Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2021,
7.32

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

2

Natisni članek

lahka gospodarska vozila renault trafic Renault kangoo Renault

Četrtek, 1. 7. 2021, 7.32

2 leti, 9 mesecev

Prva vožnja: renault kangoo van, express van in trafic

Zanimive odločitve: samo dizli in brez potniškega kangooja #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

2

Renault kangoo van | To je novi kangoo van, ki bo na naše ceste zapeljal na začetku prihodnjega leta. Oblikovno drugačen in izjemno praktičen bo iskal kupce izključno v razredu lahkih gospodarskih vozil, saj potniške različice k nam ne bo. | Foto Gašper Pirman

To je novi kangoo van, ki bo na naše ceste zapeljal na začetku prihodnjega leta. Oblikovno drugačen in izjemno praktičen bo iskal kupce izključno v razredu lahkih gospodarskih vozil, saj potniške različice k nam ne bo.

Foto: Gašper Pirman

Ko smo pred sedmimi meseci pisali o novem kangooju, smo kar nekaj besed namenili tudi potniški različici, a si takrat nismo mislili, da je slovenski uvoznik ne bo pripeljal v Slovenijo. Na začetku prihodnjega leta, ko bo stekla prodaja nove generacije kangooja, bo tako pri nas na voljo le tovorna različica, ki smo jo predpremierno vozili na Dolenjskem. Sedli smo tudi za volan manjšega in preprostejšega modela express van in že drugič prenovljenega trafica.

Osrednji člen Renaultove mednarodne karavane (zato imajo avtomobili francoske registrske tablice), ki se je ustavila tudi v Sloveniji, je bil seveda vsestranski kangoo. Kar petnajst let je vztrajala prejšnja generacija, zato so morali Francozi pljuniti v roke in kangooja postaviti ob bok tekmecem. Vse se je začelo že pri sami zasnovi karoserije. Ta je zdaj bolj zaokrožena in oblikovana v smeri čim večje prostornosti v potniški kabini. Oblikovno prenovo v pozitivni smeri nadgradijo še ogromna stranska vrata, založenost z najnovejšimi varnostno-asistenčnimi sistemi in praktične rešitve v potniški kabini.

Adijo, stebriček B, dobrodošlo, bočno nakladanje

Razlogov za odločitev, da k nam ne bo prišla potniška različica kangooja, ne poznamo. Pri uvozniku so pojasnili le, da je trg vse manjši, kupci pa posegajo po športnih terencih, zato bodo s svojim avtomobilom raje nagovarjali samostojne podjetnike in velike flotne kupce. Kaj lahko ti pričakujejo od novega kangooja? Pravzaprav zelo veliko, zato nam je kar nekoliko žal, da ne bomo preverili, kakšne adute ime potniška različica.

A vrnimo se k tovorni različici. Ta se lahko iz običajnega tovornega enoprostorca z deljenimi zadnjimi vrati in bočnimi stranskimi vrati na obeh straneh hitro spremeni v superuporabnega dalavca. Na voljo je možnost nakupa kangooja van brez stebrička B, zato se na sovoznikovi strani naredi gromozanska nakladalna luknja, ki omogoča nalaganje daljših predmetov kar s strani. Pri Renaultu so zelo ponosni na nova zadnja drsna vrata, poimenovana Easy Side Access. Kot pravijo, ima tovorni kangoo 1.416 milimetrov široka drsna vrata, kar je največ v njegovem segmentu in kar dvakrat več v primerjavi s predhodnikom.

Renault kangoo van | Foto: Renault Foto: Renault

Za vsakega podjetnika nekaj

Ko smo sedli za volan, širokega odpiranja sovoznikovih vrat sprva sploh nismo opazili, presenetilo nas je šele ob fotografiranju notranjosti. Odprejo se namreč za do 90 stopinj. Zložljiv je tudi sovoznikov sedež, s premično pregrado omogočata do 3,05 metra dolg tovorni prostor z ravnim podom. Še nekaj besed o tovornem prostoru. V krajši različici ima 3,3, v večji pa 4,9 kubičnega metra prostornine, zaradi drugačne zasnove karoserije in v stran pomaknjenih blatniških košev gre v tovorni del tudi evropaleta.

Daljša različica L2 ne more biti brez osrednjega stebrička, zato je širina odprtine pri bočnih vratih 830 milimetrov. Prostornino prtljažnega prostora so povečali s 420 milimetri večjo dolžino.

Odziv kupcev jasen, brez bencinskih motorjev

Pri uvozniku so sprejeli še eno zanimivo odločitev in iz motorne ponudbe črtali vse bencinske motorje. V preteklosti so se pri lahkih gospodarskih vozilih kupci v večini primerov odločali samo za dizelske motorje, zato so poenostavili ponudbo. Prihodnje leto bodo pri kangooju van na voljo izključno tri dizelske opcije. Marca bo na ceste zapeljala tudi električna različica, ki bo prav tako na voljo le kot tovorna izvedenka. Imela bo baterijo z zmogljivostjo 44 kilovatnih ur in 75-kilovatni elektromotor. Doseg naj bi znašal 265 kilometrov.

Namesto vzvratnega ogledala, njegov pogleda tako ali tako zastirajo v celoti kovinska vrata, je na voljo digitalno vzvratno ogledalo, ki vedno omogoča varen pogled nazaj. | Foto: Gašper Pirman Namesto vzvratnega ogledala, njegov pogleda tako ali tako zastirajo v celoti kovinska vrata, je na voljo digitalno vzvratno ogledalo, ki vedno omogoča varen pogled nazaj. Foto: Gašper Pirman

Kangoo je že od prve predstavitve leta 1997 prinašal novosti: bil je prvi mali dostavnik z drsnimi stranskimi vrati, dvokrilnimi zadnjimi vrati v razmerju 1/3 – 2/3 in premično predelno steno z zložljivim sovoznikovim sedežem, kar je zagotovilo podaljšan tovorni prostor z ravnim podom. Kot potniški velikoprostorec je bil kangoo prvi z zadnjo klopjo, ki jo je bilo mogoče zložiti z eno potezo in dobiti raven pod, ter prvi z vzdolžnima strešnima nosilcema, ki se ju je preprosto in brez orodja preklopilo v okvir s prečnima nosilcema. Od uvedbe prvega kangooja leta 1997 je bilo v 70 državah prodanih več kot 4,2 milijona primerkov.

Namesto vzvratnega ogledala digitalni zaslon

Kangoo van si seveda želi biti čim bolj podoben osebnim avtom, a obenem želi poudariti svojo vsestranskost. Volanski obroč je prvič nastavljiv po višini, sedež se pomakne naprej (vzdolžno za 40 milimetrov in po višini za 30 milimetrov več kot v predhodniku), sedeži so prav tako obdani z dvojno peno za večje udobje in daljšo življenjsko dobo.

Všeč nam je bilo tudi serijsko nameščeno držalo za mobilni telefon na armaturni plošči ob merilnikih. Tega je mogoče namestiti na desno ali levo pred voznika (za prilagoditev desničarjem ali levičarjem). Kangoo je tako postal vsestranski igralec na pomembnem trgu, predvsem pa stavi na svojo raznolikost in prilagodljivost vsem okusom. Podjetja in samostojni podjetniki bodo morali sicer za naročilo še počakati, saj bo k nam zapeljal v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Express van kot manj zahtevna izbira podjetnikov

Na naše vprašanje, zakaj bi se kdo odločil za kangooja van in ne expressa van ali obratno, so nam pri uvozniku odgovorili, da je express van namenjen manj zahtevnim kupcem. Seznam dodatne opreme ni tako dolg, prav tako ni na voljo tako veliko uporabnih opcij, tudi opcije brez srednjega stebrička ni. Posledično je namenjen tistim, ki potrebujejo osnovno delovno sredstvo za nižjo ceno. Ker kangooja van pri nas še ne prodajajo, cene še niso znane, so pa znane cene za expressa van - od 16 tisoč evrov dalje z upoštevanim DDV.

V notranjosti so na voljo trije multimedijski sistemi. Osnovni nima zaslona, ima pa podporo bluetooth, druga dva imata diagonalo osem palcev in ponujata nadgrajeno funkcijo povezljivosti. | Foto: Gašper Pirman V notranjosti so na voljo trije multimedijski sistemi. Osnovni nima zaslona, ima pa podporo bluetooth, druga dva imata diagonalo osem palcev in ponujata nadgrajeno funkcijo povezljivosti. Foto: Gašper Pirman

S stebričkom B ima kangoo van eno večjih bočnih odprtin, ki meri 716 milimetrov. | Foto: Gašper Pirman S stebričkom B ima kangoo van eno večjih bočnih odprtin, ki meri 716 milimetrov. Foto: Gašper Pirman

Trafic je že drugič prenovljen. Oblikovno je postal bolj podoben drugim Renaultovim modelom, v notranjosti je pridobil nove tehnologije, različica spaceclass bo na voljo le kot potovalni kombi 3+3. | Foto: Gašper Pirman Trafic je že drugič prenovljen. Oblikovno je postal bolj podoben drugim Renaultovim modelom, v notranjosti je pridobil nove tehnologije, različica spaceclass bo na voljo le kot potovalni kombi 3+3. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte