Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 5. 2023,
4.00

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tone Tiselj Rokometna liga prvakov Krim Krim Mercator Krim Mercator

Petek, 12. 5. 2023, 4.00

11 mesecev, 2 tedna

Na današnji dan (12. maj) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Natalija Derepasko Krim Eta Malizia 2003 | Foto Reuters

Foto: Reuters

leta 2001 so rokometašice Krima, takrat se je ekipa imenovala Krim Eta Neutro Roberts, osvojile prvi naslov evropskih klubskih prvakinj.

Na povratni tekmi na Kodeljevem so s 25:19 premagale danski Viborg, potem ko je bilo na prvi tekmi v Aarhusu 22:22. S tem so kronale zgodovinsko sezono.

Izvrstne rokometašice iz Galjevice je do naslova popeljal trener Tone Tiselj, ki je bil na klopi Krima tudi dve leti kasneje, ko so osvojile še drugi naslov v ligi prvakinj.

Prva tekma finala (5. maj 2001):

Viborg HK : Krim Eta Neutro Roberts 22:22 (9:12)

Dvorana Arenaen, gledalcev 4800, sodnika: Serbu in Dobre (oba Romunija).

Viborg HK: Lauritsen, Broedsgaard, Derjugina 3, Hoeyer-Nielsen, Nesse 1, C. Hansen 2, Fruelund 4, Tjugum, M. Hansen, Stilling, Larsen, Astrup 12 (4).

Krim Eta Neutro Roberts: Hutupan, Mijatovič 3, Derepasko 6 (2), Bobocea, Matuszewska 3, Dolgun, Frešer 4, Doler 2, Mitrovič 1, Jovanovič, Oder 1, Čečkova 2.

Sedemmetrovke: Viborg HK 7 (4), Krim Eta Neutro Roberts 4 (2).

Izključitve: Viborg HK -, Krim Eta Neutro Roberts 10 minut. Rdeči karton: Hutupan (60.).

Povratna tekma finala (12. maj 2001):

Krim Eta Neutro Roberts : Viborg HK 25:19 (13:10)

Dvorana na Kodeljevem, gledalcev 3.000, sodnika: Lemme in Ullrich (oba Nemčija).

Krim Eta Neutro Roberts: Hutupan, Mijatovič 1, Derepasko 6 (3), Bobocea, Matuszewska 2, Dolgun, Frešer 4, Doler 8, Mitrovič, Jovanovič, Oder 1, Čečkova 3.

Viborg HK: Lauritsen, Broedsgaard 2, Derjugina 1, Hoeyer-Nielsen, Nesse 1, Noerdgaard, C. Hansen 4, Fruelund 2, Tjugum, Stilling, Larsen 1, Astrup 8 (6).

Sedemmetrovke: Krim Eta Neutro Roberts 6 (3), Viborg HK 6 (6).

Izključitve: Krim Eta Neutro Roberts 6, Viborg HK 2 minuti.

Po finalu so povedali:

Tone Tiselj, trener Krima: "To je bila letošnja najboljša tekma v dvorani na Kodeljevem, na kateri sta se srečali dve najboljši evropski ekipi. Moje varovanke so sijajno opravile svoje delo, izid in končno zmagoslavje so gradile skozi srečanje in se spretno izogibale danskim zankam. Dekleta si z delovnim pristopom skozi vse leto povsem zaslužijo naslov evropskih prvakinj in jim ob uspehu iz srca čestitam."

tone tiselj debrecen | Foto:

Deja Doler, krožna napadalka Krima: "Na prvem srečanju na Danskem smo opravile veliko delo, toda vse smo morale potrditi na domačem igrišču. To nam je povsem uspelo, pot do zmagoslavja pa je bila zelo naporna. Danke so vseskozi držale korak z nami in niso popuščale niti za ped, vendar se je v pravem trenutku vendarle našla katera moja soigralka, ki je tekmicam onemogočila misel na zmago."

Ulrik Wilbek, trener Viborga: "Zaradi številnih poškodb smo imeli veliko težav že pred srečanjem, tako dobro pripravljene ljubljanske ekipe pa ni mogoče premagati v okrnjeni postavi. Mojim dekletom ne morem očitati ničesar, saj so v obrambi zelo dobro opravile delo, problematičen pa je bil napad. Krimu čestitam za zmagoslavje, imel je večje število razpoloženih igralk in predvsem daljšo klop."

RK Krim, generacija 2000/01:

Igralke: Olga Čečkova, Mihaela Bobocea, Tanja Dajčman, Natalija Derepasko, Luminuta Hutupan, Deja Doler, Inna Dolgun, Anja Frešer, Vesna Horaček, Branka Jovanović, Agnieszka Matuszewska, Branka Mijatović, Maja Mitrović, Tanja Oder, Sergeja Stefanišin.

Strokovno vodstvo: Tone Tiselj-glavni trener, Robert Beguš-pomočnik trenerja, Blažo Marojević-fizioterapevt, Marjan Doler-vodja ekipe

Vodstvo kluba: Zoran Janković - predsednik, Damijan Janković - direktor, Tina Bogovič - sekretarka

Leta 2018 je slovenska karateistka Tjaša Ristić poskrbela za zgodovinsko prvo slovensko medaljo na velikih tekmovanjih. V Novem Sadu v Srbiji je na 53. evropskem prvenstvu za člane osvojila bronasto odličje v kategoriji ženskih športnih borb do 61 kilogramov.

Tjaša Ristič karate EP Novi Sad
Sportal Prva ženska članska medalja na evropskem prvenstvu v karateju za Slovenijo

Zgodilo se je še …

Leta 1976 je Bayern München v finalu pokala državnih prvakov (kasneje liga prvakov) z 1:0 premagal francoski Saint Etienne na štadionu Hampden Park v Glasgowu pred 54.864 navijači.

Leta 1983 je na prijateljski nogometni tekmi proti Čilu v Santiagu de Chilu (2:2) prvič za Argentino nastopil Oscar Ruggeri, ki je zbral 97 reprezentančnih nastopov in zabil sedem golov.

Leta 1993 je Parma osvojila prvo evropsko lovoriko. V Londonu je na štadionu Wembley pred 37.393 gledalci v finalu pokala pokalnih zmagovalcev belgijski FC Antwerp premagala s 3:1.

Leta 1995 je v 75. letu starosti umrl Stefan Kovacs, romunski nogometaš in kasnejši trener Steaue iz Bukarešte, Ajaxa, reprezentance Francije, Panathinaikosa in Monaca. V letih 1972 in 1973 je znameniti amsterdamski Ajax z njim na klopi osvojil drugi in tretji naslov evropskega klubskega prvaka (pri prvem jih je vodil Rinus Michels).

Leta 1996 je Matjaž Florjančič zabil gol na San Siru v Serie A, ko je Cremonese proti Milanu izgubil z 1:7. Nekdanji slovenski legionar je v 22. minuti zabil za 1:1, a so rdeče-črni nato upravičili vlogo favoritov in gostom natresli še šest golov.

Leta 1999 je italijanska Parma v finalu pokala Uefa (prejšnji pokal velesejemskih mest) na štadionu Lužniki v Moskvi pred 61 tisoč gledalci s 3:0 premagala francoski Marseille. Gole so zabili Hernan Crespo, Enrico Chiesa in Paolo Vanoli.

Leta 2001 je v Riu de Janeiru v 72. letu starosti umrl Valdir Pereira Didi, legendarni brazilski nogometaš in trikratni udeleženec svetovnih prvenstev, na katerih je z brazilskim moštvom v letih 1958 in 1962 dvakrat osvojil naslov in bil na Švedskem 1958 izbran tudi za najboljšega igralca turnirja.

Leta 2001 so finale angleškega nogometnega pokala prvič odigrali na stadionu Millenium v velškem mestu Cardiff, namesto na do tedaj tradicionalnem, a zaradi prenove zaprtem Wembleyju. S pokalom so se iz Walesa domov vrnili nogometaši Liverpoola, ki so nogometaše londonskega Arsenala premagali z 2:1.

Leta 2002 je skupno zmago na kolesarski dirki Po Sloveniji osvojil Rus Jevgenij Petrov. Kolesar Mapeija je imel na koncu 34 sekund prednosti pred najboljšim Slovencem Deanom Podgornikom, tretje mesto pa je zasedel najboljši "hribolazec" na dirki ali pikčasta majica Avstrijec Hannes Hempel.  

Leta 2004 je slovenska plavalka Anja Čarman na EP v Madridu osvojila srebrno odličje na 800 m prosto (8:37,10). V dramatičnem finišu je uspela obdržati prednost pred Romunko Camelio Potec (8:37,56). Čarmanova je ob tem popravila slovenski rekord za 5,14 sekunde. Neovirano je zmagala Španka Erika Villaecija (8:31,26).

Leta 2006 je ameriški atlet Justin Gatlin postavil nov svetovni rekord v teku na 100 metrov. Na veliki nagradi v Dohi je olimpijski in svetovni prvak razdaljo pretekel v 9,76 sekunde. S tem je za stotinko sekunde izboljšal prejšnjo najboljšo znamko Jamajčana Asafe Powella iz junija leta 2005 (9,77).

Leta 2007 je slovenski ekstremni kolesar Jure Robič dobil prvo ultramaratonsko dirko okoli Slovenije. Robič je za 1146 kilometrov dolgo progo, ki se je začela in končala v Postojni, potreboval en dan, 14 ur in minuto. Po pričakovanjih je bil njegov najhujši tekmec rojak Marko Baloh, ki je ciljno črto prečkal dve uri in 40 minut za Robičem. Ta je vozil s povprečno hitrostjo 30,1 kilometra na uro. Na tretjem mestu je dirko končal prvi tujec - Avstrijec Christoph Strasser je za Robičem zaostal sedem ur in 52 minut.

Leta 2012 je slovenski kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek na evropskem prvenstvu v Augsburgu osvojil tretje mesto. Do naslova najboljšega na stari celini je priveslal Nemec Sideris Tasiadis, drugi je bil Francoz Tony Estanguet (+1,30), Savšek pa je na tretjem mestu zaostal 1,75 sekunde.

Leta 2013 je slovenska moška reprezentanca v karateju na evropskem prvenstvu v Budimpešti osvojila tretje mesto v ekipnih borbah. V nastopu za bronasto medaljo je premagala ekipo Portugalske s 3:0, skupno s 14:0. Juš Markač, Matija Matijevič, Danijel Rihtarič, Sebastjan Budinha in Filip Španbauer so osvojili prvo ekipno medaljo za Slovenijo.

Leta 2014 je Mednarodno športno razsodišče v Lozani potrdilo kazen hrvaškemu nogometnemu reprezentantu Josipu Šimuniću in pritrdilo Mednarodni nogometni zvezi Fifi, ki je Šimunića v boju proti diskriminaciji zaradi ustaškega pozdrava po tekmi proti Islandiji kaznovala z desetimi tekmami prepovedi nastopanja. Hrvat je bil tako ob nastop na SP.

Leta 2018 so rokometaši Celja Pivovarne Laško po zmagi nad Riko Ribnico z 29:21 (16:8) v osmem krogu končnice za prvaka v ligi NLB osvojili peti zaporedni in skupno 22. naslov državnih prvakov.

Leta 2018 je slovenska karateistka Tjaša Ristič osvojila bronasto medaljo v kategoriji do 61 kg na 53. evropskem prvenstvu v karateju v Novem Sadu. Po trdem boju je v repasažu ugnala vse tekmice ter dobila tudi borbo za bron proti Norvežanki Bettini Alstadsaether.


Rodili so se

1925 pokojni ameriški bejzbolist Yogi Berra
1945
nekdanji angleški nogometaš Alan Ball
1948
nekdanji bosanski nogometaš Josip Katalinski
1951
nekdanji švedski plavalec Gunnar Larsson
1968
nekdanji ameriški profesionalni rolkar Tony Hawk
1970
nekdanji britanski plavalec Mark Foster
1975
pokojni novozelandski ragbist Jonah Lomu
1976
nekdanji slovenski kolesar Mitja Mahorič
1977
nekdanji slovenski nordijski kombinatorec Roman Perko
1981
nekdanja slovenska rokometašica Elena Krese
1982
nekdanji slovenski nogometaš Peter Kalin
1982
nekdanja slovenska atletinja Maja Nose
1983
nekdanja ruska ritmična telovadka Alina Kabajeva
1985
nekdanji slovenski judoist Robi Buhanec
1987
kitajska atletinja Liu Hong
1987
nekdanji slovenski smučarski skakalec Nejc Frank
1987
nekdanji slovenski deskar na snegu Rok Rogelj
1988
brazilski nogometaš Marcelo
1992
beloruska kajakašica Volha Kudzenka
1992
norveški biatlonec Vetle Sjastad Christiansen
1993
švicarska alpska smučarka Wendy Holdener
1997
 nizozemski nogometaš Frenkie de Jong
1998 ameriški košarkar Mohamed Bamba
2000
slovenska igralka futsala Anja Ložar
2001
slovenski odbojkar Žan Bedrač

Mitja Petkovšek Aljaž Pegan
Sportal Na današnji dan (11. maj) …
Merlene Ottey
Sportal Na današnji dan (10. maj) …
Nataša Bokal
Sportal Na današnji dan (9. maj) …
Gilles Villeneuve
Sportal Na današnji dan (8. maj) …
Helmuth Duckadam
Sportal Na današnji dan (7. maj) ...
Ne spreglejte