Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
18. 9. 2023,
6.01

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

Natisni članek

električni avtomobili Evropska komisija Kitajska

Ponedeljek, 18. 9. 2023, 6.01

7 mesecev, 2 tedna

Roberto Vavassori, izvršni direktor Bremba

Zanimiv odziv: "Kitajske ladje že plujejo proti Evropi, mi pa bi …"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74
MG4 | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Direktor znanega italijanskega podjetja je izpostavil vprašanja, ki bi si jih ob prodajnih grožnjah s Kitajske morali zastaviti evropska avtomobilska industrija, pa tudi Evropska komisija.

Roberto Vavassori je izvršni direktor podjetja Brembo, enega najbolj znanih dobaviteljev visokozmogljivih zavornih sistemov, pa tudi predsednik združenja italijanske avtomobilske industrije. V pogovoru za Bloomberg se je odzval na napoved predsednice Evropske komisije, da bo Bruselj sprožil uradno preiskavo morebitne nelojalne konkurence novih kitajskih avtomobilov na evropskem trgu.  

Xpeng G6
Avtomoto Bruselj je razburil Kitajsko: evropski strel v lastno koleno?

Roberto Vavassori, izvršni direktor Bremba | Foto: Brembo Roberto Vavassori, izvršni direktor Bremba Foto: Brembo "Najprej izenačiti uvozne davke"

"Napovedana preiskava je dobrodošla, vseeno pa bo vsaj leto in pol prepozna. Že prej bi morali določene stvari preveriti veliko bolj potihoma. Ob uradni napovedi preiskave bi morali v rokah že imeti neke številke, ki bi jo upravičile. Zdaj, ko so ladje s kitajskimi avtomobili skoraj zaplule proti Hamburgu in drugim pristaniščem, je že pozno," je v pogovoru povedal Vavassori.

Italijan je svoja stališča postavil na nekaj ključnih točkah: izenačiti bi morali uvozne dajatve, saj te trenutno za kitajski avtomobil v Evropi znašajo deset odstotkov, za evropski avtomobil na Kitajskem pa, odvisno od njegovih karakteristik, od 15 do 25 odstotkov. Vavassorija motijo tudi uvozni davki v Evropi za ključne surovine pri izdelavi električnih vozil, saj to onemogoča boljšo konkurenčnost evropskih podjetij. Po njegovem mnenju se je Evropska unija zavezala električni prihodnosti in pri tem ni dobro premislila, ali je evropska avtomobilska industrija na tem področju sploh dovolj konkurenčna.

Nemci veliko bolj odvisni od Kitajske kot Francozi

Največji nemški avtomobilski proizvajalci so do preiskave morebitne kitajske nelojalne konkurence zadržani, saj zanje Kitajska predstavlja enega ključnih trgov. Na drugi strani je bilo največ pozitivnih odmevov iz Francije, saj njihove avtomobilske znamke na Kitajskem niso uspešne.

BMW na primer pridobi več kot 30 odstotkov svojega dobička iz poslov na Kitajskem, Porsche 30, Volkswagen okrog 26 in Mercedes okrog 23 odstotkov. Stellantis, kjer sta v ospredju francoski znamki Citroën in Peugeot, za primerjavo komaj okrog tri odstotke, še veliko manj pa Renault.

 

Ne spreglejte