Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
10. 9. 2013,
7.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Volvo Družinski Avtomoto

Torek, 10. 9. 2013, 7.59

8 let

Volvo S60, V60 in XC60 – osvežena zunanjost in novi motorji

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Volvo v Frankfurtu predstavlja prenovljene modele S60, V60 in XC60. Vsi trije modeli bodo dobili tudi nove štirivaljne bencinske in dizelske turbomotorje.

Volvo S60 – horizontalne linije za izrazitejši videz

Volvo je modelu S60 namenil bolj poudarjene žaromete in horizontalne linije, za izrazitejši videz so na avtomobil namestili širšo masko motorja, dnevne luči in nove zadnje luči LED. V notranjosti med novosti uvrščamo nove barve oblazinjenja, lesene dodatke in nova naslonjala za glavo. Voznik lahko izbira med štirimi nastavitvami podvozja, med katerimi je tudi možnost lower sport chassis, do zdaj na voljo le v različici R-design.

Volvo V60 – kot priključitveni hibrid do 50 kilometrov na elektriko

Tudi pri svojem karavanu je Volvo uvedel podobne elemente prenove kot pri S60. S poudarjenimi horizontalnimi linijami hočejo karavanskemu avtomobilu pripisati tudi kupejevsko oblikovalsko noto.

Karavanski V60 ostaja na voljo tudi kot priključitveni hibrid. Sprednji kolesi poganja 2,4-litrski turbodizelski motor, ki ima 160 kilovatov in 440 njutonmetrov navora, moč pa se na kolesa prenaša prek šeststopenjskega menjalnika. Zadnji kolesi poganja električni motor s 50 kilovati in 200 njutonmetri. Baterije s kapaciteto 11,2-kilovatne ure so nameščene pod dno prtljažnika.

Doseg z električno energijo znaša 50 kilometrov. Pri standardni nastavitvi je ogljični izpust vozila 48 gramov na prevoženi kilometer. V načinu power, ko se združita dizelski in električni motor, karavan do 100 kilometrov na uro pospeši v 6,1 sekunde.

XC60 – brez večjih sprememb za najbolje prodajan model

Pri svojem najbolje prodajanem avtomobilu Volvo predstavlja novo obliko pokrova motorja in preostale elemente prenove, ki smo jih že omenili pri modelih V60 in S60. Serijski je sistem corner traction control, za doplačilo bo na voljo tudi sistem za spuščanje po klancu navzdol.

Vsi omenjeni volvi so dobili tudi nov digitalen zaslon na dotik, ki smo ga prvič videli v novem V40. Poleg treh klasičnih osvetlitvenih tem ima priključitveni hibrid S60 še dodatno modro osvetlitev s podatki o hibridnem sklopu in bateriji.

Novi štirivaljni bencinski in dizelski motorji z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom

Volvo ob prenovi predstavlja tudi nove dvolitrske štirivaljne motorje drive-e. Vsi trije prenovljeni modeli bodo na voljo s turbobencinskim motorjem T6 (225 kilovatov, 400 njutonmetrov navora), turbobencinskim T5 (180 kilovatov, 350 njutonmetrov navora) in turbodizelskim motorjem T4 (133 kilovatov, 400 njutonmetrov navora).

Novi osemstopenjski samodejni menjalnik omogoča mirnejšo vožnjo, v primerjavi z ročnim menjalnikom je poraba z njim okrog pol litra na prevoženih sto kilometrov višja. Pri Volvu nudijo tudi možnost obvolanskih prestavnih ročic.

Ne spreglejte