SiolNET. Avtomoto Novice
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Volkswagen bo Američanom plačal dodatno milijardo evrov

0,23

termometer

Volkswagen je z oblastmi v ZDA sklenil poravnavo tudi za uporabo nedovoljene programske opreme v trilitrskih dizelskih motorjih za vozila svojega koncerna. Dogovorili so se za milijardo dolarjev (960 milijonov evrov) poravnave, ameriškim kupcem pa bodo omogočili odkup oziroma popravilo vozil.

Volkswagen Dieselgate Foto: Reuters

Sporni trilitrski motor so imeli avtomobili Audija, Porscheja in Volkswagna

Volkswagen je že prej za šibkejše dvolitrske motorje dosegel podoben dogovor, ki je vreden 15 milijard dolarjev (14,3 milijarde evrov) in zadeva 475 tisoč vozil. Kupci imajo na izbiro, da avtomobil vrnejo in dobijo nazaj ves denar ali pa ga pustijo popraviti na stroške podjetja. Ob tem bo vsak dobil še od pet do skoraj deset tisoč evrov odškodnine.

Ameriški zvezni sodnik Charles Breyer je v torek dejal, da je na vidiku tudi dogovor z odvetniki lastnikov močnejših trilitrskih motorjev, vendar podrobnosti ni sporočil. Povedal je le, da bodo tudi oni dobili kompenzacije tako kot lastniki volkswagnov, audijev in porschejev s šibkejšimi motorji. Volkswagen je v motorje vgradil računalniški program, ki je na uradnih izpušnih testih pokazal nižje emisije škodljivih snovi v ozračje od dejanskih med vožnjo na cesti.

Oba dogovora predvidevata, da bo Volkswagen odštel več sto milijonov dolarjev zaradi okoljske škode. Prav tako je nemški proizvajalec privolil v plačilo 1,2 milijarde dolarjev (1,15 milijarde evrov) odškodnine ameriškim prodajalcem Volkswagnovih vozil. To pa še ni vse, saj ga nekateri lastniki tožijo, Washington pa lahko zahteva tudi kazensko odgovornost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin