Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 10. 2015,
21.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Volkswagen Družinski Avtomoto

Torek, 13. 10. 2015, 21.51

8 let

Volkswagen touran v Sloveniji: kljub dizelski aferi veliko zanimanje kupcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Volkswagen je v Slovenijo pripeljal tretjo generacijo enoprostorskega tourana. Je daljši, širši od predhodnika in postavljen na daljše medosje, edini minus pa je pridelal z manjšo višino.

Rekordna prodaja touranov v letih 2007 in 2011

V treh letih so v Sloveniji prodali po 722 vozil volkswagen touran, prodajna številka od prve generacije pa znaša 6.593 vozil. Po predvidevanjih se bo letna prodaja pri nas gibala med 800 in tisoč vozili, pri čemer uvoznika hrabri dejstvo o že sprejetih 145 prednaročilih. Lahko rečemo, da je to lepa številka glede na nenavadne težave, v katere so se zapletli pri Volkswagnu.

Na prvi pogled z drsnimi vrati, vendar jih nima

Spremenjena zunanjost novega tourana daje zmotni vtis, da gre za drsni par vrat v drugi vrsti. Kriva je poudarjeno vrezana ravna bočna linija, ki se razteza od sprednjega blatnika prek kljuk vrat vse do zadnjih luči, teh se celo dotakne. Zakaj drsnih vrat ni, je raziskoval naš Ciril Komotar med prvo vožnjo, v kateri se je tudi izčrpno lotil opisovanja tega novega Volkswagnovega izdelka.

Vse, kar so predstavniki proizvajalca poudarili med prvo vožnjo v okolici Amsterdama in kar so poudarili pri našem uvozniku, naj strnemo v naslednjih kratkih navedbah.

Sistem Flat Flot tvori ravno dno s polaganjem sedežev druge in tretje vrste.

Posebno raven udobja ponujata panoramsko pomično strešno okno XXL in Pure Air Climatronic s protialergenim delovanjem.

Nova paleta multimedijskih sistemov deluje tudi z elektronskim ojačevalnikom govora.

Car-Net kot sinonim za napredno povezljivost vključuje aplikacije Cam Connect, MirrorLink, Apple CarPlay in Google Android Auto.

Funkcija večnaletnega zaviranja in nadzor prometa Front Assist spadata med osnovno serijsko opremo.

Touran je opremljen z do devetimi varnostnimi blazinami.

Daljša medosna razdalja omogoča 48-litrsko povečanje prtljažnika, ki pri petih sedežih znaša razredno rekordnih 743 litrov. Znatno povečani novi touran je do 62 kilogramov lažji od predhodnika in porabi do 19 odstotkov manj goriva.

Kupcem dobro poznane stopnje opreme

Touran se lahko pohvali z izdatno založeno vstopno opremo trendline. Namesto gosto popisanega A4-formata navajamo samo naslednje elemente: aktivni motorni pokrov za zaščito pešcev, elektronsko parkirno zavoro s funkcijo Auto Hold, funkcijo večnaletnega zaviranja, sistem za nadzor prometa Front Assist, pritrdišča isofix tudi v tretji vrsti sedežev, parkirni sistem Park Pilot, multimedijski vmesnik USB in napravo za prostoročno telefoniranje.

Tisoč evrov dražja je oprema comfortline: usnjen večfunkcijski volan, tempomat z avtomatskim nadzorom razdalje, senzor za dež, avtomatske luči, avtomatska klimatska naprava, trije ločeni sedeži v drugi vrsti, poklopni mizici, črni strešni letvi, dvojno prtljažno dno …

Highline je najvišja stopnja opreme, ki jo na daleč spoznamo po srebrnih strešnih letvah in 16-palčnih litih platiščih. Meglenki statično osvetljujeta ovinek, sprednja sedeža sta izjemno udobna s predaloma spodaj, klimatska naprava deluje tripodročno, radio Composition Media deluje z barvnim zaslonom, med merilniki je večfunkcijski barvni prikazovalnik … Vse to in še več za dodatna dva tisočaka.

Šest- in sedemstopenjski menjalniki

1,2-litrski bencinski ter 1,6-litrski dizelski motor zmoreta po 81 kilovatov. Poleg šeststopenjskega ročnega menjalnika je pri TDI za doplačilo 1.900 evrov na voljo sedemstopenjski DSG.

1,4-litrski bencinski in dvolitrski TDI, ki zmoreta po 110 kilovatov, sta povezana z ročnim šeststopenjskim menjalnikom. Bencinar s sedemstopenjskim DSG menjalnikom je dva tisoč evrov dražji, medtem ko je pri dizlu šeststopenjski DSG 2.150 evrov dražji od različice z ročnim menjalnikom.

Ne spreglejte