Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
5. 10. 2017,
8.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

2

Natisni članek

Volkswagen Škoda Prodaja avtomobilov

Četrtek, 5. 10. 2017, 8.16

6 let, 6 mesecev

Volkswagen proti Škodi: So Čehi s svojim uspehom res začeli jeziti tudi Nemce?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

2

Škodo bi lahko znotraj koncerna Volkswagen doletela selitev dela proizvodnje iz Češke v Nemčijo, kjer je delovna sila precej dražja, prav tako tudi višje licenčnine za uporabo skupnih platform za izdelavo vozil. Neuradno: znamka Volkswagen se je zbala za prevlado nad Škodo, ki ima že drugo najvišjo maržo dobička znotraj koncerna.

Kodiaq je le eden izmed modelov Škode, ki lahko jemlje kupce Volkswagnu. Konkretno njihovemu športnemu terencu tiguanu. | Foto: Gregor Pavšič Kodiaq je le eden izmed modelov Škode, ki lahko jemlje kupce Volkswagnu. Konkretno njihovemu športnemu terencu tiguanu. Foto: Gregor Pavšič

Češki delavec skoraj štirikrat cenejši od Nemca

Škodi je uspelo v treh letih podvojiti operativni zaslužek in maržo povečati nad osem odstotkov. Čehi uspešno izkoriščajo skupne platforme koncerna Volkswagen in tudi cenejšo delovno silo na Češkem, kjer izdelajo večino svojih avtomobilov. Tam znaša povprečna ura delavca v proizvodnji 10,1 evra, v Nemčiji pa 38,7 evra, kažejo podatki statističnega urada v Berlinu. Znotraj koncerna ima na izdelani avto le še Porsche večji zaslužek, Škoda je na primer prehitela celo Audi.

Del proizvodnje Škode v Nemčijo, višje licenčnine za skupne platforme?

Taka izhodišča očitno motijo člane uprave Volkswagnovega koncerna, kjer je začela Škoda vse bolj ogrožati osrednjo znamko Volkswagen. Njena dobičkonosna marža znaša 1,8 odstotka. Neuradno želijo pri Volkswagnu nekoliko otežiti poslovanje Škode oziroma obe znamki postaviti na bolj enakovredna izhodišča, je poročal Reuters in se pri tem skliceval na svoje vire znotraj največjega evropskega avtomobilskega proizvajalca.

Tako se odpirajo notranja vprašanja glede zaposlitev in poslovanja, prav tako pa tudi med centralističnim vodstvom koncerna in samostojnostjo vseh 12 vključenih znamk. Med tistimi, ki zahtevajo spremembo pravil za poslovanje Škode, je tudi vplivni Volkswagnov sindikat zaposlenih. Ta želi del proizvodnje vozil Škode preseliti v Nemčijo, kjer je torej proizvodnja dražja, prav tako bi morali po njihovem mnenju v Mladi Boleslavi za uporabo skupnih platform koncerna plačati višje licenčnine.

Nove izzive prinaša platforma MEB za električna vozila

Neuradno je tudi predsednik Volkswagna Herbert Diess poudaril pomen večjega razlikovanja prihodnjih volkswagnov in škod, ki se bi lahko zgodil predvsem s prihodom prvih velikoserijskih električnih vozil obeh znamk. Napetosti znotraj koncerna bodo prav gotovo na vrhuncu 17. novembra, ko bo nadzorni svet Volkswagna potrjeval letne investicijske proračune za posamezne znamke.

Vodstvo Volkswagna in tudi sindikata, ki drži polovico sedežev v upravnem odboru koncerna, uradno morebitnih napetosti med obema znamkama seveda še ne komentirajo. "Nekaj notranje konkurence je lahko tudi pozitivne," je Diess dejal v intervjuju za Reuters.

Ne spreglejte