Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Autocommerce

Natisni članek

advertorial Mercedes-Benz

Torek, 24. 1. 2017, 7.00

2 meseca, 1 teden

Zakaj Mercedes tako zlahka opravi z najtežjimi pogoji na cesti?

Vsebino omogoča Autocommerce
Mercedes-Benz E All-Terrain - prva vožnja nove različice | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Zima je lahko pravi izziv za še tako izkušene in spretne voznike. Za to, da bi se tudi v najhujših vremenskih razmerah varno pripeljali na cilj, skrbi Mercedesov inteligentni štirikolesni pogon 4MATIC.

Bi preizkusili vse prednosti inteligentnega štirikolesnega pogona 4MATIC? Prijavite se na testno vožnjo.

Led, veter, zasneženo cestišče, nemogoča vidljivost in ozki ovinki. Tudi slabo spluženi klanci niso nobena težava: Mercedes se pozimi počuti kot doma, vsaka nova vremenska ovira je zanj prvovrsten izziv, s katerim se spopada zelo učinkovito in premišljeno.

Napredni štirikolesni pogon 4MATIC je edina prava rešitev za voznike, ki se tudi v najbolj neprijetnih meteoroloških napovedih nočejo odpovedati vožnji z avtomobilom.

Če speljujete na spolzki podlagi, naletite na nenadno spremembo vremena ali zapeljete v ovinek na suhi cesti, vam štirikolesni pogon 4MATIC pomaga uspešno premagati vse ovire. | Foto: Če speljujete na spolzki podlagi, naletite na nenadno spremembo vremena ali zapeljete v ovinek na suhi cesti, vam štirikolesni pogon 4MATIC pomaga uspešno premagati vse ovire.

4MATIC ne zagotavlja samo klasične enakomerne obremenitve vseh štirih pnevmatik, ampak ponuja prihodnost zimske vožnje z osebnim avtomobilom: uporablja številne napredne in hitro delujoče inovacije, ki delujejo na posamezno kolo glede na spreminjajoče se razmere. Če speljujete na spolzki podlagi, naletite na nenadno spremembo vremena ali zapeljete v ovinek na suhi cesti, vam štirikolesni pogon 4MATIC pomaga uspešno premagati vse ovire.

4MATIC je sistem, ki prehiteva prihodnost. Prilagaja se tako sprotnim vremenskim in cestnim razmeram kot vašemu načinu vožnje. Je vaš najzanesljivejši kopilot, ki zna predvideti nevarnost in še pred vami zazna spremembe na cestišču.

Dokaz v najekstremnejših pogojih: 4MATIC v Planici #video

Inženirji Mercedes-Benza so vedno korak pred konkurenco, predvsem kar zadeva varnostne sisteme in napredne rešitve, ki zagotavljajo popolno udobje na različnih voznih relacijah. Mercedes-Benz je v svoji 130-letni zgodovini poskrbel za najpomembnejše varnostne inovacije, ki so sodobni avtomobilizem premaknile v prihodnost. 

Mercedes Benz 4MATIC | Foto: Suvereno odzivanje vozila je rezultat inteligentnega delovanja elektronskega stabilizacijskega programa ESP®, uravnavanja pogonskega zdrsavanja ASR in elektronskega trakcijskega sistema za uravnavanje vozne dinamike 4ETS.

Moč in navor sta ustrezno porazdeljena na vsa štiri kolesa tako na slabih kot običajnih cestah. To prinaša boljši oprijem cestišča in boljše sledenje voznemu pasu, večjo agilnost in varnost pri vožnji.

 

Od A do S: Mercedes je svoje prvake opremil z najnaprednejšo tehnologijo 4MATIC

Ko se potrebe glede oprijema spremenijo, se 4MATIC takoj in učinkovito odzove, tako da se nadzor kar najbolj poveča. | Foto: Ko se potrebe glede oprijema spremenijo, se 4MATIC takoj in učinkovito odzove, tako da se nadzor kar najbolj poveča. Štirikolesni pogon pri Mercedesu ni privilegij samo terencev, ampak je varnostna opcija številnih razredov. Brezskrbno in varno zimsko avanturo zagotavljajo vsi modeli od A do S.

Tehnologija 4MATIC se razlikuje glede na avtomobilske modele. Najpreprostejšo imajo kompaktneži A, B, CLA in GLA, torej avtomobili z izhodiščno sprednjim pogonom in prečno nameščenimi motorji. Na zasneženih, mokrih površinah in pri bolj dinamični vožnji se navor prenese na zadnji kolesi, do maksimalne razdelitve navora 50:50 (sprednja/zadnja os).

Sistem prek senzorjev (ESP) prepozna zdrs koles in porazdeli navor tako, da avto ne izgubi oprijema. 4MATIC torej poskrbi za optimalno kombinacijo dinamične, varne in varčne vožnje v vsaki situaciji na cesti.

Vozniki Mercedesa so zahvaljujoč tehnologiji 4MATIC suvereni in samozavestni na vseh cestah.  | Foto: Vozniki Mercedesa so zahvaljujoč tehnologiji 4MATIC suvereni in samozavestni na vseh cestah.

Nekaterim modelom so inženirji namenili posebno nadgradnjo tehnologije, ki je na voljo opcijsko v sklopu ponudbe Tehnični paket za terensko vožnjo. Paket vključuje posebne prilagoditve elektronike v prid boljšemu izkoristku potenciala pogona v zahtevnejših voznih razmerah zaradi večje oddaljenosti od tal. Za to najučinkoviteje poskrbi poseben program OFF-ROAD:

Mercedes-Benz GLC in GLE sta s tehničnim paketom za terensko vožnjo opremljena s sistemom, ki vozniku aktivno pomaga pri spustu po klancu, to je t. i. Downhill Speed Regulation (DSR).

Voznik lahko pri vožnji do 40 kilometrov na uro funkcijo aktivira s pritiskom na gumb na sredinski konzoli. S tem se vklopi sistem, ki uravnava hitrost vožnje po klancu glede na nastavljeno hitrost. Strmejši ko je spust, močneje bo sistem DSR zaviral vozilo. Voznik lahko hitrost regulira z ročico za tempomat, maksimalna hitrost pa je 18 kilometrov na uro. S tem sistemom so tudi najnevarnejši spusti lažje izvedljivi.

Mercedes-Benz GLE ima v paketu tudi 100-odstotni zaklep sredinskega diferenciala in reduktor, s katerim je pri vožnji v težkih razmerah mogoče pridobiti večji vrtilni moment (navor), tako da je ta manj otežena.

Tretja različica pogona je namenjena Mercedesovim večjim vozilom z izhodiščno zadnjim pogonom in longitudinalno nameščenimi motorji, torej razredom C, E, S in CLS. Prenos navora med osema je s pomočjo sredinskega diferenciala podan v razmerju 45:55. Ta vozila odlikujejo izboljšana agilnost, neverjetna dinamičnost in udobje v vsakem ovinku, predvsem zaradi preciznega delovanja sistemov ESP in 4ETS (elektronski trakcijski sitem).

 | Foto: Še bolj varni s serijskimi varnostnimi sistemi 

Inženirji Mercedes-Benza so poskrbeli za številne serijske varnostne okrepitve, med katerimi sta tudi sistema Attention Assist in in Collision Prevention Assist Plus, ki sta del serijske opreme pri vseh novih osebnih vozilih Mercedes-Benz.

Medtem ko bo 4MATIC poskrbel za optimalen in varen oprijem cestišča, bo sistem Attention Assist pazil, da boste vedno vozili spočiti. Neverjetno občutljivi senzor nadzira in spremlja gibanja volana in hitrost krmiljenja. Attention Assist bo na podlagi teh informacij, ki jih bo povezal še z uro in časom vožnje, pospeševanjem vozila ter uporabo stikal, določil, ali je voznik še vedno sposoben za vožnjo.

Izmerjeni dejavniki bodo namreč avtomobilu sporočali, v kakšnem psihofizičnem stanju je voznik in ali je preveč utrujen za nadaljevanje vožnje. Če bo sistem presodil, da je voznik utrujen, bo v potniško kabino spustil zvočni pisk in vidno opozorilo.

Sistem Collision Prevention bo po drugi strani kot radar ves čas na preži in vas opozarjal pred morebitnimi naleti. Vsakič, ko bo prepoznal premajhno varnostno razdaljo od vozila pred vami, vas bo opozoril z vizualnim opozorilom. Če ne boste pravočasno reagirali, vas bo spodbudil še z zvočnim opozorilom in vam pomagal pri zaviranju, tudi če sami ne boste zavirali. 

Zapeljite se v zasneženo zimo z novim Mercedesom

Zagotovite si večji nadzor nad svojim vozilom, prepustite se suvereni vožnji z avtomobilom, ki bo vedno poskrbel za najboljše varnostne pogoje.

Sanje o Mercedesu so danes še bolj dosegljive,  preverite ekskluzivno ponudbo vozil Mercedes-Benz 4MATIC.

Mercedes B | Foto:

 

Mercedes-Benz B 200 d 4MATIC že za 249 € na mesec* ali 29.980 € 

 

 

 


Mercedes C | Foto:

 

Mercedes-Benz C 220 d 4MATIC za 378 € na mesec* ali 42.650 €

 

 

 


Mercedes C karavan | Foto:

 

Mercedes-Benz C 220 d T 4MATIC za 389 € na mesec* ali 43.950 €

 

 

 


Mercedes CLA | Foto:

 

Mercedes-Benz CLA 200 d 4MATIC že za 310 € na mesec* ali 36.840 €

 

 

 


Mercedes CLA Shooting Brake | Foto:

 

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake 200 d 4MATIC že za 312 € na mesec* ali 36.956 €

 

 

 


Mercedes E220 | Foto:

 

Mercedes-Benz E220 d 4MATIC že za 449 € na mesec* ali 51.600 €

 

 

 


Mercedes GLE | Foto:

 

Mercedes-Benz GLE 250 d 4MATIC že za 499 € na mesec* ali 59.444 €

 

 

 


Mercedes GLA | Foto:

 

 

Mercedes-Benz GLA 200 d 4MATIC že za 299 € na mesec* ali 35.400 €

 

 

*Podrobnosti ponudb financiranja si lahko ogledate na spletni strani www.mojmercedes.si.

Ne spreglejte