Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
11. 1. 2017,
12.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Volkswagen Prodaja avtomobilov

Sreda, 11. 1. 2017, 12.13

6 let, 7 mesecev

Volkswagen prodal 10,3 milijona vozil, bo to dovolj za prestižno zmago proti Toyoti?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Volkswagen, največji avtomobilski proizvajalec v Evropi, je lani globalno prodal zase rekordnih 10,3 milijona vozil. Najpomembnejša trga sta Azija in Evropa. Volkswagen bo morda na vrhu proizvajalcev s tem izkupičkom celo prehitel Toyoto.

Največ avtomobilov je Volkswagnov koncern prodal na Kitajskem (skoraj štiri milijone), v vsej azijsko-tihooceanski regiji pa 4,3 milijona vozil. V Evropi so jih prodali 4,2 milijona, od tega v Nemčiji 1,3 milijona vozil.  | Foto: Volkswagen Največ avtomobilov je Volkswagnov koncern prodal na Kitajskem (skoraj štiri milijone), v vsej azijsko-tihooceanski regiji pa 4,3 milijona vozil. V Evropi so jih prodali 4,2 milijona, od tega v Nemčiji 1,3 milijona vozil. Foto: Volkswagen

Bodo s 10,3 milijona prodanimi vozili prehiteli Toyoto?

Kljub težavam z dizelsko afero in z njo povezanimi stroški ter prilagajanjem poslovanja je Volkswagnov koncern lani prodal rekordnih 10,3 milijona vozil. To je seštevek prodaje znamk Volkswagen, Audi, Seat, Porsche, prav tako pa tudi znamk tovornih vozil MAN in Scania. V primerjavi z letom 2015 so Nemci skupno prodajo povečali za 3,8 odstotka.

S tem izkupičkom bi se lahko Volkswagen zavihtel na prvo mesto med vsemi avtomobilskimi proizvajalci, a bo končni obračun s Toyoto tesen. Japonci bodo svoje rezultate za leto 2016 predstavili v začetku februarja.

Največ volkswagnov kupijo Kitajci

Največ avtomobilov je Volkswagnov koncern prodal na Kitajskem (skoraj štiri milijone), v vsej azijsko-tihooceanski regiji pa 4,3 milijona vozil. V Evropi so jih prodali 4,2 milijona, od tega v Nemčiji 1,3 milijona. Skoraj milijon vozil največjega evropskega proizvajalca avtomobil so prodali tudi v Severni Ameriki, v Južni Ameriki pa dobrih 400 tisoč.

Med posameznimi znamkami je bil znotraj koncerna pričakovano najuspešnejši Volkswagen s skoraj šest milijoni prodanih vozil, sledila sta Audi in Škoda. Seat jih je prodal 410 tisoč, Porsche pa tudi zase rekordnih 237 tisoč.  

Na trgu gospodarskih vozil želi Volkswagen odkrito napasti tekmece iz vrst Renaulta in koncerna PSA Peugeot Citroen. | Foto: Ciril Komotar Na trgu gospodarskih vozil želi Volkswagen odkrito napasti tekmece iz vrst Renaulta in koncerna PSA Peugeot Citroen. Foto: Ciril Komotar

Prodali so tudi skoraj pol milijona gospodarskih vozil

Oddelek gospodarskih vozil je pri Volkswagnu poskrbel kar za 11-odstotno rast prodaje, ki je znašala skoraj pol milijona vozil. Nemci sicer letos z novim crafterjem načrtujejo še boljše prodajne rezultate svojih gospodarskih vozil, saj bo crafter dober adut za napad tudi na Renault in francoski koncern PSA Peugeot Citroën.

Prodaja posameznih znamk koncerna Volkswagen:

 

Prodaja 2016:

Sprememba 2016/2015

Volkswagen osebna vozila

5,9 milijona

+ 2,8 %

Audi

1,8 milijona

+ 3,8 %

Škoda

1,1 milijona

+ 6,8 %

Volkswagen gospodarska vozila

480 tisoč

+ 11,4 %

Seat

410 tisoč

+ 2,6 %

Porsche

237 tisoč

+ 5,6 %

MAN

102 tisoč

0,2 %

Scania

80 tisoč

+ 5,5 %

Ne spreglejte