Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
7. 1. 2015,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen Tehno Avtomoto

Sreda, 7. 1. 2015, 10.21

8 let

Volkswagen prihodnosti – zbogom, tipke, dobrodošle, kretnje (video)

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Volkswagen je v Las Vegasu predstavil golfa R touch in z njim kopico naprednih rešitev, ki napovedujejo prihodnost. Avtomobil nima tipk, uporabnik ukazuje s kretnjami.

Avtomobil postaja velika interaktivna enota

Vse oči avtomobilske javnosti so bile uprte v kabino, kjer je bil v središču pozornosti 12,8-palčni zaslon občutljiv na dotik podprt s haptično tehnologijo, ki mu bo s pomočjo posebnih tipal uspelo prepoznati tudi kretnje voznikovih (ali sovoznikovih) rok, ter se nanje primerno odzvati s konkretnimi ukazi.

Rahel zamah proti vetrobranskemu steklu bo, na primer, zaprl strešno okno, enaka kretnja v nasprotno smer ga bo odprla. Stikal v golfu R touch ni.

Vsa so zamenjala površine, občutljive na dotik, kar vsaj v teoriji pomeni konec enega in začetek drugega avtomobilskega obdobja. Stroj postaja ena velika interaktivna enota.

Tudi napredni interaktivni vmesnik predstavlja Volkswagnovo videnje upravljalne prihodnosti, ki naj bi, bolj kot kadarkoli prej, temeljila na lahkotnosti ukazovanja.

Seveda je združljiv z več uporabniškimi napravami hkrati (pametnimi telefoni, pametnimi urami, tablicami), podatkovni tok na relaciji uporabnik-avtomobil pa bo dvosmeren.

Zasloni postajajo vse večji, v prihodnosti pa se bodo najbrž "razlili" po drugih površinah avtomobila.

Elektronska komunikacija med voznikom, vozilom in sovoznikom bo v naslednjih nekaj letih postala domena grafično dodelanih vmesnikov razprostrtih po celotni dolžini armaturne plošče.

Avtonomno parkiranje - Volkswagen (in Audi) dražita že dlje časa ...

Korak naprej je Volkswagen napovedal tudi pri samoiniciativnosti navigacijskih sistemov, o kateri smo podrobno že pisali, ena od novih napovedanih funkcij pa bo samodejno iskanje parkirnih mest ob pogosteje uporabljenih poteh.

Zadnjo stopnjo (do tja nas loči še nekaj let) pa bržkone predstavlja sistem popolnoma avtonomnega parkiranja – v tem primeru bo voznik iz avtomobila izstopil na ulici ali ob vhodu v garažno hišo, vozilo pa bo samodejno našlo prosto parkirno mesto in tam parkiralo.

Ob koncu delovnega dneva, sestanka ali nakupovanja pa bo za ponovno srečanje z vozilom dovolj vnos ukaza v pametno uro ali telefon. Avtomobil se bo na dogovorjeno mesto srečanja pripeljal sam.

Ne spreglejte