Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
28. 5. 2023,
8.05

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

avtošport Slovenija 2023 Velenje reli

Nedelja, 28. 5. 2023, 8.05

10 mesecev, 3 tedne

Rok Turk nepremagljiv v Velenju

Včeraj v Velenju: dosegli rekord, a napovedali že naslednjega

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Rok Turk (hyundai i20 rally2) in Mark Škulj (opel corsa rally4) sta vsak v svoji konkurenci na velenjskem reliju dobila vseh deset hitrostnih preizkušenj. To pa še ne pomeni, da je bila pot do zmage po popeskanih cestah rutinska. Dobrih 106 kilometrov dolg reli tudi v svoji rekordni 38. izvedbi ni razočaral.

Reli Velenje se je končal z zmagoslavjem posadke Rok Turk - Blanka Kacin (hyundai i20 rally2), ki je dobila vseh devet hitrostnih preizkušenj. Turk je imel v cilju minuto in osem sekund prednosti pred Albertom von Thurnom und Taxisom (škoda fabia RS rally2) ter dodatnih 19 sekund pred Markom Grossijem in Taro Berlot (hyundai i20 R5), najbližjima zasledovalcema v državnem prvenstvu.

Med Slovenci so sledile posadke Peljhan-Čar (VW polo proto), Klemenčič-Jeram (škoda fabia rally2) in najhitrejša med dvokolesno gnano konkurenco Škulj-Šumer (opel corsa rally4). Tako Turk kot Škulj sta v svoji konkurenci dobila vse hitrostne preizkušnje. V Diviziji 3 je dolgo vodi Robi Kersnik (renault clio RS), a so ga upočasnile težave z zavorami. Tako je za več kot tri minute slavil Vasja Miklavčič s sovoznikom Martinom Černigojem (renault clio RS). V Diviziji 1 je na vrhu posadka Slejko-Slejko (opel adam cup), za njo pa posadki Bratož-Gomizelj (renault clio) in Anželak-Ločnikar (renault clio).

Reli v Velenju je včeraj dobil že 38. izvedbo, s čimer je po tradiciji zdaj prehitel nekdanji reli Saturnus. Pri tem ni dvoma, da bodo organizatorji iz AMTK Velenje tudi prihodnjo pomlad zavihali rokave in pripravili še enega. Navsezadnje se približuje 40-letni jubilej.

Zmagovalne tri posadke v cilju relija | Foto: Gregor Pavšič Zmagovalne tri posadke v cilju relija Foto: Gregor Pavšič


Nemec Albert von Thurn und Taxis je bil z novo škodo fabio RS rally2 v Velenju drugič zapored na drugem mestu. | Foto: Gregor Pavšič Nemec Albert von Thurn und Taxis je bil z novo škodo fabio RS rally2 v Velenju drugič zapored na drugem mestu. Foto: Gregor Pavšič Turk ni taktiziral in dobil vseh deset "brzincev"

V nasprotju z lani je bilo letos vreme na reliju Velenje sončno in toplo, organizatorji pa so zmanjšali število hitrostnih preizkušenj in te podaljšali. Spremembe trase niso bistveno vplivale na razplet relija v skupni razvrstitvi, saj je državni prvak Rok Turk s sovoznico Blanko Kacin (hyundai i20 rally2) zelo suvereno opravil svojo nalogo in prvič letos zmagal. Turk je zelo odločno začel, in to kljub temu, da je po prvi hitrostni preizkušnji zamenjal rahlo prazno pnevmatiko.

Državni prvak je držal obljubo, da bo napadal zmago v skupni razvrstitvi in da kljub ničli na uvodnem reliju ne bo vozil preveč pazljivo. Turk je pobegnil tujcema Dominiku Dinklu (ford fiesta rally2) in Albertu von Thurnu und Taxisu (škoda fabia RS rally2), pred glavnim slovenskim tekmecem Markom Grossijem (hyundai i20 R5) pa je imel že po dveh preizkušnjah 31 sekund prednosti. Turk je tako potrdil, da ima v slovenskem prvenstvu še vedno prednost sekunde na kilometer hitrostne preizkušnje.

Reli Velenje | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Sezona bo še dolga, Grossi ima pred Turkom še 24 točk

V drugi polovici relija je Dinkel zletel s ceste in prepustil miren zaključek ter zmago v pokalu Mitropa svojemu roku von Thurnu und Taxisu, končnih stopničk je bil vesel tudi Grossi s sovoznico Taro Berlot. Portorožan je reli odpeljal brez napak in zrelo, saj se ni spustil v brezglav lov za Turkom. Grossi je imel namreč s prvega relija prednost 30 točk, ta pa je zdaj skopnela na 24 točk.

"Zelo uspešen dan in lepa dirka. Izpolnil sem obljubo, da bom napadal zmago v skupni razvrstitvi, in tako odločno sva z Blanko tudi začela. Malo mi je bilo žal odstopa Dinkla, saj sva imela oba zelo dober ritem. Vsekakor nas čaka še zelo zanimivo nadaljevanje sezone, tudi z vidika državnega prvenstva. Zaostanek bo vsekakor težko loviti, tudi določen pritisk je zdaj na meni. Po odstopu v Vipavski dolini nove ničle ne sme biti več," je po reliju dejal Turk.

Mark Škulj in Pia Šumer sta tudi tokrat dobila vseh deset preizkušenj v Diviziji 2. | Foto: Aljaž Jež Mark Škulj in Pia Šumer sta tudi tokrat dobila vseh deset preizkušenj v Diviziji 2. Foto: Aljaž Jež

Darko Peljhan in Matej Čar (VW polo proto) sta letos tretja najhitrejša posadka slovenskega državnega prvenstva. | Foto: Gregor Pavšič Darko Peljhan in Matej Čar (VW polo proto) sta letos tretja najhitrejša posadka slovenskega državnega prvenstva. Foto: Gregor Pavšič

Reli Velenje | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Peljhan spet tretji, med dvokolesno gnano konkurenco Škulj ostaja nepremagan

Tretji v slovenskem državnem prvenstvu je bil Darko Peljhan s sovoznikom Matejem Čarom (VW polo proto). Peljhan je s konstantno vožnjo pobegnil preostalim Slovencem v dirkalnikih razreda Rally2, velenjske ceste s hitrejšimi odseki in boljšim asfaltom pa so dale tudi nekaj prednosti pred najhitrejšimi avtomobili z dvokolesnim pogonom.

Peljhan je za Grossijem zaostal dve minuti in pol, a je bil zanesljivo hitrejši od Mitje Klemenčiča (škoda fabia rally2) in Marka Škulja (opel corsa rally4). Iz širšega kroga kandidatov za stopničke sta odstopila Aleš Zrinski (škoda fabia rally2) in Rajko Žakelj (peugeot 208 R5). Na posameznih preizkušnjah sta bila Turk in Grossi med Slovenci vselej na vrhu, na tretjem mestu pa so bili Peljhan, Klemenčič, Žakelj in Škulj. Klemenčič je za Peljhanom zaostal 26 sekund, Škulj pa za njim še dodatnih 14,5.

Domen in Klara Slejko (opel adam cup), zmagovalca Divizije 1 | Foto: Gregor Pavšič Domen in Klara Slejko (opel adam cup), zmagovalca Divizije 1 Foto: Gregor Pavšič

Miklavčič in Černigoj (renault clio RS) sta zmagala v Diviziji 3. | Foto: Gregor Pavšič Miklavčič in Černigoj (renault clio RS) sta zmagala v Diviziji 3. Foto: Gregor Pavšič

Smola za Mitjo Glasenčnika (peugeot 208 rally4), ki se je boril za drugo mesto v Diviziji 2. | Foto: Gregor Pavšič Smola za Mitjo Glasenčnika (peugeot 208 rally4), ki se je boril za drugo mesto v Diviziji 2. Foto: Gregor Pavšič Škulja sta najresneje ogrožala Glasenčnik in Rončel

Škulj je v Diviziji 2 sicer zmagal zanesljivo, a njegova premoč ni bila tako očitna kot na uvodnem reliju v Vipavski dolini. Že na prvi preizkušnji sta ga napadla Simon Rončel in domačin Mitja Glasenčnik (oba peugeot 208 rally4), ki sta zaostala le eno oziroma dve desetinki. Na 0,1 sekunde zaostanka se je Škulju na četrti preizkušnji nato Glasenčnik približal še enkrat. Tako Glasenčnik kot Rončel sicer nista mogla ogroziti Škulja v skupni razvrstitvi, saj je imel ta po tretjini relija skoraj 19, po dveh tretjinah pa nato že skoraj 40 sekund naskoka.

Takrat je iz boja za drugo mesto z zlomljenimi kolesnimi vijaki odstopil Glasenčnik. Škulju in sovoznici Pii Šumer je pripadla nova zmaga, Rončel je bil drugi, tretji pa Ambrož Kavs (peugeot 208 rally4). Osmoljenec relija je bil poleg Glasenčnika tudi državni prvak Jan Medved (opel corsa rally4), ki je moral na drugi preizkušnji menjati pnevmatiko.

Kresniku se je izmuznila domača zmaga

V Diviziji 3 je ob ponovni odsotnosti prvaka Matica Humarja kazalo na slavje domačina Roberta Kresnik s sovoznico Nives Cotič (renault clio RS), toda zaradi težav z zavorami je v drugem delu relija izgubil več minut in lahko rešil le še drugo mesto. Zmagala sta Vasja Miklavčič in Martin Černigoj (renault clio RS).

V Diviziji 1 je reli tokrat najhitreje začel Aljaž Bratož s sovoznikom Rokom Gomizeljem (renault clio), a že na drugi preizkušnji sta začela stvari na svoje mesto postavljati favorita Domen in Klara Slejko (opel adam cup). Do konca relija sta dobila sedem od devetih preizkušenj in zmagala s prednostjo 53 sekund pred Bratožem. Tretja sta bila Dejan Anželak in Mitja Ločnikar (renault clio).

Na reliju Velenje je skupno v slovenskem DP štartalo 37 posadk, v cilju jih je bilo 27.

Reli Velenje | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Reli Velenje | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Reli Velenje | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Reli Velenje | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Reli Velenje | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

 

Ne spreglejte