Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
22. 6. 2015,
9.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nordschleife Koenigsegg Športni Avtomoto

Ponedeljek, 22. 6. 2015, 9.00

7 let, 12 mesecev

Zakaj novi avtomobilski rekordi na Nordschleifu niso več dosegljivi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ker so upravitelji dirkališča Nordschleife postavili več omejitev hitrosti, naj bi bili novi rekordi po mnenju Koenigsegga nedosegljivi. Za zdaj ni znano, kako dolgo bodo omejitve še v veljavi.

Nordschleife kot prestižno mesto doseganja avtomobilskih rekordov

Nemško dirkališče Nordschleife – to je najdaljša in najbolj slavna različica v sklopu dirkališča Nürburgring – je že dolgo testni poligon številnih avtomobilskih proizvajalcev in obenem mesto, kjer se z doseženimi časi potrjuje kakovost športnih avtomobilov. Kompleksno, dobrih 20 kilometrov dolgo dirkališče, vsebuje namreč vse raznovrstne elemente cest in zato so rekordi že dolgo pomembno trženjsko orodje najhitrejših avtomobilov.

Koenigsegg: S hitrostnimi omejitvami nov rekord ni več mogoč

Kot zadnji so nameravali po slavo na Nordschleife odpotovati pri švedskem Koeniggseggu, svoj elitni superšportni avtomobil one:1 bi radi postavili na sam pediestal ponudbe športnih avtomobilov. Toda ko je ekipa že začela zadnje priprave na obisk nemškega dirkališča – najem helikopterjev, dirkališča, hotelov in podobno – so jih upravitelji dirkališča obvestili o najnovejših varnostnih ukrepih.

Po tragični nesreči, ko je med vztrajnostno dirko zaščitno ogrado preletel nissan GT-R in pri tem ubil enega izmed gledalcev, so upravitelji na tem odseku postavili hitrostno omejitev. Pozneje so na vsem krogu postavili še nekaj hitrostnih omejitev, ki do nadaljnjega ostajajo v veljavi. Proizvajalci torej še vedno lahko najamejo dirkališče in vozijo hitre kroge, a rekordni dosežki zaradi teh omejitev niso več dosegljivi.

Christian von Koenigegg, ustanovitelj znamenite švedske družbe, je za ravnico pri odseku Tiergarten ocenil, da bi tam one:1 dosegel hitrost okrog 300 kilometrov na uro. Omejitev hitrosti pa je zdaj tam le 200 kilometrov na uro. Tudi na najdaljšem ravnem odseku pri uvozu na dirkališče je hitrost omejena na 250 kilometrov na uro.

Koenigseggov avtomobil je pri lovu za najboljši čas serijskega avtomobila stavil prav na odseke z visokimi hitrostmi, uradno najboljši čas porscheja 918 spyder pa so nameravali izboljšati vsaj za deset sekund.

Za zdaj sicer še ni znano, kako dolgo bodo omejitve hitrosti ostale v veljavi, toda vsaj za zdaj doseganje novih rekordov v elitni kategoriji na Nordschleifu očitno ni mogoče.

Ne spreglejte