SiolNET. Avtomoto Novice
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Največji evropski avtomobilski proizvajalec se vrača na iranske ceste

Volkswagen se je po 17 letih spet odločil osvojiti Iran

0,15

termometer

Volkswagen tiguan TSI
Foto: Volkswagen

Avtomobili največjega evropskega proizvajalca Volkswagna se bodo prihodnji mesec vrnili na iranske ceste po več kot 17 letih odsotnosti. Koncern je namreč ta teden podpisal uvozni sporazum z iranskim partnerjem Mamut Kodro.

Najprej le tiguan in passat v osmih salonih po Teheranu ter okolici

Volkswagen passat Volkswagen passat Mamut Kodro bo za zdaj uvažal tiguane in passate. Isti partner je že pristojen za uvoz znamke Scania, ki prav tako spada pod Volkswagnovo okrilje.

Oba Volkswagnova "testna" modela vrnitve na iranski trg bosta sprva na prodaj v osmih trgovinah, predvsem v prestolnici Teheran in njeni bližini. O načrtovanih obsegih prodaje v koncernu še niso hoteli govoriti, proizvodnja na iranskih tleh pa za zdaj ni predvidena.

Vrnitev na iranski avtomobilski trg sta pred časom že napovedala tudi oba največja francoska proizvajalca Renault in PSA, ki imata v tej državi že svojo tržno zgodovino.

Zahodna podjetja se vračajo, potem ko je Iran z zahodnimi državami sklenil dogovor o svojem spornem jedrskem programu, te pa so v zameno ukinile sankcije proti državi. Volkswagen se je z iranskega trga umaknil leta 2000.

Vozni park v Iranu je precej drugačen od evropskega povprečja, in sicer po letih, varnosti in barvitosti. Vozni park v Iranu je precej drugačen od evropskega povprečja, in sicer po letih, varnosti in barvitosti. Foto: Reuters

Na Zahodu popolnoma nepoznani avtomobili iranske avtomobilske znamke Iran Khodro. Na fotografiji modeli soren turbo v tovarni zahodno od Teherana. Ta domači proizvajalec sodeluje tudi z Renaultom in je leta 2015 naredil več kot pol milijona avtomobilov. Na Zahodu popolnoma nepoznani avtomobili iranske avtomobilske znamke Iran Khodro. Na fotografiji modeli soren turbo v tovarni zahodno od Teherana. Ta domači proizvajalec sodeluje tudi z Renaultom in je leta 2015 naredil več kot pol milijona avtomobilov. Foto: Reuters   Iran je po odpravi embarga oziroma sankcij znova postal zanimiv za zahodne avtomobilske znamka. Gre za pomemben in razmeroma velik trg v regiji. Iran je po odpravi embarga oziroma sankcij znova postal zanimiv za zahodne avtomobilske znamka. Gre za pomemben in razmeroma velik trg v regiji. Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin