti pristanišča s temi blokiranimi avti," so komentirali v pristanišču Zeebrugge.

Cariniki preiskali več kot 23 tisoč zabojnikov

Pred rusko invazijo je Belgija v Rusijo med letoma 2017 in 2019 izvozila za 2,6 milijarde evrov blaga. Zaradi sankcij izvoza skoraj ni več, skupno pa bi lahko preprečile izvoz 120 tisoč avtomobilov iz Belgije v Rusijo. V pristanišču Zeebrugge so cariniki od začetka sankcij pregledali že več kot 23.191 zabojnikov, ki so bili namenjeni v Rusijo. Le tako lahko dosledno skrbijo za to, da ni nedovoljenega uvoza v državo, zato so zasegli že kar nekaj zabojnikov s prestižnimi predmeti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin