Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
7. 9. 2023,
22.15

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,02

Natisni članek

Trst tovorna ladja

Četrtek, 7. 9. 2023, 22.15

10 mesecev, 1 teden

MSC Nicola Mastro

Velikanka pred Trstom: zanimive podrobnosti osupljive ladje #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,02
MSC Nicola Mastro tovorna ladja Trst | Foto Kristijan Bračun

Foto: Kristijan Bračun

V Trstu so krstili eno največjih tovornih ladij na svetu, dolgo skoraj 400 metrov in s kapaciteto 24.166 kontejnerskih enot.

Pred dnevi je skozi Tržaški zaliv plula še ena izjemno velika ladja. Medtem ko je v Koper priplula nova križarka, je pristanišče v Trstu gostilo največjo tovorno ladjo do zdaj. Tja pa ni prispela zaradi razklada ali nalaganja tovora, temveč zaradi uradnega krsta ladje. Njen lastnik je namreč švicarski ladjar MSC, ki je zdaj tudi večinski lastnik tržaškega pristaniškega terminala.

Čeprav je bilo videti, kot da je ladja na delovni nalogi, so bili kontejnerji na krovu več kot očitno prazni. Tržačani so morali v pristanišču odstraniti dvigala, da je ladja kolosalnih dimenzij sploh lahko pristala. Vsekakor je bila ladja v severnem Jadranskem morju prava paša za oči.

Norwegian Viva ladja Koper
Avtomoto Zjutraj v Kopru: priplula je ogromna turistična ladja #foto

Tovorna ladja izjemnih dimenzij in zmogljivosti

MSC je svojo novo ladjo poimenoval po kapetanu Nicoli Mastru. Dolga je 400 metrov (uradno 399,9 metra), izstopa pa predvsem po svoji tovorni kapaciteti. Pelje lahko do 24.166 kontejnerskih enot (TEU), kar jo uvršča med najzmogljivejše tovorne kontejnerske ladje na svetu.

Ladja MSC Nicola Mastro je široka 61,5 metra, visoka (od premca do dna) pa je dobrih 33 metrov. Ladjo so zgradili v ladjedelnici v kitajskem Jiangnanu.

TEU predstavlja enoto za posamezni kontejner, ki je dolg 6,10 metra in širok 2,44 metra.

Le dve imata še večjo kapaciteto tovornih kontejnerjev

Tovorna ladja z največjo kapaciteto je MSC Irina, ki sprejme 24.346 TEU. Enako velja za sestrsko ladjo MSC Loreto. Tretja največja je ladja OOCL Spain, ki je v lasti družbe OOCL iz Hong Konga, nato sledijo že nova ladja švicarskega MSC – Nicola Maestro s 24.166 TEU in MSC Tessa, MSC Celestino Maresca in MSC Gemma s 24.116 TEU.

Za primerjavo – največje tovorne ladje v Luki Koper imajo kapaciteto okrog 15.500 TEU, konkretno je to Maerskova ladja razreda C.

MSC Nicola Mastro tovorna ladja Trst | Foto: Kristijan Bračun Foto: Kristijan Bračun

MSC Nicola Mastro tovorna ladja Trst | Foto: Kristijan Bračun Foto: Kristijan Bračun

Ne spreglejte