Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
22. 5. 2015,
5.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

David Cameron Evropska unija

Petek, 22. 5. 2015, 5.47

8 let

Zakaj se avtomobilske znamke bojijo odhoda Velike Britanije iz EU?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Velika Britanija je drugi največji evropski trg po prodaji in tretji po proizvodnji novih avtomobilov. Zato se proizvajalci pričakovano bojijo napovedanega referenduma o umiku države iz EU.

Mnenja o članstvu v Evropski uniji so v Veliki Britaniji močno deljena

Številni avtomobilski proizvajalci so z nestrpnostjo čakali na razplet letošnjih parlamentarnih volitev v Veliki Britaniji, kjer pa je po zmagi Davida Camerona v zraku ostalo odprto vprašanje glede referenduma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Cameron tak referendum napoveduje za leto 2017, po anketi dnevnika Financial Times pa je izstop iz evropske skupnosti oziroma obstoj v njej pred volitvami podpiral približno enak odstotek odločenih Britancev.

Na Otoku so lani izdelali 1,5 milijona vozil, več jih prihaja le še iz Nemčije

Proizvajalci se morebitnega izstopa pričakovano bojijo. Velika Britanija je za Nemčijo drugi največji evropski avtomobilski trg, takoj za Nemčijo in Španijo pa tretji največji proizvajalec avtomobilov v Evropi.

Lani so na Otoku izdelali približno 1,5 milijona vozil, od tega pa so jih kar 80 odstotkov izvozili. V primeru izstopa države iz EU bi se bistveno povečali izvozni stroški, obenem pa bi bila Velika Britanija tudi izločena iz zakonskih usklajevanj o prihodnosti avtomobilskega sveta v državah članicah EU.

"Vsekakor bi raje videl, da ohranimo dogovor o prostem trgovanju, prvi pogoj za to pa je trenutno članstvo v Evropski uniji. Pomembno je, da aktivno sodelujemo pri sprejemanju prihodnjih zakonskih ureditev. Vedno je bolje sodelovati pri usklajevanjih, kot jih pozneje le sprejeti," je dejal Andy Palmer, nekdanji operativni direktor Nissana, ki zdaj vodi britansko luksuzno znamko Aston Martin.

Proizvajalci bi ob umiku Velike Britanije iz EU vsaj premislili o obstoju …

Številni proizvajalci so se na tematiko izstopa Britancev iz EU odzvali že lani, ko je Cameronova ekipa napovedala omenjeni referendum. Tako so pri Fordu … , tudi prvi mož marketinga pri BMW Ian Robertson, BMW si lasti angleški znamki Mini in Rolls-Royce, je prepričan, da bi morala Velika Britanija ostati v Evropski uniji.

Carlos Ghosn, predsednik uprave Nissana – ta ima v Sunderlandu avtomobilsko tovarno z največjim obsegom proizvodnje v VB –, je dejal, da bi v primeru izstopa države iz EU pretehtali svojo nadaljnjo prisotnost v Veliki Britaniji. Analitiki opozarjajo, da bi se posledice izstopa države iz EU pri avtomobilski industriji poznale v obdobju od pet do deset let, ko bi industrija že izgubila pomemben konkurenčni stik s preostalimi trgi.

Ne spreglejte