Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
21. 10. 2016,
6.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

2

Natisni članek

Autopilot Elon Musk Tesla Motors

Petek, 21. 10. 2016, 6.54

6 let, 7 mesecev

Video Tesle Motors, ki bo šokiral tekmece in zakonodajalce #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

2

Tesla Motors prek nazornega videa kaže bliskovit tehnološki razvoj avtomobilske industrije in prednosti novih tesel, ki bodo imele mehansko opremo za popolnoma samodejno vožnjo v prihodnosti. Programsko ta za zdaj še ni mogoča oziroma dovoljena.

Elon Musk in Tesla Motors sta z napovedjo nove strojne opreme za svoje električne avtomobile spet poskrbela za nekaj nemira v svetovni avtomobilski industriji. Musk je napovedal nadgradnjo serijske mehanske opreme za kontroverzni sistem Autopilot, ki jo bo imela od zdaj vsaka nova tesla in bo v prihodnje omogočala popolnoma samodejno vožnjo.

"Serijska oprema za nadgradnjo sistema Autopilot bo omogočala varnejšo vožnjo, kot je je danes sposoben povprečen voznik," napoveduje Musk. | Foto: Reuters "Serijska oprema za nadgradnjo sistema Autopilot bo omogočala varnejšo vožnjo, kot je je danes sposoben povprečen voznik," napoveduje Musk. Foto: Reuters Nazoren video, ki kaže na hitrost tehnološkega razvoja

Gre torej le za mehansko osnovo, ki ji bodo prek nadgradenj pozneje dovoljevali posamične funkcije. Popoln izkoristek za zdaj omejujejo zakoni in tudi še ne dovolj dovršen programski del sistema.

Musk je obenem objavil zelo nazoren videoposnetek tesle S, ki popolnoma samodejno pelje po avtocesti, naselju in za nameček na koncu – takrat voznik že izstopi iz avtomobila – pelje po parkirišču, poišče prosto mesto in parkira.

Čeprav je taka vožnja danes še prepovedana, gre vendarle za prikaz hitrega razvoja tehnologije. Vizija je jasna: avtomobil prek navigacije dobi želeni cilj, nato pelje po cesti in avtocesti, samodejno prehiteva, se pravočasno premakne na skrajno desni pas, zapusti avtocesto …

Novi mehanski deli bodo sestavni del vseh novih modelov S in X, v prihodnje pa tudi modela 3. Prvo leto proizvodnje zanj je razprodane. | Foto: Reuters Novi mehanski deli bodo sestavni del vseh novih modelov S in X, v prihodnje pa tudi modela 3. Prvo leto proizvodnje zanj je razprodane. Foto: Reuters

Nova generacija Autopilota bo še bistveno natančnejša

Avtomobili bodo opremljeni z osmimi 360-stopinjskimi kamerami, ki imajo nadzor do 250 metrov okrog vozila. Nadgradili so tudi 12 ultrazvočnih senzorjev, ki pokrivajo dvakrat večjo razdaljo kot modeli S do zdaj, v avtomobilih bo tudi močnejši procesor za obdelavo podatkov, sprednja kamera po trditvah Tesle omogoča večjo natančnost in "vidi" tudi skozi meglo in dež.

Osnovni deli strojne nadgradnje novih tesel:

  • Za vetrobranskim steklom so nameščene tri kamere, ki imajo različen kot zajemanja slike. Tista z najširšim zajema semaforje in različne ovire, osrednja je namenjena vožnji po naseljih, tista z ožjim zornim kotom pa višjim hitrostim oziroma skeniranju dogajanja na cesti daleč pred avtomobilom.
  • Stranski in naprej obrnjeni kameri snemata dogajanje pod kotom 90 stopinj in pazita predvsem na vozila, ki bi se avtomobilu približala s strani.
  • Stranski, nazaj obrnjeni kameri pokrivata mrtve kote, kar je pomembno za varno menjavo prometnih pasov in vključevanje v promet.
  • Nazaj obrnjena kamera skrbi predvsem za varne manevre med samodejnim parkiranjem.
  • Radarski valovi potujejo skozi meglo, dež, sneg in tudi pod avtomobili. Tesla tako lahko "vidi" tudi oviro skozi avtomobil pred njo.
Ne spreglejte