Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2018,
9.25

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Hyundai

Sreda, 10. 1. 2018, 9.25

6 let, 3 mesece

S pomočjo gorivnih celic do 600 kilometrov električnega dosega

Vsi govorijo o elektriki, kaj pa vodik? Hyundai še ni obupal #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Korejski Hyundai je na sejmu CES predstavil nov model nexo, ki ga poganjajo gorivne celice. Lično oblikovan križanec ima skoraj 600 kilometrov dosega in predstavlja naslednjo fazo v razvoju te tehnologije.

Paradni konj novih tehnologij?

Nexo igra ključno vlogo v novem optimističnem načrtu znamke, ki želi do leta 2025 predstaviti 18 elektrificiranih modelov. Podobno kot Kijin niro EV je tudi nexo glasnik sprememb in napoveduje novo dobo pri usmeritvi znamke.


Kiin koncept v ZDA napoveduje cenovno dosegljivo elektrorevolucijo #foto

Kdo so "Kitajci", ki dražijo z digitalnimi zasloni #video


Kaj prinaša nova arhitektura?

Korejci so v ponudbi že imeli model tucson FCV, ki so ga poganjale vodikove gorivne celice. Toda v primerjavi z njim je nexo storil kvantni skok naprej, saj sloni na namenski arhitekturi, ki prinaša manjšo maso in več prostora v potniški kabini. Hkrati omogoča namestitev večje baterije in večjo prostornino rezervoarja za vodik. Lažji pogonski sklop poganja elektromotor s 120 kilovati in 394 njutonmetri navora. Novi član Hyundaieve družine potrebuje do stotice 9,5 sekunde in ima 595 kilometrov dosega. V primerjavi s tucsonom je daljši za 262 milimetrov (4.671 mm), širši za 38 (1.859 mm) in nižji za 25 milimetrov (1.630 mm), medosno razdaljo pa ima daljšo za 150 milimetrov.

Fotogalerija
1 / 14

Velik poudarek na varnosti in najnovejših tehnologijah

Nexo bo na prodaj na določenih trgih ob koncu letošnjega leta, kupce pa bo poleg pogona na vodikove gorivne celice prepričeval še z velikim naborom asistenčnih sistemov. Sistem za nadzor vozil v mrtvem kotu bo deloval prek širokokotnih kamer in voznika opozarjal na nevarnosti, ki jih ne vidi v stranskih ogledalih. Slika z vseh kamer bo vidna na osrednjem zaslonu v avtomobilu.

Hkrati bo nexo prvi avtomobil znamke, ki bo omogočal sledenje vozilom spredaj. S pomočjo senzorjev bo zmožen samodejno slediti črtam in na avtocesti brez vmešavanj voznika slediti spredaj vozečim avtomobilom. Zaradi nove funkcije bo sistem samodejno prilagajal hitrost vozila glede na omejitve hitrosti. Zadnja novost bo razveselila predvsem lastnike z ozkimi garažami, saj bo voznik lahko vozilo vzvratno parkiral, tudi če ne bo sedel v avtomobilu, in to s posebnim ključem.

Lično oblikovan križanec bo ob koncu leta na voljo na določenih trgih po svetu. | Foto: Hyundai Lično oblikovan križanec bo ob koncu leta na voljo na določenih trgih po svetu. Foto: Hyundai

Nexo ima zahvaljujoč vodikovim gorivnim celicam 595 kilometrov električnega dosega. | Foto: Hyundai Nexo ima zahvaljujoč vodikovim gorivnim celicam 595 kilometrov električnega dosega. Foto: Hyundai

Ne spreglejte