Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
7. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Volkswagen Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto

Četrtek, 7. 4. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Volkswagen passat alltrack 2,0 TDI – kaj pa, če zmore vse, kar zmorejo športni terenci?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Volkswagen passat alltrack 2,0 TDI | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Test pustolovskega karavana z dvignjenim podvozjem, ki za premium ceno ponuja več prostora kot športni terenci enakega velikostnega razreda. Cena preizkušenega: 50.765 evrov.

Poudarki:

Alltrack je češnja na torti passatove izborne ponudbe. Testni avtomobil je poganjal najzmogljivejši štirivaljni dizel ta hip. S 500 njutonmetri največjega navora, odlično vlečno močjo in značajem šestvaljnika poudarja odlično potovalno izhodišče vozila. Porabil je 7,7 litra na sto kilometrov.

Karavanska karoserijska zasnova pomeni, da je primerna alternativa hlastanju trga po športnih terencih. Res je, da voznik sedi nižje, a ima zato veliko večji prtljažnik kot podobno veliki SUV-ji.

Njegova cena je njegova Ahilova peta. S preizkušeno pogonsko zasnovo (najzmogljivejši dizel, štirikolesni pogon in samodejni dvosklopčni menjalnik) stane več kot 41 tisoč evrov, testni avtomobil je zlahka presegel petdesetico.

Motor: 176-kilovatni štirivaljni turbodizelski
Poraba na testu: 7,7 l/100 km
Cena testnega vozila: 50.765 EUR

Alltrack  med vzpenjanjem po strminah ne zaostaja za športnimi SUV-vozili. Tudi med ustavljanjem in ponovnim speljevanjem ni težav, saj 4motion suvereno izbere, s katerim kolesom se bo passat pomaknil navzgor.  | Foto: Ciril Komotar Alltrack med vzpenjanjem po strminah ne zaostaja za športnimi SUV-vozili. Tudi med ustavljanjem in ponovnim speljevanjem ni težav, saj 4motion suvereno izbere, s katerim kolesom se bo passat pomaknil navzgor. Foto: Ciril Komotar

Cena testnega vozila: 50.765 EUR
Cena osnovne različice: 41.221 EUR

Dodatna oprema: 8.823 EUR

Rezervno kolo z aluminijastim platiščem: 505,41 EUR; radio-navigacijski sistem discover pro: 2.301,25 EUR; zadnje luči LED: 217,67 EUR; aktivni informacijski zaslon: 495,12 EUR; kamera za vzvratno vožnjo rear view: 398,01 EUR; head-up prikazovalnik: 544,53 EUR; ambient paket: 234,31 EUR; električno odpiranje in zapiranje prtljažnih vrat: 473,53 EUR; aluminijasta platišča albertville: 1.078,89 EUR; usnjen večfunkkcijski trikraki volan: 73,07 EUR; zimski paket 1: 309,05 EUR; LED HIGH: 573,27 EUR; paket asistenčnih sistemov plus: 1.375,72 EUR; dostop do storitev car-net: 0 EUR; zatemnjena stekla: 343,92 EUR; habanero oranžna kovinska barva: 720,58 EUR

Od navadnega passata višji le za poltretji centimeter

Volkswagen passat alltrack 2,0 TDI | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Passatov drugi poskus na terensko temo sledi dobro utečenemu procesu širitve ponudbe na karavanski osnovi običajnega passata.

Zgovoren je že videz, saj mu spremenjena odbijača, pragovi, blatniki in posebna platišča, sicer popolnoma neprimerna za raziskovanje terena, podarijo zajetno količino športnoterenske šminke. In tudi sicer je izhodišče dobro opremljeno ter pripravljeno na polzahtevna spopadanja s terensko vožnjo – štirikolesni pogon je serijski, prav tako zaščita podvozja, podvozje je s 17,4 centimetra oddaljenosti od tal za 2,7 centimetra višje, petim voznim programom, s katerimi lahko razpolaga tudi običajni passat (eco, comfort, normal, sport in individual), pa je dodan še šesti – offroad.

Prtljažnik od 639 do 1.769 litrov. | Foto: Ciril Komotar Prtljažnik od 639 do 1.769 litrov. Foto: Ciril Komotar

V sklopu varnostnih pomagal pa sta serijska sistem front assist za preprečevanje naleta s samodejnim zavornim pomočnikom in sistem preprečevanja naleta.

Zelo udobni sedeži so oblečeni v kombinacijo tkanine, usnja in alkantare, počutje je povzeto po passatu – izvrstno, upravljanje sistemov lahkotno (klimatska naprava ponuja gumbe, drugo se nastavlja prek zaslona, občutljivega na dotik), a priznamo, da bi se alltracku in passatu na splošno dobro podal tudi upravljalnik, sicer značilen za dražje avtomobile tega segmenta.

Ambient je skladno z najvišjo stopnjo opreme premijski in začinjen z napisi alltrack (pragovi, sedeži, sredinski greben). | Foto: Ciril Komotar Ambient je skladno z najvišjo stopnjo opreme premijski in začinjen z napisi alltrack (pragovi, sedeži, sredinski greben). Foto: Ciril Komotar

 

Videti je odlično. Kako pa se bo visokoresolucijski zaslon, nad katerim bdi Nvidijin štirijedrni procesor, zobu časa upiral po 200 ali 300 tisoč prevoženih kilometrih? | Foto: Ciril Komotar Videti je odlično. Kako pa se bo visokoresolucijski zaslon, nad katerim bdi Nvidijin štirijedrni procesor, zobu časa upiral po 200 ali 300 tisoč prevoženih kilometrih? Foto: Ciril Komotar

Digitalna instrumentna plošča je z grafično všečnostjo in prilagodljivostjo, odlično berljivostjo ter večinoma pregledno dostavljenimi podatki ponovno dokazala, da spada med najboljše pri tovrstni, sicer maloštevilni ponudbi. Za zdaj le pohvale, pa tudi pomislek, kako se bo visokoresolucijski zaslon, nad katerim bdi Nvidijin štirijedrni procesor, zobu časa upiral po 200 ali 300 tisoč prevoženih kilometrih.

Alltrack je bil opremljen tudi s prikazovalnikom podatkov na drobno steklo pred voznikom – gre za cenejšo alternativo dražjemu sistemu, ki podatke projicira neposredno na vetrobransko steklo, katerega prednosti med drugim izkoriščajo tudi pri Peugeotu in Mercedesu. Sistem deluje dobro.

Najzmogljivejši dizelski passatov motor je popil 7,7 litra na sto kilometrov

Najzmogljivejši dvolitrski štirivaljnik, ki ga Volkswagen v tem trenutku ponuja, razvije 240 "konjev" – darilo dveh turbinskih polnilnikov. 500 njutonmetrov največjega navora z dobro tono in sedemsto kilogrami mase vozila nimajo veliko dela (do sto kilometrov na uro potrebuje 6,1 sekunde), zato ima voznik kljub značilni zvočni spremljavi štirivaljnika občutek, da sta pod pokrovom motorja vsaj dva valja več. Je pa ta motor dvolična zver. 

Vozniki, ki bodo iz njega želeli izvabiti najbolj športno plat značaja, naj pričakujejo več kot osemlitrsko porabo, drugi bodo lahko na sto kilometrov porabili tudi le slabih sedem litrov. Naše povprečje se je ustalilo pri 7,7 litra – hitrih avtocestnih kilometrov je bilo veliko, urbane in terenske vožnje prav tako. Še najmanj je bilo umirjenih relacij, tistih, kjer se je motor zadovoljil tudi le z dobrimi šestimi litri.

Sposobnosti omenjenega pogona bodo, takole čez prst, zadovoljile veliko večino kupcev, ki štirikolesno gnane podpore ne bodo iskali na pravih brezpotjih, ampak na podlagah z zmanjšanim oprijemom – snegu, spolzkem asfaltu, makadamu, med vzvratnim spuščanjem vozila po klančini, ko se bo še nekaj metrov za njimi morske gladine dotaknilo njihovo plovilo. Vsekolesne prednosti pa bodo cenili tudi športni vozniki – pospeševanje iz zavojev se lahko začne prej, oprijema je neprimerno več. | Foto: Ciril Komotar Sposobnosti omenjenega pogona bodo, takole čez prst, zadovoljile veliko večino kupcev, ki štirikolesno gnane podpore ne bodo iskali na pravih brezpotjih, ampak na podlagah z zmanjšanim oprijemom – snegu, spolzkem asfaltu, makadamu, med vzvratnim spuščanjem vozila po klančini, ko se bo še nekaj metrov za njimi morske gladine dotaknilo njihovo plovilo. Vsekolesne prednosti pa bodo cenili tudi športni vozniki – pospeševanje iz zavojev se lahko začne prej, oprijema je neprimerno več. Foto: Ciril Komotar

Zunaj asfaltnih površin konurira večini športih terencev, za seboj lahko vleče 2,2 tone

Pritisk na stikalo za terensko vožnjo prilagodi delovanje motorja, menjalnika in podvozja, kakor tudi delovanje asistenčnih sistemov. Na osrednjem zaslonu se prikažejo trije okrogli merilniki, ki dajejo vozniku osnovne podatke med terensko vožnjo. | Foto: Ciril Komotar Pritisk na stikalo za terensko vožnjo prilagodi delovanje motorja, menjalnika in podvozja, kakor tudi delovanje asistenčnih sistemov. Na osrednjem zaslonu se prikažejo trije okrogli merilniki, ki dajejo vozniku osnovne podatke med terensko vožnjo. Foto: Ciril Komotar

Navor je na zadnjo os speljan prek Haldexove sklopke s štirimi elektronskim diferencialnimi zaporami EDS. Elektronika v povezavi s stabilizacijskimi sistemi regulira vrtenje vsakega kolesa posebej, rezultat pa je v povprečno zahtevnih terenskih razmerah zelo učinkovit, sploh če voznik vklopi program vožnje offroad. Ta v pomoč vozilu najprej prilagodi delovanje asistenčnih sistemov.

To pomeni, da elektronika na manjše zdrse ne reagira tako hitro kot bi sicer, podobno velja za sistem ABS, stopalka za plin je manj občutljiva, prilagojeno je elektronsko krmiljenje motorja in menjalnika, novo poglavje pa je odprto tudi v povezavi s sistemom DCC, ki prilagaja delovanje blažilnikov glede na zahtevnost podlage. S takšno pomočjo oborožen alltrack se požene na zelo zahtevne makadamske strmine, kjer se poravna s športnimi terenci, njihovo premoč pa je primoran priznati zaradi dejstva, da ga razmeroma hitro ustavijo večji vstopni in izstopni koti v strmine.

Mimogrede, voznikom prikolic priporočamo sistem trailer assist – učinkovitega pomočnika smo v praksi preizkusili že večkrat, med drugim na prvi vožnji passata in tourana. Voznik mora z dodatnimi vnosi sicer pomagati, kar pa je vseeno bolje od neveščega vrtenja volana nespretnega posameznika. Alltrack je tako kot običajna različica sposoben vleči do 2.200 kilogramov težko prikolico.
Videz avtomobila je robustnejši predvsem zaradi spremenjenega odbijača in okrepljenih platišč. Zaščitne plošče pred elementi narave ščitijo tudi vse vitalne dele podvozja. | Foto: Ciril Komotar Videz avtomobila je robustnejši predvsem zaradi spremenjenega odbijača in okrepljenih platišč. Zaščitne plošče pred elementi narave ščitijo tudi vse vitalne dele podvozja. Foto: Ciril Komotar

Tehnični podatki: Volkswagen passat alltrack 2,0 TDI 4motion DSG

Srednji razred; karavan; 5 vrat; 5 sedežev

Motor: dizelski, 4-valjni, delovna prostornina: 1968 cm3; največja moč: 176 kW pri 4000 vrt/min; največji navor: 500 Nm od 1750 do 2500 vrt/min

Prenos moči: štirikolesni pogon 4motion z elektronskimi zaporami diferencialov; 7-stopenjski samodejni DSG menjalnik

Mere, mase: dolžina: 4777 mm, širina: 1832 mm, višina: 1506 mm; medosna razdalja: 2798 mm, premer kroga obračanja: 11,7 m; masa praznega vozila: 1721 kg; prostornina prtljažnika: 650 – 1780 litrov

Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 240 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 6,1 s; povprečna poraba: 5,3 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 66 l; emisije: 139 g CO2/km, Euro 6

Varnost: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika; okenski zračni zavesi za zaščito glav vseh potnikov; ABS, EBD, BA, ESP, HSA, ASR; asistenca za menjavo voznih pasov, asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu lane assist, sistem za zaznavanje pešcev, samodejno prilagajanje dolgega snopa žarometov, aktivni tempomat, proaktivni sistem za zaščito potnikov precrash,  ocena NCAP: 5 zvezdic

Oprema: rezervno kolo z aluminijastim platiščem, kamera za vzvratno vožnjo, prikazovalnik podatkov na vetrobransko steklo, zatemnjena stekla, antracitne zaščitne obloge kolotekov in pragov, elektronska zapora diferenciala XDS, klimatska naprava climatronic s 3-področnim upravljanjem, komfortna sprednja sedeža, LED žaromti, napisi alltrack, notranje ogledalo s samodejnim senčenjem, odprtina v zadnjih sedežih za pevoz daljšim predmetov, parkirni sistem park pilot, prilagodljivo podvozje DCC, radio composition media z barvnim zaslonom občutljivim na dotik, tipalo za dež, zaščita motorja, tempomat s samodejnim uravnavanjem razdalje ACC, žepa na hrbtni strani naslonjal sprednjih sedežev

Garancija: šestletno Jamstvo 6Plus, časovno neomejena mobilna garancija ob pogojih rednega servisiranja

Ne spreglejte