Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
5. 9. 2022,
22.18

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

11

Natisni članek

Citroen C5 X Citroen

Ponedeljek, 5. 9. 2022, 22.18

1 leto, 7 mesecev

Novo v Sloveniji: citroën C5 X

Zagotovo bo eden najbolj posebnih na cestah v Sloveniji

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

11

Citroen C5 X | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Oznaka C5 je pri Citroënu znana že več kot 20 let, prvič pa je dobila črko X in povsem nov koncept vozila. Kombinacija limuzine, karavana in križanca temu avtomobilu prinaša samosvoj karakter, drugačnost in prepoznavnost na cesti. V ospredju je še naprej predvsem udobje, prav tako pa tudi praktičnost.

Citroën z novo generacijo, v kateri so mu dodali črko X, obuja nekdanji model C5. To pa zdaj ni več limuzina, temveč je nastal avtomobil, ki oblikovalsko združuje linije tako limuzine kot karavana, pa tudi križanca. C5 X je tako oblikovan po modernih trendih, saj je podobne samosvoje avtomobile napovedalo še nekaj drugih proizvajalcev. Avtomobil je dolg 4,8 metra, širok je 1,8 metra in ima 2,7 metra medosne razdalje.

Prav gotovo bo na cesti med najbolj posebnimi

Francoska avtomobilska znamka je bila vselej znana po nekonvencionalnih avtomobilih, ki so izstopali tako tehnično kot oblikovalsko. Novi C5 X tehnično bistveno ne izstopa, zato pa bo na cesti prav gotovo eden bolj posebnih avtomobilov. Združuje uporabnost, moderne linije, pa že znane tehnične rešitve v notranjosti in sistem Citroënovega vzmetenja advanced comfort.

Prtljažnik je zasnovan po meri evropskih kupcev in ima karavanski pridih. Prostornina prtljažnika je 545 litrov, ki jih je mogoče z zlaganjem sedežev povečati do 1.640 litrov.

C5 X prinaša zanimivo in svojevrstno karoserijsko zasnovo. | Foto: Žiga Intihar C5 X prinaša zanimivo in svojevrstno karoserijsko zasnovo. Foto: Žiga Intihar

Avtomobil ima 2,7 metra medosne razdalje, zato je tudi prostora zadaj veliko. | Foto: Gregor Pavšič Avtomobil ima 2,7 metra medosne razdalje, zato je tudi prostora zadaj veliko. Foto: Gregor Pavšič

Dva bencinska motorja in priključni hibridni motor

Novi C5 X bo v Sloveniji na voljo z 1,2-litrskim (96 kilovatov) oziroma 1,6-litrski bencinskim motorjem (133 kilovatov), ob tem pa še s hibridnim pogonom – ta ima sistemsko moč 165 kilovatov. Dizelskih motorjev v ponudbi ne bo. Cene bencinskih različic se bodo začele pri nekaj več kot 32 tisoč evrih, za močnejši bencinski motor bo treba odšteti slabih 37 tisočakov, za priključni hibridni pogon pa vsaj 44 tisoč evrov.

"Model C5 X je odgovor kupcem avtomobilskega segmenta M2 in odraža modernost, prefinjenost in inovacije. Ob tem pa še vedno v ospredje postavlja udobje, kar velja za najglobljo tradicijo znamke Citroën. V skrbi za čisto okolje pa ë-udobje priključnega hibrida ponuja užitke v vožnji brez najmanjšega grama emisij CO2, brez skrbi pa se lahko peljemo tudi na daljša potovanja, kajti nadzor bo v tem primeru prevzel zmogljiv bencinski motor," je ob prihodu avtomobila v Slovenijo povedal Filip Koren, ki je v Sloveniji odgovoren za znamko Citroën.

Prostornina prtljažnika je 545 litrov, ki jih je mogoče z zlaganjem sedežev povečati do 1.640 litrov. | Foto: Gregor Pavšič Prostornina prtljažnika je 545 litrov, ki jih je mogoče z zlaganjem sedežev povečati do 1.640 litrov. Foto: Gregor Pavšič

Citroen C5 X | Foto: Žiga Intihar Foto: Žiga Intihar

 

Ne spreglejte