SiolNET. Avtomoto Novice
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zadnji mejnik: Volkswagen je naredil zadnjega hrošča #foto

0,13

termometer

Volkswagen se je na eno najbolj spektakularnih in lepih dirk za klasične avtomobile odpravil z dvema klasičnima hroščema. Z udeležbo na Mille Miglia zaključujejo dobo hrošča, ki ga bodo po sedemdesetih letih prenehali izdelovati letos poleti.

Volkswagen beetle Foto: Volkswagen Prvič so tam dirkali že v petdesetih letih

Nemška znamka se je na Mille Miglio odpravila že v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so s svojim hroščem premagovali tudi precej močnejše ter športno naravnane avtomobile. Tako je leta 1954 v kategoriji dirkalnikov s prostornino motorja do 1.300 kubičnih centimetrov zmagal Paul-Ernst Strahle. Vozil je predelani model ''dapferle''. Šlo je za hrošča iz leta 1948, ki si je nekaj delov izposodil pri porscheju 356. Zaradi odličnega dirkanja je osvojil še tretje mesto v kategoriji avtov s prostornino motorja do 1.500 kubičnih centimetrov.

Kdo lahko nastopi na dirki?

Organizatorji so zelo strogi in imajo za udeležence napisana natančna navodila. Na dirki lahko nastopijo samo tisti modeli, ki so na njej dirkali med leti 1927 in 1957 ter morajo imeti dele, ki so izdelani po originalni specifikaciji.

65 let kasneje zopet na dirko s predelanim modelom ''dapferle''

Pri Volkswagnu so za letošnjo dirko poustvarili legendarni ''dapferle''. V zeleno obarvani hrošč iz leta 1951 so namestili nekatere dele iz Porscheja in iz motorja iztisnili 44 kilovatov. Drugi model na dirki je replika ''ovalija'' iz leta 1956, ki so ga izdelali pri Volkswagnovem oddelku za klasična vozila in vanj vgradili Porschejev motor s 55 kilovati.

Volkswagen beetle Foto: Volkswagen

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin