Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
4. 11. 2020,
7.11

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

električni avtomobili Evropska unija Volkswagen izpusti CO2

Sreda, 4. 11. 2020, 7.11

3 leta, 5 mesecev

Volkswagen: Za kazni rezervirali nekaj sto milijonov evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Volkswagen ID 3 | Volkswagnovi aduti so avtomobili z nove električne platforme MEB. | Foto Gregor Pavšič

Volkswagnovi aduti so avtomobili z nove električne platforme MEB.

Foto: Gregor Pavšič

Volkswagen se je nameraval kaznim za tiste, ki letos povprečnega izpusta CO2 ne bodo znižali na 95 gramov na kilometer, izogniti z električnim modelom ID.3. Ker je ta s prihodom na trg zamujal, so za kazni v prihodnjem letu že rezervirali nekaj sto milijonov evrov sredstev.

Avtomobilski proizvajalci v Evropi lovijo zadnje tedne pred koncem leta 2020 ter prvimi ocenami, ali jim je uspelo izpolniti cilje Evropske unije in povprečni izpust lastne flote znižati na 95 gramov CO2 na kilometer. Pri tem delajo izračune mešanice prodaje lastnih vozil. Prodani bencinski avtomobil zvišuje povprečje, vsak prodani dizelski ga znižuje. Za to računico so seveda najučinkovitejši povsem električni avtomobili, ki neposrednega izpusta CO2 v prometu nimajo.

Lani so povprečni izpusti avtomobilskih družb v Evropi znašali 122,4 grama CO2 na kilometer.

Volkswagnu dogovor z MG Motorsom ne bo bistveno pomagal

"Ta naša interna tekma bo zelo tesna. Za vsak primer smo rezervirali nekaj sto milijonov evrov," je priznal Frank Witter, prvi finančnik pri Volkswagnu. Nemci so se zanašali na svoj prvi namenski električni avtomobil ID.3, ki pa je s prihodom na trg zamujal za približno pol leta. Za zdaj so jih prodali nekaj več kot 40 tisoč, je razkril vodja prodaje Volkswagnovega koncerna Christian Dahlheim. "Tudi če bomo letos malenkostno zgrešili cilj, pa bo to le manjša ovira. Z novimi modeli teh težav v prihodnje ne bo več," je dodal Witter.

Proizvajalci se sicer združujejo s tistimi, ki imajo v povprečju mnogo nižji izpust CO2. Od njih lahko tudi odkupijo določene bonuse CO2. Tako je Volkswagen povezan z znamko MG Motor, ki je danes v lasti Kitajcev.

Dobro kaže Volvu, Fiat Chrysler in Honda tudi v dogovor s Teslo

MG Motor je del Volkswagnovega skupnega podjetja s kitajskim SAIC. Ta dogovor bo vključil evropsko prodajo električnih vozil MG Motor v Volkswagnovo evropsko floto avtomobilov. Ker pa so pri MG Motor do zdaj prodali malo avtomobilov, dogovor ne bo v bistveno pomoč Volkswagnu. Njihovo povprečje bodo trenutno znižali le za 0,3 grama CO2 na kilometer.

Tak dogovor seveda ne bo edini. Ford bo svoje izpuste CO2 združil z Volvom in se tako izognil visoki kazni. Partnerje za tak dogovor išče tudi Renault. Koncern Fiat Chrysler bo bonuse odkupil od Tesle, z njima pa se bo v Evropi povezala tudi Honda. Jaguar Land Rover bo glede na poročila plačal okrog 90 milijonov funtov kazni.

 

Ne spreglejte