Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
2. 8. 2024,
6.50

Osveženo pred

5 ur, 53 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,73
Volkswagen transporter Volkswagen

Natisni članek

Petek, 2. 8. 2024, 6.50

5 ur, 53 minut

Volkswagen transporter

Volkswagen transporter – nov kombi, tokrat že več kot pet metrov in s tremi pogoni #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,73
Volkswagen transporter | Volkswagen transporter - kombi s Fordove zasnove je dolg vsaj 5.050 milimetrov. | Foto Volkswagen

Volkswagen transporter - kombi s Fordove zasnove je dolg vsaj 5.050 milimetrov.

Foto: Volkswagen

Volkswagen je pokazal prve fotografije novega transporterja, ki bo na voljo tako za prevoze tovora ko tudi potnikov. Transporter je zdaj že v osnovi daljši kot pet metrov.

Volkswagen je po serij napovednih fotografij vendarle prvič razkril novo generacijo transporterja. Tovorni in potniški kombi je tokrat prvič nastal na Fordovi zasnovi, vsaj oblikovno pa gre za prepoznavno nadaljevanje dolgoletne transporterjeve tradicije. Drugače je torej z multivanom in ID.buzz, ki izvirata iz Volkswagnovih zasnov.

Dolg je že več kot pet metrov

Transporter je zdaj dolg več kot pet metrov (5.050 mm), medosno razdaljo so povečali na 3,1 metra. Na voljo bo tudi podaljšana različica, ki bo dolga 5,45 metra in bo imela še 40 centimetrov daljše medosje. Transporter je tudi za skoraj 13 centimetrov (12,8 cm) širši.

Razdaljo v tovornem prostoru med obema zadnjima blatnikoma so povečali na 1,39 metra in tako je dovolj prostora za dve evropaleti. Prostornina tovornega prostora tako znaša vsaj 5,8 kubika, v največji različici pa celo devet kubikov.

V ospredju trije dizelski motorji

Volkswagen bo kombi ponudil v več izvedbah, med temi bo tudi potniška izvedba caravelle in robustnejša panamericana. Novost je široka ponudba pogonov, saj bosta poleg dizelskih motorjev na voljo tudi električni pogon priključno hibridni pogon. Transporter svojo pot začenja s tremi turbodizelskimi motorji, ki imajo moč 81, 110 ali 125 kilovatov. Sistemska moč priključno hibridnega pogona je 171 kilovatov. Pri električnem bodo razpoložljive moči 100, 160 ali 210 kilovatov, kapaciteta baterije pa 64 kilovatnih ur. Pozneje bodo za urbane namene ponudili tudi električno različico s šibkejšim motorjem in manjšo baterijo.

Z izjemo najšibkejše različice bo pri dizelskih motorjih na voljo tudi štirikolesni pogon, pri električnih različicah ta sledi naknadno. Pri dizelskih motorjih bo še na voljo tudi ročni menjalnik.

Volkswagen transporter | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Volkswagen transporter | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Ne spreglejte