Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
21. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

vlak Ljubljana Slovenske železnice

Petek, 21. 10. 2016, 4.00

3 leta, 11 mesecev

Vlak čez križišče, zapornice dvignjene. Inšpekcija: Kršitev ni. #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Že drugič letos smo na obrobju Ljubljane posneli tovorni vlak, ki je prečkal križišče brez aktiviranih zapornic ali ročnega varovanja. Je kriva malomarnost železniškega osebja? Pristojni inšpektorat v preiskavi ni našel kršitev.

V začetku leta smo pisali o nevarni vožnji tovornega vlaka na industrijskem tiru v Zalogu pri Ljubljani, kjer je vlak v mraku peljal čez križišče, zapornice na križišču Zaloške ceste in Ceste španskih borcev pa se pri tem niso spustile. Križišče ni osvetljeno in v konkretnem primeru tudi železniško osebje ni poskrbelo za varovanje oziroma zadovoljivo svetlobno ročno signalizacijo. Med letom smo na istem križišču sicer videli ustrezno zavarovane prehode vlakov, toda pred dnevi nas je na istem mestu spet presenetil nezavarovani prehod vlaka. Ta je brez varovanja prečkal križišče sicer dokaj prometne ceste proti bližnjemu naselju, kjer bo Mestna občina Ljubljana kmalu začela graditi tudi novo blokovsko naselje.

Video: Ponovna vožnja vlaka mimo dvignjenih zapornic in brez predhodnega opozorila (16. oktober 2016, 19.01)

Je delovanje zapornic odvisno od dobre volje železniškega osebja?

Že po januarskem dogodku je primer preiskal pristojni inšpektorat pri ministrstvu za infrastrukturo. Zanimalo nas je, kakšni so bili izsledki nadzora in zakaj se slabo leto pozneje na istem mestu občasno še vedno pojavljajo podobni primeri. To namreč ni edini cestni prehod industrijskega tira v Ljubljani z okolico.

Je šlo torej lani za osamljeni primer, je kriva sistemska napaka ali pa je delovanje zapornic odvisno od dobre volje delavcev na tovornem vlaku? Ti so v lasti Slovenskih železnic (SŽ), naročnik prevoza (lastnik tira) pa je v konkretnem primeru Papirnica Vevče.

Železniški prehod podnevi. Na levi strani je vidna bela telefonska omarica, v kateri morajo ročno aktivirati zapornice pred prihodom tovornega vlaka. | Foto: Gregor Pavšič Železniški prehod podnevi. Na levi strani je vidna bela telefonska omarica, v kateri morajo ročno aktivirati zapornice pred prihodom tovornega vlaka. Foto: Gregor Pavšič

Inšpektorat: Na tem prehodu je treba zapornice vključiti ročno

Gre za nivojski prehod, kjer mora strojevodja vlaka ustaviti pred mejnim tirnim signalom, ki je tik pred prehodom, so nam potrdili na inšpektoratu. Delavec z vlaka mora takrat izstopiti, oditi do bele telefonske omarice, ročno vključiti zavarovanje prehoda (zapornice, svetlobni signali) in nato signalizirati strojevodji, da lahko nadaljuje vožnjo prek prehoda.

Sodeč po zgornjem videu v začetku leta in tudi ta mesec vsaj enkrat zaposleni tega postopka niso opravili, saj so zapornice ostale odprte, vlak pa pred prehodom tudi ni ustavil, kakor veleva pravilnik.

Video: Posnetek obravnavanega prehoda vlaka, kjer inšpektorat ni odkril kršitev

Lokomotiva se je uradno ustavila za čas, ki je potreben za ročno aktivacijo zapornic – v obe smeri ali le v eno smer vožnje?

Inšpekcija infrastrukturnega ministrstva je ugotovila, da je v januarskem primeru v tehničnem smislu zavarovalna oprema prehoda delovala brezhibno. Čeprav posnetek tega ne dokazuje, je inšpekcija tudi ugotovila, da je strojevodja pred prehodom ustavil in nadaljeval vožnjo po pridobljenih ročnih signalih sodelavca. Zaustavitev lokomotive je dokazala naprava pri registraciji vožnje lokomotive, pojasnjuje poročilo inšpektorata. Te ne morejo vedeti, ali so zapornice zaprli ali ne. Naprava za njihov ročni vklop namreč ne beleži vklopov in izklopov signalizacije, zato tudi za konkreten dan in čas v preteklosti ni mogoče preveriti, ali so bile zapornice vklopljene ali ne.

Čeprav dopuščamo možnost, da je lokomotiva pri vožnji proti Papirnici Vevče pred prehodom res ustavila, nekaj deset minut pozneje pa se ob vrnitvi proti Zalogu – takrat je tudi nastal videoposnetek – to zagotovo ni zgodilo. Vlak ni ustavil, prav tako tudi osebje ni zavarovalo prehoda. Je torej naprava pri lokomotivi SŽ zaznala le ustavljanje v eni smeri, ne pa tudi ob vrnitvi? Iz vidika varnosti voznikov avtomobilov, motoristov in kolesarjev bi morala biti oba prehoda lokomotive varnostno enako zavarovana.

Inšpekcija kršitev ni našla, tovorni vlaki v mraku še vedno vozijo čez nezavarovano križišče

"Zaradi navedenih dejstev nepravilnosti oziroma kršitev železniških delavcev v obravnavanem primeru v dozdajšnjem delu inšpekcijskega nadzora nismo ugotovili," se glasi sklep inšpektorata, ki torej v zgornjem videu nezaščitenega prehoda vlaka ni ugotovilo kršitev. Inšpektorat je vodstvu SŽ sicer naložil dodatne ukrepe z namenom preprečitve takih dogodkov in odprave morebitne nevarnosti za vse udeležence v prometu.

Čeprav uradno niso našli nobene napake in so prevozniku naložili dodatne varnostne ukrepe, se na istem mestu v mraku tovorni vlaki čez prometno križišče še vedno vozijo brez varovanja.

Ne spreglejte